Επόμενος σταθμός η Κεντρική Επιτροπή: η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας διήρκεσε πολύ λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως, καθώς διαπιστώθηκε το αδιέξοδο ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τις δύο πλευρές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αυτή τη στιγμή ζητούν άμεση προσφυγή στις κάλπες. Στην ουσία, τόσο η πλευρά των «87» όσο και εκείνη του Παύλου Πολάκη έστειλαν τελεσίγραφο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας πρόταση μομφής σε περίπτωση που ο ίδιος ο Κασσελάκης δεν αποφασίσει να πάει στην κάλπη. «Θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα, δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει τον κόσμο μας», απάντησε ο Κασσελάκης, δείχνοντας επί της ουσίας σε μία και μόνο διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί για την καθαίρεσή του και η οποία επικυρώνεται μόνο με το 50%+1 της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή 151 από τα 300 μέλη που συμμετέχουν στο όργανο.
Γεροβασίλη: «Αν κερδίσει
ο Κασσελάκης, τότε…»
«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να οδηγήσεις το κόμμα στις κάλπες», ανέφερε μέσα στη συνεδρίαση η Ολγα Γεροβασίλη από τους «87», η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει (Σκάι) πως «αν γίνουν εκλογές και κερδίσει ο Κασσελάκης, δεν ξέρω αν θα έχω θέση στο νέο κόμμα». Η Κατερίνα Νοτοπούλου σχολίασε πως «υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε. Υπάρχει διάλυση του κόμματος με πλήρη ευθύνη της ηγεσίας». Αμεση προσφυγή στην κάλπη ζήτησαν επίσης ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Ζωή Καρκούλια, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο Παύλος Πολάκης: «Συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να οδηγηθούμε στις κάλπες. Αν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει το άλλο βήμα, το οποίο γνωρίζετε, στην Κεντρική Επιτροπή», ανέφερε στην τοποθέτησή του, δείχνοντας και τις προθέσεις του ενόψει της συνεδρίασης που αρχίζει αύριο. Ο Πολάκης φέρεται επίσης να σημείωσε πως η πρόταση μομφής θα είναι μια τραυματική διαδικασία, ρίχνοντας το γάντι προς την πλευρά Κασσελάκη, ώστε να είναι ο ίδιος εκείνος που θα προκηρύξει την εσωκομματική εκλογική διαδικασία. Η συζήτηση σε καμία περίπτωση δεν ήταν εύκολη, με τον Κασσελάκη να αναφέρεται και στον Αλέξη Τσίπρα και στη στάση «σιγής ιχθύος» που τήρησε μετά το συνέδριο του Ιανουαρίου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς τάχθηκε εναντίον της προσφυγής στην κάλπη, θεωρώντας ότι τα μέλη του κόμματος δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν άλλο σε εσωκομματικές διαδικασίες.
Ζήτησε δέσμευση
ότι θα μείνουν
Χαρακτηριστικό, πάντως, ήταν πως στο τέλος της συνεδρίασης ο Κασσελάκης ζήτησε από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές του να δεσμευτούν ότι δεν θα αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα το ερχόμενο διάστημα, ακόμα και αν δεν περάσει ή πρόταση μομφής ή η προεδρία του επιβεβαιωθεί σε μια κάλπη από τη βάση. Τα περιθώρια, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, έχουν στενέψει για τον ΣΥΡΙΖΑ: μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετρά 35 βουλευτές, ενώ η αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ 31. Αν από τον ΣΥΡΙΖΑ αποσκιρτήσουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές, τότε το κόμμα χάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πλέον θα ανήκει στην πασοκική Κοινοβουλευτική Ομάδα – υπενθυμίζεται ότι 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογράψει το κείμενο των «87» απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας, ενώ διαφωνίες περισσότερων (σε «όχι» και σε λευκά) μετρήθηκαν στην πρόσφατη καθαίρεση του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του επικεφαλής του ΚΟ και την αντικατάστασή του από τον Παππά. Η ανεξαρτητοποίηση, πάντως, παρότι είναι ένα ενδεχόμενο που φέρεται ότι έχει συζητηθεί στις τάξεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι εύκολη απόφαση – με δεδομένο το προηγούμενο της Νέας Αριστεράς, αλλά και της αποστασιοποίησης του Αλέξη Τσίπρα από τα κομματικά δρώμενα, ο οποίος αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς για τους βουλευτές εκ των «87» και όλα δείχνουν πως δεν θα συμμετείχε σε μια τέτοια κίνηση. Αυτό δεν σημαίνει πως το σενάριο δεν υπάρχει και δεν κυκλοφορεί – το γνωρίζει και ο Κασσελάκης, που ζήτησε από τους βουλευτές να μην το κάνουν πράξη. Οι θιασώτες του εκτιμούν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την εσωκομματική αντιπολίτευση μετά τα όσα έχουν ειπωθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δείχνοντας, επί της ουσίας, πως η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, η οποία μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στη διαχείριση μιας ενδεχόμενης πρότασης μομφής, αν το αποτέλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή είναι οριακό.