Στη Βουδαπέστη αντιπροσωπεία Υφ.Έρευνας μετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η σημασία για την Ευρώπη να παραμείνει πρωτοπόρος στην ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία

Στη Βουδαπέστη μετέβη αντιπροσωπεία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής με επικεφαλής τον Αν. Γενικό Διευθυντή, Γιώργο Κωμοδρόμο, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, που διοργανώθηκε μεταξύ 16-17 Σεπτεμβρίου από την Ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο κ. Κωμοδρόμος σε παρέμβασή του για την υλοποίηση των στόχων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας αναφέρθηκε στην ανάγκη για επέκταση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος-πλαισίου Ορίζοντας Ευρώπη, για την επιτυχή εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών υψηλού αντίκτυπου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την οποία αναμεταδίδει το ΓΤΠ, βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η σημασία για την Ευρώπη να παραμείνει πρωτοπόρος στην ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, στόχος που συνδέεται με τις πρόσφατα δημοσιευμένες εκθέσεις των Enrico Letta και Mario Draghi σε σχέση με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε καίρια ζητήματα που θα διασφαλίσουν την εξέλιξη και το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας στην Ευρώπη.

Η σύνοδος της ολομέλειας στις 16 Σεπτεμβρίου επικεντρώθηκε στη συζήτηση των παραμέτρων της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού πτυχίου, με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου το πρώτος μέρος της συζήτησης ήταν αφιερωμένο στο θέμα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας στην έρευνα και την καινοτομία, με έμφαση στη μείωση του κατακερματισμού στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Ο βραβευμένος με Νόμπελ καθηγητής Ferenc Krausz μοιράστηκε τις απόψεις του με τους συμμετέχοντες πριν από την έναρξη των επίσημων συζητήσεων.

Το υπόλοιπο μέρος της ολομέλειας ήταν αφιερωμένο στη συμβολή της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Ο Αν. Γενικός Διευθυντής στην παρέμβασή του για την υλοποίηση των στόχων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας αναφέρθηκε στην ανάγκη για επέκταση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος-πλαισίου Ορίζοντας Ευρώπη, για την επιτυχή εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών υψηλού αντίκτυπου.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για αντιμετώπιση των ανισορροπιών στη χρηματοδότηση της Ε&Κ μεταξύ των κρατών μελών μέσω της ενίσχυσης, και στο επόμενο «πρόγραμμα-πλαίσιο» των προγραμμάτων «διεύρυνσης».

Σε σχέση με το θέμα της ελευθερίας στην έρευνα, τόνισε την ανάγκη για αυτονομία από εξωτερικές πιέσεις είτε πολιτικές, είτε κοινωνικές, είτε οικονομικές, ενώ ταυτόχρονα έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας ενός αντικειμενικού και αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης για την εποπτεία της προστασίας της ελευθερίας στην έρευνα.