Τα πρώτα συμπεράσματα των εκλογών στο Βρανδεμβούργο: Γιατί ο Σολτς δεν πρέπει να πανηγυρίζει και η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς

Σε ανάλυσή του το Der Spiegel εξηγεί γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλεί ικανοποίηση στον Όλαφ Σολτς – Δεν πρόκειται να κοπάσουν οι συζητήσεις στο SPD για αντικατάσταση του καγκελάριου ενόψει των γενικών εκλογών

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ανατρέπουν τις δημοσκοπήσεις και φαίνεται να επικρατούν της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, με τη διαφορά ωστόσο να είναι πολύ μικρή. Μια «πύρρειος νίκη» για τον Σολτς που του εξασφαλίζει κάποιο χρόνο ηρεμίας στην Καγκελαρία, αν και δεν κλείνει οριστικά τη συζήτηση που έχει ανοίξει μέσα στο SPD για αντικατάστασή του ενόψει των γενικών εκλογών στη Γερμανία.

 Θρίλερ στις εκλογές Βραδενβούργου: Πρωτιά SPD, εκτόξευση για τους ακροδεξιούς
 Οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Όλαφ Σολτς

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το SPD καταγράφει 30,7% με άνοδο 4,5 μονάδων από το 2019, ενώ ακολουθεί το AFD με 29,6% και άνοδο 6,1 μονάδων, η λίστα Βάγκενκνεχτ με 13,1%, το CDU με 12,1% και απώλειες 3,5 μονάδων, οι Πράσινοι με 4,6% και απώλειες 6,2 μονάδων, το Die Linke με 2,9% και απώλειες 7,8 μονάδων και τέλος οι Φιλελεύθεροι με 2,5% και απώλειες 2,5 μονάδων.

BRANDENBURG | Hochrechnung Landtagswahl Infratest dimap/ARD, 20:00 Uhr

SPD: 30,7% (+4,5)
AfD: 29,6% (+6,1)
BSW: 13,1% (NEU)
CDU: 12,1% (-3,5)
GRÜNE: 4,6% (-6,2)
LINKE: 2,9% (-7,8)
BVB/FW: 2,5% (-2,5)
Sonstige: 4,5% (-3,7)

Änderungen zum Wahlergebnis von 2019#ltwbb pic.twitter.com/68rtMOeSZG

— Deutschland Wählt (@Wahlen_DE) September 22, 2024

Σε ανάλυσή του, το περιοδικό Der Spiegel καταγράφει τα πρώτα συμπεράσματα των κρίσιμων εκλογών στο ανατολικό κρατίδιο και εξηγεί γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλεί ικανοποίηση στον Όλαφ Σολτς.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κρατιδίου – προερχόμενος από το SPD- Ντίτμαρ Βόιντκε τζόγαρε το πολιτικό του μέλλον λίγες εβδομάδες πριν από την Κυριακή των εκλογών – και το σχέδιό του προφανώς λειτούργησε. Η ανακοίνωση του πολύ δημοφιλούς Βόιντκε ότι θα συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντά του μόνο αν το SPD του ξεπερνούσε το πρωτοπόρο AfD στις δημοσκοπήσεις ήταν ένα είδος εκβιασμού των ψηφοφόρων, που όμως λειτούργησε εκτιμά το Der Spiegel.

Στο Βρανδεμβούργο, οι ελιγμοί του Βόιντκε έβλαψαν ιδιαίτερα το CDU με τον επικεφαλής υποψήφιο του Γιαν Ρέντμαν, ο οποίος συνεθλίβη μεταξύ του SPD και του AfD στην κούρσα για την πρώτη θέση, με τους Χριστιανοδημοκράτες να καταγράφουν ιστορικό χαμηλό στα ποσοστά τους.

Μικρή ανάσα για τον Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται αυτή τη στιγμή μακριά από το Πότσνταμ, στη Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – και είναι μάλλον αρκετά ανακουφισμένος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά από αυτό το εκλογικό βράδυ. Εξάλλου, η επιτυχία του Βόιντκε και του SPD του στο Βρανδεμβούργο σταθεροποιεί τον καγκελάριο, αναφέρει το γερμανικό μέσο. Το περίεργο, ωστόσο, είναι ότι ο Σολτς δεν συνέβαλε απολύτως τίποτα στο σοσιαλδημοκρατικό θαύμα στο Πότσνταμ.

Αντιθέτως, συνεχίζει το Der Spiegel, ο Βόιντκε είχε αρνηθεί ρητά την υποστήριξη από τον καγκελάριο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ποντάροντας στο προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο. Ο Σολτς είναι πλέον τόσο αντιδημοφιλής που προφανώς θεωρείται περισσότερο βάρος, και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα του επιτραπεί να είναι ξανά υποψήφιος καγκελάριος του SPD στις επόμενες γενικές εκλογές. Αλλά αν το κόμμα του είχε τερματίσει πίσω από το AfD στο Βρανδεμβούργο, η κατάστασή του θα είχε επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Πάραυτα, ο Σολτς θα πρέπει να… παρηγορήσει τους συμμάχους του στον κυβερνητικό συνασπισμό -τους Πράσινους και το FDP-, που υπέστησαν σοβαρές απώλειες στο Βρανδεμβούργο.

Το AfD είναι δύσκολο να σταματήσει

Ακόμα και αν το ακροδεξιό AfD κατέληξε στη δεύτερη θέση, το αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο είναι μια ακόμα απόδειξη της ανόδου κόμματος στην ανατολική Γερμανία μετά τις επιτυχίες του στη Θουριγγία και τη Σαξονία. Το γεγονός ότι το AfD σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία στο Βρανδεμβούργο, παρόλο που ο επικεφαλής υποψήφιός του Hans-Christoph Berndt βρίσκεται πολύ πίσω από τον Βόιντκε και ακόμη και από τον αντίπαλό του CDU από άποψη δημοτικότητας, αποτελεί επίσης ένδειξη της δημοτικότητας του ίδιου του κόμματος.

Οι πολυάριθμοι ψηφοφόροι του AfD δεν πτοούνται προφανώς από το γεγονός ότι ο Berndt περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος ως επιβεβαιωμένος ακροδεξιός.

Και ακόμη και αν, όπως στη Θουριγγία και τη Σαξονία, το AfD δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση θα μπορέσει να επεκτείνει την πολιτική της επιρροή στο Βρανδεμβούργο σε τεράστιο βαθμό, αναφέρει το Spiegel.

Η άνοδος του BSW συνεχίζεται

Η αριστερή λαϊκίστρια Σάρα Βάγκενκνεχτ κατάφερε να δημιουργήσει με τη συμμαχία της ένα κόμμα που έχει μεγάλη επιτυχία στα νέα ομόσπονδα κρατίδια, ακόμη και χωρίς σταθερές δομές και ασαφές πρόγραμμα: μετά τα ισχυρά αποτελέσματα στη Σαξονία και τη Θουριγγία, αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα στο Βρανδεμβούργο. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το BSW θα μπορέσει στο μέλλον να συγκυβερνήσει ακόμη και στα δύο κρατίδια – αυτό δεν αποκλείεται, δεδομένων των συσχετισμών στο κρατικό κοινοβούλιο του Πότσνταμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αλματώδης άνοδος του BSW στο Βρανδεμβούργο είναι προφανώς επίσης κυρίως εις βάρος του Die Linke.

Τα μικρά κόμματα απειλούνται με εξαφάνιση

Το FDP επλήγη περισσότερο από τα μικρά καθιερωμένα κόμματα, εκτιμά το Spiegel: τα πήγε τόσο άσχημα στο Βρανδεμβούργο που δεν προβλήθηκε καν ξεχωριστά στο ARD και το ZDF τη νύχτα των εκλογών. Αν και οι Φιλελεύθεροι δεν είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν στο κοινοβούλιο του κρατιδίου, είχαν κατά καιρούς διατηρήσει ελπίδες για την απόκτηση μιας έδρας με βάση τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις. Για τα δεδομένα τους, οι Πράσινοι και η Αριστερά είχαν επίσης καταστροφικές επιδόσεις στο Βρανδεμβούργο.

Πηγή: Έθνος