Το Κολλέγιο «Άγιος Γεώργιος» γιορτάζει 40 χρόνια πίστης, παράδοσης και ανάπτυξης

Το πρώτο Ελληνικό Ορθόδοξο σχολείο της Αδελαΐδας τιμά το ιδρυτικό του όραμα και την κοινότητά του, με μια μεγάλη δεξίωση σηματοδοτώντας τέσσερις δεκαετίες εκπαιδευτικής και πολιτιστικής αριστείας.
Το Σάββατο, το Κολλέγιο “Άγιος Γεώργιος” θα γιορτάσει τέσσερις δεκαετίες παροχής μεικτής εκπαίδευσης ως το πρώτο Ελληνικό Ορθόδοξο σχολείο στην Αδελαΐδα. Ο διευθυντής Πίτερ Καραμόσχος δήλωσε στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» ότι «800 άτομα θα παραβρεθούν στο γκαλά δείπνο στο Adelaide Oval – θα είναι μια μεγάλη βραδιά».
«Ξεκινήσαμε το 1984, και το εκπληκτικό είναι ότι ο Πατέρας Πατσούρης εξακολουθεί να είναι ο ιερέας της ενορίας μας. Ήταν το 1983 όταν αποφάσισε να ξεκινήσει ένα σχολείο για να διατηρήσει την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις μας. Ήταν μια μεγάλη απόφαση τότε – την πρώτη ημέρα το 1984 υπήρχαν μόλις 27 μαθητές και όλες αυτές οι οικογένειες ήταν συνδεδεμένες με την εκκλησία».
Το πρώτο μεικτό κολλέγιο – που τώρα αποτελεί το δημοτικό – βρίσκεται στη γωνία των οδών Rose και Dew στο Mile End. Το λύκειο βρίσκεται στη γωνία της Henley Beach Road και της South Road, στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Thebarton.

Αγιασμός στο Κολλέγιο “Άγιος Γεώργιος”. Φωτογραφία: Supplied

«Η εκκλησία απέκτησε το ακίνητο δίπλα στην εκκλησία. Υπήρχαν σπίτια εκεί, και πίσω από την εκκλησία έχτισαν μια αίθουσα όπου λειτουργούσε το Σάββατο το πρωί το ελληνικό σχολείο. Με τον καιρό, αγόρασαν και άλλα σπίτια δίπλα στην εκκλησία», είπε ο Καραμόσχος.
Ο ίδιος εργάζεται στο σχολείο εννέα χρόνια και τα έξι από αυτά ως διευθυντής. Το περιέγραψε ως «μεγάλη προσπάθεια» και υπογράμμισε ότι «οι οικογένειες πήραν αυτό το ρίσκο με πίστη».
Το όραμα και η επιμονή του Πατέρα Πατσούρη, καθώς και η δέσμευση των οικογενειών, άξιζαν τον κόπο, σύμφωνα με τον κ. Καραμόσχο.
Το Κολλέγιο ξεκίνησε με τάξεις υποδοχής, πρώτη, δευτέρα και τρίτη την πρώτη χρονιά και την επόμενη επεκτάθηκε με την προσθήκη της τετάρτης, πέμπτης, έκτης και έβδομης τάξης.
«Ξεκίνησε ως δημοτικό σχολείο για πολλά χρόνια προτού αγοράσουν το Δημοτικό Σχολείο Thebarton. Το 1995, αγόρασαν το Κολλέγιο Θηλέων Thebarton Technical. Επεκταθήκαμε μέχρι τη δευτέρα λυκείου και πλέον έχουμε δύο εγκαταστάσεις. Η μία είναι εκεί που κατεδαφίστηκαν τα σπίτια δίπλα στην εκκλησία και κατασκευάστηκε ένα δημοτικό σχολείο, το οποίο λειτουργεί για παιδιά από τριών και τεσσάρων ετών μέχρι την τετάρτη δημοτικού. Στο μεγαλύτερο συγκρότημα έχουμε παιδιά από την πέμπτη δημοτικού έως τη δευτέρα λυκείου», είπε ο κ. Καραμόσχος.
Το σχολείο έχει προχωρήσει πολύ από τους αρχικούς 27 μαθητές και τις αφοσιωμένες οικογένειές τους, καθώς τώρα διαθέτει σχεδόν 400 μαθητές. Όπως είπε ο διευθυντής, «αναπτυσσόμαστε».
Ο κ. Καραμόσχος αποδίδει μεγάλο μέρος της επιτυχίας στην κοινότητα και τις «οικογένειες με κοινά πιστεύω».
«Έχουμε υπέροχες οικογένειες – τα παιδιά είναι υπέροχα. Όταν έρχονται οικογένειες που ενδιαφέρονται για το σχολείο, τους κάνουμε μια περιήγηση και γνωρίζουν όλους τους μαθητές, οι οποίοι σηκώνονται, λένε «καλημέρα» και είναι θετικά, γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά».
Η επιτυχία του Κολλεγίου “Άγιος Γεώργιος” αντικατοπτρίζεται επίσης και στην πολιτισμική ποικιλομορφία των μαθητών – δεν εγγράφονται μόνο Έλληνες μαθητές.
«Έχουμε μεγάλη σερβική κοινότητα, επειδή είναι Ορθόδοξοι, καθώς και Αιθίοπες Ορθόδοξους, Ιταλούς Καθολικούς και μια ποικιλία πολιτισμών. Το ωραίο στο σχολείο μας είναι ότι σχεδόν όλα τα παιδιά μας μιλούν μια δεύτερη γλώσσα με τους γονείς ή τους παππούδες τους», δήλωσε ο κ. Καραμόσχος.
Προσθέτει ότι «όλοι είναι περήφανοι για την κουλτούρα τους και γι’ αυτό τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, γιατί το κατανοούμε πλήρως».
Ο διευθυντής ανέφερε ότι η σερβική κοινότητα αυξήθηκε, καθώς διαπίστωσαν πως η Ορθόδοξη πίστη και οι πολιτιστικές αξίες ήταν σε αρμονία, και ως ανταπόκριση, εισήχθη η σερβική ως δεύτερη γλώσσα.
«Οι [σερβικές] οικογένειες και οι ιερείς είπαν: ‘Αν εισαγάγετε τα σερβικά, θα είναι ελκυστικό για τις οικογένειές μας’, κι έτσι το κάναμε».
Ο κ. Καραμόσχος πιστεύει ότι η κοινότητα και η οικογένεια είναι οι βασικοί πυλώνες της σαραντάχρονης επιτυχίας του σχολείου.
«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του σχολείου μας είναι η κοινότητά μας, οι οικογένειες με κοινά πιστεύω και τα παιδιά με κοινά πιστεύω. Έχουμε εκπληκτική υποστήριξη από την κοινότητά μας. Οι οικογένειές μας είναι υπέροχες».
Καθώς το Κολλέγιο “Άγιος Γεώργιος” γιορτάζει αυτό το σημαντικό ορόσημο, το γκαλά για την 40ή επέτειο δεν τιμά μόνο την πλούσια ιστορία του, αλλά προαναγγέλλει και ένα μέλλον που θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από τις ίδιες σταθερές αξίες της κοινότητας, του πολιτισμού και της πίστης που καθοδηγούν το σχολείο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Από το πολύ ταπεινό ξεκίνημα το 1984, το όραμα του Πατέρα Πατσούρη έγινε πραγματικότητα. Φωτογραφία: Supplied

The post Το Κολλέγιο «Άγιος Γεώργιος» γιορτάζει 40 χρόνια πίστης, παράδοσης και ανάπτυξης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.