Τι λένε τα κομπιούτερ και οι αριθμοί

Ο Παναθηναϊκός θα μπει στη… μάχη του Conference League στις 3 Οκτωβρίου, αντιμετωπίζοντας την Μπόρατς Μπάνια Λούκα στη Βοσνία και με την κλήρωση που είχε λογίζεται ευθέως όχι απλά ως ένα από τα φαβορί για την πρώτη οχτάδα της βαθμολογίας, αλλά ακόμα και για την κατάκτηση του τροπαίου. Αν εξαιρέσουμε τις Τσέλσι (αντίπαλος του Παναθηναϊκού στις 24 Οκτώβρη στο ΟΑΚΑ), Φιορεντίνα και Μπέτις, η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο προσφέρεται ως τέταρτο φαβορί πίσω απ’ αυτές για να πάει μέχρι το φινάλε και να διεκδικήσει το τρόπαιο στην Πολωνία. Σίγουρα μοιάζει με όνειρο τούτη τη στιγμή που μιλάμε, όμως πριν από λίγους μήνες μια άλλη ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός, έκανε πραγματικότητα αυτό το όνειρο. Και αυτόματα άνοιξε την… όρεξη σε κάθε ελληνική ομάδα που λαμβάνει μέρος σε αυτή τη διοργάνωση για να περάσει και εκείνη στην… αιωνιότητα. Στην προκειμένη περίπτωση στον Παναθηναϊκό.

Πώς προκύπτουν αυτά τα προγνωστικά; Σίγουρα ένα από τα πλέον βασικά στοιχεία έχει να κάνει με τη χρηματιστηριακή αξία κάθε ομάδας. Και βάσει αυτής υπάρχουν πολλές φορές και οι ανάλογες προβλέψεις. Δεν είναι δύσκολο να το βρει κανείς. Η Τσέλσι είναι η πιο ακριβή ομάδα του Conference League βάσει του ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου, ακολουθεί η Μπέτις, τρίτη η Φιορεντίνα και τέταρτος ο Παναθηναϊκός. Πιο πίσω είναι η Γάνδη, η Κοπεγχάγη, η Μόλντε και την οχτάδα κλείνει η γερμανική Χαϊντενχάιμ.

Δεν είναι όμως μονάχα τα οικονομικά δεδομένα. Υπάρχει και η στατιστική που πάντα σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να σου δείξει το πού μπορεί να φτάσει μια ομάδα. Κι εδώ έχει ενδιαφέρον να δούμε τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τον Παναθηναϊκό, σε σχέση πάντα και με τις υπόλοιπες 35 ομάδες του θεσμού. Σύμφωνα με τον λογαριασμό Football Rankings στο Χ, που ασχολείται με στατιστικά ζητήματα του ποδοσφαίρου, η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο λογίζεται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για να βρεθεί στην 8άδα, ενώ, σχεδόν, βέβαιη θεωρείται η είσοδός της στην 24άδα των playoffs.

Αν φυσικά καταφέρει και μπει στην πρώτη οχτάδα, τότε πάει απευθείας στη φάση των νοκάουτ και δεν θα έχει τον… ενδιάμεσο γύρο για να βρεθεί στους «16» του θεσμού. Η ίδια στατιστική υπηρεσία φέρνει τον Παναθηναϊκό όχι απλά στους πρώτους οχτώ, αλλά στην τέταρτη θέση σε σύνολο 36 ομάδων. Και αυτό αφορά φυσικά και τους συλλόγους που έχει να αντιμετωπίσει. Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα παίξει – πλην της Τσέλσι – με Μπόρατς, Δε Νιου Σεντς, Τζουργκάρντεν, Ελσίνκι και Ντιναμό Μινσκ, η στατιστική δείχνει ότι θα πάρει τα περισσότερα απ’ αυτά τα ματς. Αρα θα τερματίσει ψηλά.

Κατά 89,1% στους «16»

Σύμφωνα πάντα με το Football Rankings, οι EXPts, οι βαθμοί δηλαδή που αναμένεται να συγκεντρώσει ο Παναθηναϊκός στα έξι παιχνίδια που θα δώσει είναι 12,12. Και με αυτούς τους βαθμούς θα βρεθεί στην τέταρτη θέση. Τα προσδοκώμενα γκολ του Παναθηναϊκού στα έξι παιχνίδια είναι 8,55, ενώ όσον αφορά τις πιθανότητες το… κομπιούτερ των στατιστικών βγάζει τα εξής: 56,1% να είναι στην πρώτη οχτάδα, 89,1% να είναι στους πρώτους 16 της διοργάνωσης και 98,6% να είναι μέσα στους 24. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πολωνό μαθηματικό Πιοτρ Κλίμεκ που ασχολήθηκε με τα νούμερα του Conference League και έκανε μια αναλυτικότατη πρόβλεψη – παρουσίαση, ο Παναθηναϊκός στους «16» της διοργάνωσης (ίδια πρόβλεψη υπάρχει και για τη Φιορεντίνα) θα αντιμετωπίσει μία ομάδα εκ των ΑΠΟΕΛ, Σεν Γκάλεν, Λουγκάνο, Τζουργκάρντεν. Και αν φτάσει στα προημιτελικά, ανάλογα με το ποιοι σύλλογοι θα έχουν επικρατήσει στις διασταυρώσεις, μία εκ των Χαρτς, Πάφου, Ραπίντ Βιέννης, ΛΑΣΚ, Γάνδης, Κοπεγχάγης.

Καταλαβαίνει κανείς πως αν τα… μαθηματικά, τα στατιστικά, αλλά και οι προβλέψεις που υπάρχουν έως τώρα βγουν σύμφωνα με όσα έχουμε δει από τα «κομπιούτερς» και τους στατιστικολόγους, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μια χρυσή ευκαιρία να κάνει μια μεγάλη πορεία στη διοργάνωση. Πλην όμως, αυτό που πάνω απ’ όλα μετράει είναι το γήπεδο.

Εκεί είναι ο καθρέφτης, εκεί θα φανούν όλα, εκεί θα πρέπει να αποδείξουν οι Πράσινοι πως μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο του φαβορί. Γιατί στα πέντε από τα έξι παιχνίδια που έχουν να δώσουν, θα μπουν στο γήπεδο ως το μεγάλο φαβορί. Και η συνέχεια θα είναι πιο ευνοϊκή γι’ αυτούς αν καταφέρουν να κάνουν τα… απαραίτητα.