Το καθιερωμένο σχήμα της «ομάδας Αστάνα» επικεντρώθηκε «στα καθήκοντα της μακροπρόθεσμης εξομάλυνσης» στη Συρία
Κοινή συνάντηση για την κατάσταση στη Συρία είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, του Ιράν Αμπάς Αρακτσί και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της 79ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Κατά τη συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε, οι τρεις Υπουργοί «σημείωσαν την αποσταθεροποιητική επίδραση της όξυνσης της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης και της κατάστασης στον Λίβανο στην κατάσταση στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία και καταδίκασαν τις αυθαίρετες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί το Ισραήλ στο συριακό έδαφος, οι οποίες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Το καθιερωμένο σχήμα της «ομάδας Αστάνα» επικεντρώθηκε «στα καθήκοντα της μακροπρόθεσμης εξομάλυνσης» στη Συρία, καθώς οι τρεις Υπουργοί «επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες των εγγυητριών χωρών της Διαδικασίας της Αστάνα για την προώθηση μιας συνολικής διευθέτησης στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», σύμφωνα με το ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ρωσικού ΥΠΕΞ στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.
Οι τρεις πλευρές επεσήμαναν τη σημασία της διοργάνωσης της 22ης Διεθνούς Συνάντησης για τη Συρία σε συνεργασία με τη Δημοκρατία του Καζακστάν και τόνισαν την «ανάγκη αύξησης της εξωτερικής στήριξης προς τη Συρία προς το συμφέρον της μετασυγκρουσιακής της ανασυγκρότησης και της εντατικοποίησης της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους», καθώς και τον «αρνητικό ρόλο των μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Δαμασκό».
Μετά την τριμερή συνάντηση, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν και συζήτησαν θέματα σχετικά με την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία.
Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν «απευθύνθηκε κοινή έκκληση στον κ. Πέντερσεν να εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση κατάλληλης πλατφόρμας για την επανέναρξη του διαλόγου υπό τη μορφή της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής», ενώ επίσης «συζητήθηκε το θέμα της παροχής διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία χωρίς πολιτικοποίηση, διακρίσεις ή προϋποθέσεις»