ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ

ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ

Η επιβεβαίωση της στήριξης του Νίκου Παπανδρέου στον Παύλο Γερουλάνο, που ήρθε με το σχετικό βίντεο, άνοιξε ξανά μια συζήτηση για τους λεγόμενους παπανδρεϊκούς: Θα έρθουν να ψηφίσουν; Κι αν ναι, ποιον; Οσοι στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου το 2021 φαίνεται να μοιράζονται στα στρατόπεδα του Γερουλάνου και του Χάρη Δούκα, ενώ την ανορθόδοξη επιλογή υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν κάνει ο Μιχάλης και ο Λευτέρης Καρχιμάκης – με τον δεύτερο να φέρεται έτοιμος να δοκιμάσει τις δυνάμεις του είτε στην έδρα του Λασιθίου είτε σε μια από τις περιφέρειες της Αττικής. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, βέβαια, που ακόμα δεν έχει σπάσει τη σιωπή του. Και, βέβαια, αν όλοι οι παπανδρεϊκοί θα συσπειρωθούν σε έναν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.

ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ

Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι οι δημοσκόποι που έχουν μετρήσει τις τελευταίες εβδομάδες την εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, είναι πως η εικόνα είναι διαφορετική αν η συμμετοχή κυμανθεί κάτω από τις 300.000, στα επίπεδα του 2021, και άλλη αν τις ξεπεράσει – καθώς τότε φαίνεται να ευνοούνται υποψήφιοι που κερδίζουν πιο ευρεία ακροατήρια, εκ δεξιών και εξ αριστερών του κόμματος. Το χρησιμοποιούν κι αυτό ως επιχείρημα για να αποδείξουν πως όλα είναι ανοιχτά ανάμεσα στους τέσσερις βασικούς διεκδικητές. Ακόμα και σενάρια που με πρώτο μάτι φαντάζουν απίθανα, καθώς το εκλογικό σώμα, ο αριθμός και η προέλευσή του, θα κρίνουν τα πάντα.

ΑΙΧΜΕΣ

Το ότι ανήκουν στην ίδια πλειοψηφία που κατάφερε την έκπτωση του Κασσελάκη ή ακόμα και η πιθανότητα να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο στις ερχόμενες εσωκομματικές εκλογές δεν σημαίνει πως όλοι έχουν ξεχάσει την προηγούμενη φάση. «Θα χαιρετίσω τη στάση του φίλου μου και συντρόφου Παύλου Πολάκη και του Σωκράτη Φάμελλου. Αλλά δεν φτάνει να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, πρέπει να τα αναγνωρίζουν και να προτείνουν και διορθώσεις» ανέφερε στην ομιλία του ο Χρήστος Σπίρτζης. «Δεν γίνεται ο Παύλος να αναγνωρίζει τα λάθη του και να λέει πάλι πάμε γρήγορα να βγάλουμε πρόεδρο για να μη ρευστοποιηθούμε! Δεν γίνεται να είναι πάνω απ’ όλα οι προσωπικές στρατηγικές για το ποιος θα βγει πρόεδρος!».

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Το λάδι στη φωτιά που έπεσε με την προϋπόθεση δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες των υποψήφιων αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα μια πτυχή, αυτή των προσωπικών δεδομένων – που αμελητέα δεν τη λες, καθώς οι υποψήφιοι αρχηγοί πρέπει να συναινούν τα προσωπικά τους στοιχεία να αναρτώνται στο Διαδίκτυο ενδεχόμενως μήνες προτού δημοσιοποιηθούν από την αρμόδια αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συζήτηση που ξεκινάει. Για δύο εκ των τριών που μοιάζουν έτοιμοι να διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, πρόβλημα δεν είναι – και ο Φάμελλος και ο Πολάκης είναι χρόνια βουλευτές, κάθε χρόνο υποβάλλουν τα χαρτιά τους και κάθε χρόνο ελέγχονται.