«Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια»

Υπό τον κίνδυνο να «θολώσει» η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην ατζέντα της ασφάλειας, σε μία περίοδο που η κοινωνία παρακολουθεί σοβαρά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, το Μαξίμου βάζει στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις και οδηγείται σε αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου. Το θέμα απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε αφενός σε άμεσες στοχευμένες ενέργειες, αφετέρου στη σημασία ευρύτερου μακροπρόθεσμου συντονισμού, κυρίως όσον αφορά στα όρια χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση φέρνει αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των γονέων που παραμελούν την εποπτεία των ανήλικων παιδιών τους και ευρύτερα καινούργιες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όπως η ενίσχυση του πλαισίου για την οπλοκατοχή και η φυλάκιση όσων υποπίπτουν ξανά σε αξιόποινη πράξη.

Panic button για παιδιά

Ειδικά για τους ανήλικους, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Stop Bullying» και προανήγγειλε την παρουσίαση του «Safe Youth» (ένα panic button για παιδιά), ενώ, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα της παραβατικότητας ανηλίκων «εξαιρετικά πολυσύνθετο», τόνισε ότι «το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – «το πώς συνδέεται», όπως είπε, «η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το bullying αποκτά πια και ένα ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα». Το ίδιο ανέδειξε προ ημερών από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επικροτώντας  πρωτοβουλίες, όπως εκείνη της Αυστραλίας για θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οπως εκτίμησε, εάν οι εταιρείες τεχνολογίας δεν προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προτεραιοποιώντας «την ασφάλεια έναντι των κερδών», τότε «ρεαλιστικές λύσεις», όπως η πρόσφατη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, «θα συμπληρωθούν από σκληρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις». Το θέμα της βίας και της παραβατικότητας παιδιών και εφήβων ανεβάζει και τα ντεσιμπέλ της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αδυνατεί να κατανοήσει όχι μόνο τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τα πραγματικά αίτια της βίας εντός και εκτός σχολικών χώρων», ενώ «εθνικό διάλογο» ζητάει το ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας μεταξύ άλλων επιμόρφωση των γονέων, ουσιαστική αύξηση του αριθμού των ψυχολόγων στα σχολεία και φύλαξη των σχολικών χώρων.