Τρεις έρευνες για τη δημογραφική κρίση

Η χαμηλή γονιμότητα στην Ελλάδα, δημογραφική κρίση

και πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας

Η πιο πρόσφατη έρευνα της «διαΝΕΟσις», που δημοσιεύτηκε το 2019, αφορά την ελληνική οικογένεια και τον δείκτη γονιμότητας στη χώρα μας. Η έρευνα εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή ερευνών του, Διονύση Μπαλούρδο, καταγράφει την εικόνα της γονιμότητας στην Ελλάδα σήμερα, αναλύει τις οικογενειακές πολιτικές που ακολουθούν άλλες χώρες και καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής

Η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (2022) έχει τριπλό σκοπό. Πρώτον, να αποτυπώσει το πρόβλημα μέσω της παρουσίασης των δημογραφικών τάσεων και προοπτικών στην Ελλάδα. Δεύτερον, να παρουσιάσει αναλυτικά τις διάφορες επιπτώσεις και τις προκλήσεις της γήρανσης σε τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τρίτον, να διατυπώσει προτάσεις πολιτικής με στόχο την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναδύονται και, εντέλει, την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας.

Δημογραφική αλλαγή και πολιτικές προσαρμογής στην Ελλάδα: H περίπτωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Η έκθεση του Ινστιτούτου eteron.gr χωρίζεται σε 3 μέρη. Αρχικά, γίνεται παρουσίαση της δημογραφικής αλλαγής στην Ελλάδα, με έμφαση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στη συνέχεια, αναλύονται οι πιο ενδιαφέρουσες πτυχές που προέκυψαν από την ποσοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την aboutpeople. Το τελευταίο μέρος παρουσιάζει προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δημογραφικής αλλαγής.