Το 2029 η ολοκλήρωση έργων για αποχετευτικό Πόλεως Χρυσοχούς

Αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2026 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029 – Έγινε παρουσίαση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον

Το 2029 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά έργα για το αποχετευτικό σύστημα της Πόλης Χρυσοχούς, σύμφωνα με τον Χάρη Κασιουλή, Ανώτερο Εκτελεστικό Μηχανικό, Επαρχιακό Μηχανικό στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασιουλής ανέφερε πως η σύμβαση υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2023 και τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2026 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029.

Ο κ. Κασιουλής είπε πως την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε δημόσια παρουσίαση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για τα έργα δικτύου συλλογής λυμάτων και Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην Πόλη Χρυσοχούς, με σκοπό την διαβούλευση και την συλλογή πληροφοριών. Η μελέτη, συνέχισε, έγινε στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφτηκε τον Νοέμβριο του 2023.

Η εν λόγω σύμβαση, όπως είπε, αφορά την παροχή υπηρεσιών για την εκπόνηση μελέτης – σχεδιασμού του αποχετευτικού δικτύου συλλογής λυμάτων και ομβρίων υδάτων, και την ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμού για την κατασκευή του δικτύου.

Ακόμη την ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμού για μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων και την επίβλεψη εργασιών δικτύου και σταθμού, καθώς και την εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον για τις κατασκευαστικές συμβάσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το αποχετευτικό σύστημα στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.

Πρόσθεσε πως την ευθύνη για τη διαχείριση της σύμβασης έχει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) και με την υλοποίηση του έργου θα καλυφθούν οι απαιτήσεις συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον οικισμό της Πόλης Χρυσοχούς..

Σημειώνεται ότι, το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και η περιοχή του κόλπου Χρυσοχούς αναμένεται να αποκομίσει σημαντικά οφέλη κυρίως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα χρήσης του ανακτημένου νερού αλλά και της παραγόμενης λάσπης, που βρίσκει ευρεία εφαρμογή στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον γεωργικό τομέα ως εδαφοβελτιωτικό.

Ο κ. Κασιουλής είπε πως έντυπο αντίγραφο της ΜΕΕΠ, το οποίο είναι διαθέσιμο προς όλους για μελέτη, διατίθεται στο κτήριο του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς. Επίσης, το περιεχόμενο της ΜΕΕΠ σε ψηφιακή μορφή βρίσκεται αναρτημένο στον σύνδεσμο:

https://drive.google.com/drive/folders/1voy1dLlTkWBm7w38A9Xv357Ib5xCxmdP

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει απόψεις και παρεμβάσεις επί του περιεχομένου της ΜΕΕΠ ή τις επιπτώσεις που η εκτέλεση ή/και η λειτουργία του έργου ενδέχεται να επιφέρει στο περιβάλλον, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected], είτε μέσω fax στον αριθμό +30 210 6528760. Η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, ανέφερε ο κ. Κασιουλής.