«Τι έπρεπε να κάνω; Να πάρω μία ντουντούκα και να πάω στην Αυστραλία να ρωτάω: Υπάρχει κανένας Έλληνας να με ψηφίσει;».

«Εγώ που έστειλα (μήνυμα/email) σε απόδημους Έλληνες τι έπρεπε να κάνω δηλαδή; Να πάρω μία ντουντούκα και να πάω στην Αυστραλία να ρωτάω: Υπάρχει κανένας Έλληνας να με ψηφίσει;», δήλωσε η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» σε σχέση με το επίμαχο ζήτημα της διαρροής των προσωπικών δεδομένων αποδήμων από το υπουργείο Εσωτερικών και τη χρήση τους για προεκλογικούς σκοπούς.

Η κα Ασημακοπούλου, επισήμανε ότι η εν λόγω υπόθεση είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και πως η ίδια είπε «από την πρώτη στιγμή και θα συνεργαστώ και θα συμμορφωθώ».

«Αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, οπότε δε σχολιάζω λεπτομέρειες. Κάποια στιγμή θα τελειώσει αυτή η υπόθεση. Όλα θα ‘βγούνε’ …».

Κληθείσα να απαντήσει αν έσφαλε, αν έκανε λάθος, που χρησιμοποίησε εν αγνοία των αποδήμων τα προσωπικά τους δεδομένα, απάντησε πως αυτή «είναι σύνθετη η ερώτηση».

Αν μπαίνουμε στην ουσία της έρευνας που γίνεται ας το αφήσουμε, πρόσθεσε εις εκ των δημοσιογράφων στο πάνελ.

«Πάντως, δεν είμαι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία», πρόσθεσε. Για να συμφωνήσουν και οι πανελίστες, σημειώνοντας ότι και ο κ. Χάρης Δούκας, είναι στο μικροσκόπιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για γραπτά μηνύματα (sms) που στέλνονται σε πολίτες ενόψει των εσωκομματικών εκλογών από τον υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

«Θέλω να διευκρινίσω, επειδή έχουν ακουστεί σημεία και τέρατα, ότι πάντα μιλάμε για μία διοικητική παρατυπία βάσει του κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο οποίος κανονισμός είναι ένα νομοθέτημα που απευθύνεται σε αυτούς οι οποίοι εμπορικά εκμεταλλεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα. Το πλαίσιο για την πολιτική επικοινωνία δεν υφίσταται στην Ελλάδα με εφαρμοστικό νόμο, όπως θα μπορούσε να υπάρχει», πρόσθεσε η κα Ασημακοπούλου.

Ως προς την «πολιτική επικοινωνία» συνεχίστηκε η συζήτηση στο πάνελ και ως προς το ενδεχόμενο διαχωρισμού της «εμπορικής εκμετάλλευσης» με την εκμετάλλευση σε μία προεκλογική περίοδο, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο.

Ήταν λάθος όμως, επανήλθε εις εκ των δημοσιογράφων προς την κα Ασημακοπούλου.

«Εμένα με ξέρετε χρόνια τώρα. Εγώ τις ευθύνες μου τις αναλαμβάνω», απάντησε εκείνη. «Το’ πα από την πρώτη στιγμή όταν ξεκίνησε αυτό. Αν έχω κάνει κάτι παράτυπο με βάση τη νομοθεσία βεβαίως θα αναλάβω τις ευθύνες μου. Και έτσι και έγινε. Δε διεκδικώ το αλάθητο προς Θεού, αλλά στην ψηφιακή εποχή είμαστε πλέον και σε πολλές χώρες έχουν αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση λέγοντας ότι στην πολιτική επικοινωνία έχεις να ισορροπήσεις δύο διαφορετικά πράγματα. Στην εμπορική (σ.σ. επικοινωνία) δε θέλεις ο άλλος να σου στέλνει email για να βγάλει λεφτά. Στην πολιτική επικοινωνία κάπως πρέπει να επικοινωνήσεις με τον άλλον. Δηλαδή, εγώ που έστειλα μήνυμα σε απόδημους Έλληνες τι έπρεπε να κάνω δηλαδή; Να πάρω μία ντουντούκα και να πάω στην Αυστραλία να ρωτάω: Υπάρχει κανένας Έλληνας να με ψηφίσει;».

«Εγώ πλήρωσα ένα τίμημα γι’ αυτή την ιστορία το οποίο θεωρώ ότι ήταν υπέρμετρο για το θέμα … Ο καθένας έχει μία ηθική πυξίδα … Επειδή εκείνη την περίοδο το εκμεταλλεύτηκαν, όλοι, πάρα πολύ για να χτυπήσουν την ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη … η ηθική μου πυξίδα έλεγε κάτσε την άκρη για να καταλαγιάσει αυτό», είπε η κα Ασημακοπούλου.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιστροφής της στην πολιτική, απάντησε: «Εγώ μπήκα στην πολιτική μετά από μία καριέρα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα 20 ετών, ξεκίνησα από δημοτική σύμβουλος για το καλό της πόλης μου, των Ιωαννίνων … την αγαπάω τη ΝΔ … και την πολιτική. Αλλά δεν είμαι πολιτικός καριέρας … δεν είναι η ζωή μου. Θα επιστρέψω στην κανονική μου ζωή, επαγγελματικά … αλλά ποτέ μη λες ποτέ».

Η κα Ασημακοπούλου, υπενθυμίζεται, τέθηκε εκτός ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, μετά τον σάλο για τη μαζική αποστολή emails σε απόδημους και τις καταγγελίες για την παραβίαση του κανονισμού περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).  Η αρμόδια Αρχή έχει επιβάλλει πρόστιμο 40.000 ευρώ στην πρώην Ευρωβουλευτή και πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος μερίδας απόδημων που κινήθηκαν νομικά για την υπόθεση, Βασίλης Σωτηρόπουλος, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο επισήμανε ότι:

«Η τοποθέτηση της κ. Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου … ότι η νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων αφορά την επεξεργασία δεδομένων μόνο στις εμπορικές επικοινωνίες και όχι στις πολιτικές επικοινωνίες μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα».

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως κενό για την εφαρμογή του GDPR – του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων – στην άντληση και χρήση προσωπικών δεδομένων πολιτών από πολιτικά πρόσωπα για σκοπούς πολιτικής επικοινωνίας».

«Το μόνο που έχει υποστηριχθεί από μεμονωμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ότι ο ειδικός νόμος για την προστασία δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (Ν.3471/2006), ειδικά ως προς την προϋπόθεση της συγκατάθεσης δεν εφαρμόζεται στην πολιτική επικοινωνία, συμπληρώνοντας όμως το ΣτΕ ότι στην πολιτική επικοινωνία ΣΑΦΩΣ εφαρμόζεται ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων».

«Κανονικότατα και από πάντα εφαρμόζεται λοιπόν το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων (παλαιότερα ο Ν.2472/1997) στην χρήση τηλεφωνικών αριθμών, ταχυδρομικών διευθύνσεων και e-mail από πολιτικούς για την επικοινωνία τους με τους ψηφοφόρους άλλοτε επιτρέποντας (εφόσον πληρούνται οι σωστές προϋποθέσεις) κι άλλοτε όχι, όπως εξάλλου έκρινε και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβάλλοντας πρόστιμο 40.000 ευρω στην κ. Ασημακοπούλου, θέμα για το οποίο η ίδια προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όχι όμως και το Ελληνικό Δημόσιο – μέχρι στιγμής – στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 400.000 ευρώ για την ίδια υπόθεση».

The post «Τι έπρεπε να κάνω; Να πάρω μία ντουντούκα και να πάω στην Αυστραλία να ρωτάω: Υπάρχει κανένας Έλληνας να με ψηφίσει;». appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.