Σκέψεις για παράταση της θητείας Πιτσιλή

Ηταν Ιανουάριος του 2016 όταν ο Γιώργος Πιτσιλής σε ηλικία 41 ετών αναλαμβάνει επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης της χώρας. Τότε ονομαζόταν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ύστερα από έναν χρόνο έγινε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τον Ιανουάριο του 2020 η θητεία του ανανεώθηκε για 5 χρόνια. Ο Γιώργος Πιτσιλής θα πρέπει να αφήσει το τιμόνι της ΑΑΔΕ στο τέλος του έτους καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν προβλέπεται και τρίτη θητεία. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο της παράτασης έως και ενός έτους της θητείας Πιτσιλή καθώς ακόμα δεν έχουν «τρέξει» οι διαδικασίες (προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού) για την επιλογή του νέου επικεφαλής της ΑΑΔΕ. Τίποτα ακόμα δεν έχει κλειδώσει, ενώ αν αποφασιστεί να παραταθεί η θητεία του Πιτσιλή στην ΑΑΔΕ, θα χρειαστεί τροποποίηση του νόμου.

Αιτήσεις από σήμερα για τα καταπατημένα

Ανοίγουν σήμερα οι πύλες την ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου από ιδιώτες με τίμημα το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να «κουρευτεί» έως 80% και να καταβληθεί σε έως 60 άτοκες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 100 ευρώ. Οι πρώτοι που θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση είναι όσοι έχουν ακίνητα στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Εβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων και Χίου. Με την προθεσμία να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2025, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να «κυνηγήσουν» δεκάδες δικαιολογητικά και πιστοποιητικά για το ακίνητο που θα εξαγοράσουν και για το οποίο θα αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Στις 31 Οκτωβρίου 2024 η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με την προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων να εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2025.

Πρεμιέρα στο €1,10 το πετρέλαιο θέρμανσης

Με τιμή γύρω στο 1,10 ευρώ το λίτρο αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς καυσίμων, να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου. Οι τιμές αναμένονται αισθητά χαμηλότερες από πέρυσι, ωστόσο οι άνθρωποι της αγοράς δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και πόσο αυτές μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα το επόμενο διάστημα. Πάντως οι πρατηριούχοι  επιμένουν να ζητούν από την κυβέρνηση να δεχθεί την πρότασή τους για επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τονώσει την κατανάλωση και να διευκολύνει τους καταναλωτές

To ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στις επιχειρήσεις σχεδιάζει η γαλλική κυβέρνηση για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde». Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται η επιβολή προσωρινού πρόσθετου φόρου 8,5% στις εταιρείες με έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ καθώς και φόρο στις επαναγορές μετοχών ίσο με το 8% της ονομαστικής μείωσης κεφαλαίου. Οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων θα παραμείνουν σταθεροί, ενώ θα υπάρξουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ανέφερε η εφημερίδα. Μια τέτοια έκτακτη εισφορά 8,5% επί των εταιρικών κερδών θα έφερνε τον συνολικό φορολογικό συντελεστή εταιρειών στο 33,5%, το επίπεδο που ίσχυε πριν από τις φορολογικές περικοπές του Μακρόν. Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δοκιμάζεται

η ενότητα της ΕΕ

Η ενότητα των Ευρωπαίων στη λήψη κοινών αποφάσεων φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί ξανά αυτή την εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει, εκτός νέου απροόπτου, να ψηφίσει στις 4 Οκτωβρίου εάν θα επιβάλει δασμούς έως και 45% στα εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα και τα κράτη-μέλη έχουν λάβει σχέδιο κανονισμού για τα προτεινόμενα μέτρα σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η ψηφοφορία μεταξύ των κρατών-μελών του μπλοκ καθυστέρησε μερικές εβδομάδες εν μέσω διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής με το Πεκίνο για την εξεύρεση λύσης ώστε να αποφευχθούν νέοι δασμοί. Πάντως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν τα κράτη-μέλη υιοθετήσουν τους δασμούς αυτούς. Η ημερομηνία ψηφοφορίας μπορεί ακόμα να αλλάξει, αναφέρεται.