Το Ιράν βλέπει η Σουηδία πίσω από μαζική αποστολή SMS για εκδίκηση για το κοράνι

Το Ιράν βλέπει η Σουηδία πίσω από μαζική αποστολή SMS για εκδίκηση για το κοράνι – «Στόχος ήταν να δημιουργηθεί διχασμός στη σουηδική κοινωνία»

Οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Ιράν ‘χάκαρε’ έναν πάροχο ηλεκτρονικών μηνυμάτων για μαζική αποστολή μηνυμάτων, ενθαρρύνοντας πολίτες να εκδικηθούν τους διαδηλωτές που έκαψαν το Κοράνι. Το περιστατικό συνέβη το 2023.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές περίπου 15.000 μηνύματα «που καλούσαν σε εκδίκηση ενάντια σε αυτούς που έκαψαν το Κοράνι» στάλθηκαν το καλοκαίρι του 2023, μετά από μια σειρά διαδηλώσεων που συντάραξαν τη χώρα.

«Στόχος ήταν να δημιουργηθεί διχασμός στη σουηδική κοινωνία», ανέφεραν οι εισαγγελείς σε ανακοίνωση.

Σε χωριστή δήλωση, η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών Sapo είπε ότι είχε διαπιστώσει ότι μια ομάδα χάκερ ενήργησε «για λογαριασμό της Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν για εκστρατεία επηρεασμού».

«Ο στόχος ήταν, μεταξύ άλλων, να παρουσιαστεί η εικόνα της Σουηδίας ως ισλαμοφοβικής χώρας, ανέφερε σε δήλωσή του ο Φρέντρικ Χάλστρομ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Sapo.

Την 1η Αυγούστου 2023, τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έλαβε μηνύματα που καλούσαν σε εκδίκηση εναντίον όσων είχαν κάψει το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, έρευνα έδειξε ότι πίσω από την επιχείρηση βρισκόταν μια ομάδα που ονομάζεται Anzu. Η έρευνα έχει κλείσει καθώς θεωρήθηκε απίθανο να οδηγηθούν οι ύποπτοι στη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ