Τραγική ειρωνεία

Προτού κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσαν οι δηλώσεις αρκετών ποδοσφαιριστών πριν από την έναρξη της σεζόν στο Champions League περί των κινδύνων που κρύβει ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αγώνων που πρέπει να δίνουν στη διάρκεια μιας σεζόν, άρχισαν οι τραυματισμοί.

Τραγική ειρωνεία. Ο Ρόδρι, που βγήκε μπροστά πιο δυνατά απ’ όλους καλώντας τους συναθλητές του να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο απεργίας, λίγες μέρες μετά έκοψε τον χιαστό του και θα χάσει όλη τη σεζόν. Εξίσου σοβαρά τραυματίστηκε και ο Τερ Στέγκεν, που επίσης θα χάσει τη σεζόν. Ενώ και ο Εμπαπέ, που κόστισε έναν… σκασμό εκατομμύρια στη Ρεάλ, θα μείνει εκτός δράσης για τρεις εβδομάδες. Κι είναι ακόμα Σεπτέμβρης.

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτοί οι τραυματισμοί οφείλονται στο υπερφορτωμένο πρόγραμμα των ποδοσφαιριστών και στους συνεχόμενους αγώνες που δίνουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς με ελάχιστη ξεκούραση. Αλλά δεν αποκλείεται κιόλας. Η λογική λέει ότι όσο περισσότερο καταπονείται ο οργανισμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να υποστεί τραυματισμό, και μάλιστα σοβαρό.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το ποδοσφαιρικό καλεντάρι, χρόνος για σωστή καλοκαιρινή προετοιμασία, που αποτελεί την καλύτερη άμυνα για τους τραυματισμούς του χειμώνα, πρακτικά δεν υπάρχει. Αν τα πρωταθλήματα τελειώνουν Ιούνιο και αρχίζουν πάλι Αύγουστο, ενώ στο μεταξύ πρέπει να γίνουν και οι διοργανώσεις των εθνικών ομάδων και να ξεκουραστούν λίγες μέρες οι παίκτες, αντιλαμβάνεται κανείς πως η προετοιμασία πάει… περίπατο.

Η FIFA και η UEFA επικαλούνται έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Μελετών που δείχνει ότι μόλις το 2% των ποδοσφαιριστών παγκοσμίως δίνει πάνω από 50 αγώνες μέσα σε μία σεζόν, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντιθέτως, υπάρχει χώρος για ακόμα περισσότερους αγώνες. Μόνο που αυτό το 2% τυχαίνει να είναι η αφρόκρεμα. Ποδοσφαιριστές σαν κι αυτούς που διαβάσατε παραπάνω. Ποδοσφαιριστές που κάνουν το χρήμα να γυρίζει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Αν λοιπόν οι ποδοσφαιροπαράγοντες δεν δίνουν μία για τη υγεία των αθλητών, ας ενδιαφερθούν τουλάχιστον για την τσέπη τους. Προστατεύοντας τους παίκτες που φέρνουν όλο το χρήμα με το να μειώσουν τον αριθμό των αγώνων. Γιατί στο τέλος θα τους εξοντώσουν…