Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.800 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις στο Λίβανο – Δεν είναι σαφές πώς έγινε η επίθεση
Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι έντεκα έχασαν την ζωή τους στον Λίβανο, όταν οι ηλεκτρονικοί βομβητές που χρησιμοποιεί η οργάνωση Χεζμπολάχ, εξερράγησαν ταυτόχρονα. Τόσο η μαχητική οργάνωση, όσο και οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι έδειξαν το Ισραήλ ως υπεύθυνο για την επίθεση, δηλαδή το σαμποτάζ στις συσκευές πριν την παράδοση τους.
Σύμφωνα με την Washington Post, η ύποπτη επίθεση φάνηκε να είναι το τελευταίο σάλπισμα στη σχεδόν ετήσια σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που συνδέεται με τον πόλεμο στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για τις εκρήξεις και υποσχέθηκε αντίποινα.
Πώς εξερράγησαν οι βομβητές;
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, δύο είναι τα σενάρια που μπορεί να προκάλεσαν την έκρηξη των μπαταριών. Το πρώτο είναι ένας χάκερ να προκάλεσε την υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών με αποτέλεσμα να εκραγούν.
Μετά από εξέταση των πλάνων, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν πως ο τύπος της έκρηξης δεν θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερθέρμανση των μπαταριών. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εξετάζεται είναι κάποιο είδος επίθεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, που αφορούσε την αλλοίωση των βομβητών κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους.
Ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο BBC ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να έχουν συσκευαστεί με 10 έως 20 γραμμάρια στρατιωτικής εκρηκτικής ύλης, κρυμμένα μέσα σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα. Αυτό, είπε ο εμπειρογνώμονας, θα είχε οπλιστεί με ένα σήμα, κάτι που ονομάζεται αλφαριθμητικό μήνυμα κειμένου.
Ο Ρόμπερτ Γκράχαμ, διευθύνων σύμβουλος της Errata Security, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας στην Ατλάντα, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι χάκερς να έκαναν τις μπαταρίες μέσα στους βομβητές να εκραγούν με μια σελίδα που περιείχε κακόβουλο κώδικα, αλλά αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Οι χάκερς θα έπρεπε να γνωρίζουν τη μάρκα και το μοντέλο των συσκευών και το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο ισχυρό όσο δείχνουν τα βίντεο των εκρήξεων, είπε.
Ένα πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τον Γκράχαμ, είναι ότι ένα φορτίο βομβητών από τον κατασκευαστή τους αναχαιτίστηκε καθ’ οδόν προς τον προορισμό τους και τοποθετήθηκαν εκρηκτικά στο εσωτερικό τους μαζί με κακόβουλο κώδικα. Ένας βομβητής θα τα πυροδοτούσε.
Το χρονικό της επίθεσης
Οι εκρήξεις ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό και σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας περίπου στις 15:45 τοπική ώρα (13:45 BST) την Τρίτη. Μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν καπνό να βγαίνει από τις τσέπες των ανθρώπων, πριν δουν μικρές εκρήξεις που ακούγονταν σαν πυροτεχνήματα και πυροβολισμούς.
Σε ένα απόσπασμα, το υλικό από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης φαίνεται να δείχνει μια έκρηξη στην τσέπη του παντελονιού ενός άνδρα που στεκόταν στο ταμείο ενός καταστήματος.
Οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για περίπου μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Λίγο αργότερα, δεκάδες άνθρωποι άρχισαν να καταφθάνουν στα νοσοκομεία του Λιβάνου, με τους μάρτυρες να αναφέρουν σκηνές μαζικής σύγχυσης.
Η χρήση βομβητών και η κατασκευή τους
Η Χεζμπολάχ αναγνώρισε την ευπάθεια των δικτύων επικοινωνίας της νωρίτερα στην κλιμακούμενη σύγκρουσή της με το Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.
Τον Φεβρουάριο, ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, προέτρεψε τους μαχητές της να απαλλαγούν από τα smartphones τους, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για παρακολούθηση ή στοχοποίηση. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε την Τρίτη ότι πολλοί μαχητές είχαν βομβητές.
Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι οι βομβητές κατασκευάζονται από την εταιρεία Gold Apollo στην Ταϊβάν. Πολλοί από τους πληγέντες βομβητές προέρχονται από ένα νέο φορτίο που έλαβε η Χεζμπολάχ τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Κινδυνεύουν και άλλοι βομβητές;
Σε ότι αφορά τον κίνδυνο και άλλων βομβητών, ο μέσος χρήστης βομβητή πιθανότατα δεν κινδυνεύει να πάθει ζημιά, σύμφωνα με τον Vir Phoha, καθηγητή πληροφορικής και ερευνητή κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Syracuse.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χάκερ θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν μόνο συγκεκριμένες συσκευές να εκραγούν εξ αποστάσεως, όχι όλες τις συσκευές ή τα μοντέλα που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη μάρκα.
Τα θύματα της αιματηρής επίθεσης
Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP ότι δύο από τους νεκρούς ήταν οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ. Είπαν επίσης ότι σκοτώθηκε η κόρη ενός μέλους της Χεζμπολάχ.
Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο πρεσβευτής του Ιράν στο Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμάνι. Δημοσιεύματα σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα τραύματά του ήταν ελαφρά.
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο πηγή. Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωσε ότι οι ζημιές στα χέρια και το πρόσωπο αποτελούσαν την πλειονότητα των τραυματισμών.
Μιλώντας στην εκπομπή Newshour του BBC, είπε: «Ο κ. Αμπιάντ είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα: «Οι περισσότεροι τραυματισμοί φαίνεται να είναι στο πρόσωπο και κυρίως στα μάτια, αλλά και στο χέρι με κάποιους ακρωτηριασμούς, είτε πρόκειται για τα χέρια είτε για τα δάχτυλα, και κάποιοι έχουν τραυματισμούς στο πλευρό τους».
Και πρόσθεσε: «Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που προσέρχονται στα επείγοντα περιστατικά φορούν πολιτικά ρούχα, οπότε είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς αν ανήκουν σε κάποια οντότητα όπως η Χεζμπολάχ ή άλλες…
«Αλλά βλέπουμε ανάμεσά τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι ή ανθρώπους που είναι πολύ νέοι, όπως το παιδί που δυστυχώς πέθανε… και υπάρχουν κάποιοι από αυτούς που είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας», είπε ο υπουργός.
Εκτός του Λιβάνου, 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε παρόμοιες εκρήξεις στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με τη βρετανική ομάδα εκστρατείας του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή: in.gr