ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση μετά την αποδοχή της πρότασης Σπίρτζη για τα Πόθεν Έσχες – Τι προβλέπει

Εγκρίθηκε από το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η τροπολογία για το πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων του Χρήστου Σπίρτζη που πυροδότησε την ένταση έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, η απόφαση εγκρίθηκε οριακά, με 87 «ναι» και 84 «όχι» από το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τροπολογία αφορά άμεσα τον Κασσελάκη

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά άμεσα τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος το έχει μεν καταθέσει στη Βουλή αλλά δεν το έχει δημοσιοποιήσει στην επίσημη μορφή του. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα αποτελεί προϋπόθεση για την κατάθεση υποψηφιότητας.

«Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για «μαύρα» ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε. Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην τροπολογία που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Θα βρίσκεται στα συνοδευτικά έγγραφα της υποψηφιότητας το πόθεν έσχες»

Ακόμη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Παυσανία Παπαγεωργίου η τροπολογία του Χρήστου Σπίρτζη για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες από τους υποψήφιους προέδρους θα είναι στα συνοδευτικά έγγραφα της κατάθεσης της υποψηφιότητάς τους. Τελική ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου.

Το έκτακτο συνέδριο θα είναι εκείνο που θα δώσει την τελική έγκριση στους υποψηφίους για να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 24 Νοεμβρίου.

Η ένταση που πυροδοτήθηκε

Όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που βρίσκονται έξω από την αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου που συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «πρόεδρο προχώρα άλλαξέ τα όλα» και «η νομενκλατούρα ψυχορραγεί, η βάση θα φέρει την ανατροπή».

Σημειώνεται ότι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που έχουν ταχθεί υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, αποχώρησαν από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Πήγες από τους «87» σχολίαζαν ότι «αφού έχασαν τις 4 ψηφοφορίες και πριν την 5η και τελευταία έφυγαν από την συνεδρίαση για να σπάσουν την απαρτία».

«Φασίζουσα η συμπεριφορά Κασσελάκη»

Νωρίτερα, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Χρήστος Σπίρτζης είχε εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για φασίζουσα συμπεριφορά.

Κάνοντας κριτική στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζήτησε ποτέ από πέρσι μέχρι σήμερα πολιτικά για μείζονα γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδας κάλεσε τους δυο εκ των πρωταγωνιστών στην κούρσα ηγεσίας να κάνουν όχι μόνο αυτοκριτική αλλά να διορθώσουν και τα λάθη τους σε σχέση με τη στήριξη που έδωσαν στον Στέφανο Κασσελάκη και να μην οδηγηθούμε σε fast track διαδικασίες.

«Δεν μπορεί να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε ένα χρόνο πριν παρ’ ότι εγώ θα χαιρετήσω τη στάση του φίλου μου και συντρόφου Παύλου Πολάκη και του Σωκράτη Φάμελλου. Αλλά δεν φτάνει να αναγνωρίζουν τα λάθη τους πρέπει να τα αναγνωρίζουν και να προτείνουν και διορθώσεις στα λάθη τους. Δεν γίνεται να αναγνωρίζει ο Παύλος τα λάθη του και να λέει πάλι πάμε γρήγορα να βγάλουμε πρόεδρο για να μη ρευστοποιηθούμε που έχουμε φτάσει στο 7%! Δεν γίνεται να είναι πάνω απ’ όλα οι προσωπικές στρατηγικές για το ποιος θα βγει πρόεδρος!» συμπλήρωσε.

«Κατηγορήθηκα ότι κατηγόρησα τον Κασσελάκη για φασίζουσες πρακτικές. Δεν είναι φασίζουσα πρακτική των bullying που έκανε στην Κατερίνα Νοτοπούλου;» ανάφερε ο κ. Σπίρτζης για να διακοπεί από υποστηρικτές του πρώην προέδρου.

«Α είναι θύμα ο Κασσελάκης; Τι λέτε ρε παιδιά έγινε ο θύτης θύμα επειδή αποκαλύφτηκε η φασίζουσα συμπεριφορά του σε βουλευτές; Ποιος ήταν στο εκτελεστικό τότε; Μπήκε ο πρόεδρος και σας απείλησε μέσα στο εκτελεστικό ναι ή όχι; Λέγε Γεροβασίλη, γιατί δεν θα πει η Μαριλίζα. Από πού θα διώξει ο Στέφανος Κασσελάκης και ποιον; Α μπα, είναι πρόεδρος; Αλήθεια;»

Ο κ. Σπίρτζης μάλιστα έκλεισε την αναφορά του στον Στέφανο Κασσελάκη ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γινόταν μομφή σε βάρος του αν «ο πρόεδρος αυτός και σε επίπεδο συμπεριφοράς και σε επίπεδο πολιτικό και σε επίπεδο ιδεολογικό δεν τα είχε ξεσκίσει όλα! Όλα!».