Το δίλημμα στην άμυνα

Επτά μήνες και κάτι στο μεγάλο λιμάνι. Και όσο να πεις, με ένα μεγάλο αγωνιστικό δείγμα γραφής: 28 επίσημα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, όλα – είτε με την Αστον Βίλα είτε με τον… Βόλο – με τον ίδιο παρονομαστή. Με την επιλογή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να αναπτύσσει τις ποδοσφαιρικές ιδέες του για τον Ολυμπιακό έχοντας ως βάση μια γραμμή άμυνας των τεσσάρων. Αν ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει; Θα φανεί στα μεγάλα «φώτα» της Groupama Stadium σκηνής. Το σίγουρο είναι πως χθες στον Ρέντη, ο βάσκος προπονητής σαν να μπήκε σε εκείνο τον πειρασμό που λέει πως «όταν η ζωή σού δίνει λεμόνια, τότε φτιάξε… λεμονάδα».

Χωρίς τον τραυματία Ζέλσον Μαρτίνς. Χωρίς τον Γιώργο Μασούρα που τελικά δεν κατάφερε να δηλώσει ετοιμοπόλεμος στο χθεσινό κρίσιμο τεστ. Χωρίς και τον νεαρό Αντώνη Παπακανέλλο. Αυτό λέει το ρεπορτάζ για την αποστολή που θα ανακοινώσει το πρωί ο Ολυμπιακός, πριν επιβιβαστεί στην πτήση τσάρτερ με προορισμό τη Λυών. Ενόψει της αυριανής πρεμιέρας του στην League phase του Europa League λοιπόν, όλοι και όλοι δύο διαθέσιμοι wingers – εκ των οποίων ο Γουίλιαν όχι έτοιμος να παίξει πάνω από μισή ώρα. Αντίθετα, κανονικά με κάρτα επιβίβασης ο Παναγιώτης Ρέτσος. Ετοιμος να συναντηθεί με τον Νταβίντ Κάρμο στην 11άδα, που εν τω μεταξύ έκανε… παγκίτη τον Λορέντσο Πιρόλα – από τον οποίο ο Μεντιλίμπαρ δεν έχει κανένα παράπονο.

Ενόψει του αυριανού πολύ δύσκολου ματς με τη Λυών λοιπόν, δύο τα… μονοπάτια: Ενα με 4-3-3 και τον Ροντινέι σε ρόλο εξτρέμ μπροστά από τον Κοστίνια, που κάπως έτσι θα βρει μια ευκαιρία στο άκρο της άμυνας. Το άλλο με 3-5-2 και τους Ρέτσο, Κάρμο, Πιρόλα να αναλαμβάνουν δράση έστω δίχως… ουσιαστικά πρόβα. Ενδείξεις προέκυψαν στη χθεσινή προπόνηση, όχι αποδείξεις. Η αίσθηση όμως είναι ότι ο Μεντιλίμπαρ όντως το σκέφτεται. Μια 3-5-2 διάταξη με τους Ροντινέι, Εσε, Στάμενιτς, Τσικίνιο και Ορτέγκα στα μισά του γηπέδου και τον Βέλντε παρτενέρ του Ελ Κααμπί. Πότε το έκανε ξανά αυτό ο 63χρονος βάσκος τεχνικός; Στα χρόνια αφθονίας του, στον πάγκο της Εϊμπάρ (2015-2021). Ούτε εκεί βεβαίως ήταν το βασικό του σχέδιο. Υπάρχουν όμως καταγεγραμμένα παιχνίδια με αυτή τη διάταξη.

Με 150 εκατ. ευρώ μεταγραφές

Και ο Ολυμπιακός της Ευρώπης σε σχηματισμό με τρεις κεντρικούς αμυντικούς; Τελευταία φορά το δοκίμασε ο Μίτσελ προ διετίας (6/10/22) όταν προσπαθούσε να βάλει σε μια τάξη το ρόστερ που κρατούσε στα χέρια του, τρίτος προπονητής στην ίδια σεζόν – μετά τον Πέδρο Μαρτίνς και τον Κάρλος Κορμπεράν. Το δοκίμασε βεβαίως με τρεις στόπερ Βρσάλικο, Εμβιλά – τον εξής έναν –, Σισέ σε μια εντός παρτίδα με την Καραμπάγκ που ούτε να τη.. θυμάται δεν θα θέλει (0-3). Ηταν άλλη ανάγκη τότε όμως. Και άλλη τώρα. Οι Ερυθρόλευκοι δοκιμάζονται αύριο βράδυ σε μια πραγματικά δύσκολη έδρα. Σε μια συγκυρία που ούτε καλή ψυχολογία έχουν, ούτε την απαραίτητη ισορροπία στην «εικόνα» τους. Και θα συναντηθούν με έναν αντίπαλο που είναι – ή παρουσιάζεται από τα μίντια; – σε κρίση λόγω της μόλις μιας νίκης στις πρώτες πέντε αγωνιστικές του γαλλικού πρωταθλήματος – αλλά που το καλοκαίρι ξόδεψε 150 εκατ. ευρώ μόνο για μεταγραφές.

Και Ουνάς και…

Απαραίτητη σημείωση; Δεν φρεσκάρουν τα γαλλικά τους οι Πειραιώτες μόνο για την πρεμιέρα της League phase. Το κάνουν και για λόγους μεταγραφικούς. Επαιξαν παρέα πέρυσι για λογαριασμό της Λιλ ο αλγερινός winger Αντάμ Ουνάς (26 συμ., 2 γκολ) και ο τούρκος μεσοεπιθετικός Γιουσούφ Γιαζίτσι (42 συμ., 12 γκολ, 4 ασίστ). Παρέα τους συναντάς και στα σενάρια ενίσχυσης του Ολυμπιακού πριν κλείσει το μεταγραφικό παράθυρο των «ελεύθερων» (30/9). Ο Ουνάς παρουσιάζεται «κλεισμένος» από τα ρεπορτάζ  –«απέρριψε την Μπεσίκτας για τον Ολυμπιακό». Ο Γιαζίτσι σε «ανοιχτή γραμμή με τους Ερυθρόλευκους συνομιλώντας για να μετακομίσει στην Ελλάδα». Και είναι τόσα τα δημοσιεύματα που τελικά αν ισχύουν μπορεί ο Ουνάς και ο Γιαζίτσι να μη διεκδικούν την ίδια θέση στο ενδεχόμενο μεταγραφής, αλλά ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν… ξανά συμπαίκτες. Ολα αυτά όμως στις αναφορές που έρχονται από Γαλλία και Τουρκία. Διότι ο Ολυμπιακός ως συνήθως δεν σχολιάζει. Επιμένει να λειτουργεί… κάτω από το ραντάρ.

Εκτός από τους Ζέλσον Μαρτίνς, Μασούρα και Παπακανέλλο δεν θα ταξιδέψει στη Γαλλία και ο Ισίδωρος Κουτσίδης. Αντίθετα θα είναι κανονικά με την ομάδα τρεις U-19 πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Μπάμπης Κωστούλας, ο Φάνης Μπακούλας και ο Χρήστος Μουζακίτης.