Υπάρχουν νέα κρούσματα, αλλά είναι σε αποδρομή

Δύο μήνες μετά την εμφάνιση της πανώλης των αιγοπροβάτων – για πρώτη φορά – στη χώρα μας, φαίνεται πως η μεταδοτική ιογενής ασθένεια συνεχίζει να εντοπίζεται σε περιοχές της χώρας, αναγκάζοντας τις Αρχές να λάβουν περιοριστικά μέτρα. Το πρώτο κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε στις 11 Ιουλίου στην Καλαμπάκα, με τον ιό, δυστυχώς, να… κάνει βόλτες ανά την Ελλάδα και τα θανατωμένα ζώα πλέον να αριθμούν δεκάδες χιλιάδες. Και παρόλο που η πανώλη, μετά τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν στις περιοχές όπου εντοπιζόταν, φαίνεται πως βρίσκεται σε αποδρομή, υπάρχουν ακόμη κρούσματα που επιβεβαιώνονται.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η «εστία» εντοπίζεται στον Δήμο Σικυωνίων στον Νομό Κορινθίας. Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, επτά νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην περιοχή Μεσινό του συγκεκριμένου δήμου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σπύρο Ζαχαριά, από την αρχή που έκανε την εμφάνισή της η νόσος στην Περιφέρεια, τον περασμένο Ιούλιο, έγινε μεγάλη προσπάθεια από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να περιοριστεί η πανώλη και να μην επεκταθεί σε όλο τον νομό. «Ετσι, ο ιός έχει “εγκλωβιστεί” στον Δήμο Σικυωνίων, όπου έχει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και δέχεται εκ των πραγμάτων μεγάλη πίεση». Πάντως, μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν θανατωθεί 2.700 ζώα.

Τρία νέα κρούσματα πανώλης επιβεβαιώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ηλεία. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τους καλοκαιρινούς μήνες είχαν αρχίσει να εντοπίζονται τα πρώτα περιστατικά πανώλης. «Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα, δεν μιλάμε για διασπορά, αλλά κυρίως για “σύρσιμο” της νόσου, καθώς αφορά γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες. Προφανώς η νόσος μεταφέρθηκε από ανθρώπινη παράλειψη. Αυτό στην πραγματικότητα επιμήκυνε τον χρόνο εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων, τα οποία θα χρειαστούν διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα για να αρχίσουν να περιορίζονται σταδιακά».

Ζημιά

Μέχρι σήμερα, στην Περιφέρεια έχουν θανατωθεί 2.000 ζώα, αριθμός που, όπως σημειώνει ο Ανδρέας Φίλιας, είναι πολύ μικρός μπροστά στα δύο εκατομμύρια ζώα που έχει η Περιφέρεια. «Ωστόσο, εάν αντιληφθεί κανείς πως πίσω από αυτόν τον αριθμό υπάρχουν οκτώ – εννιά επιχειρήσεις, κτηνοτρόφοι δηλαδή που έχασαν ο καθένας από τουλάχιστον 200 ζώα, τότε γίνεται κατανοητό πως η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Κι αυτό γιατί γι’ αυτούς τους ανθρώπους τα ζώα που θανατώθηκαν ήταν το βιος τους». Υπενθυμίζεται πως το 25% της απασχόλησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αφορά τον πρωτογενή τομέα.

Την ίδια στιγμή, το τελευταίο θετικό κρούσμα πανώλης στη Θεσσαλία εμφανίστηκε στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο λόγω γραφειοκρατίας η ενημέρωση του συστήματος στη Διαύγεια από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου έγινε μέσα στον Σεπτέμβρη. Οπως επεσήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, το πρόβλημα της ζωονόσου βαίνει μειούμενο στη Θεσσαλία «και εφόσον συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε βγει από τη ζώνη επιτήρησης μέχρι 8 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 1.655 εκτροφές σε όλη τη Θεσσαλία και έχουν ιχνηλατηθεί 630.000 ζώα, δηλαδή περίπου το 1/3 του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας. Εγιναν δειγματοληψίες σε 6.500 ζώα και ελήφθησαν 25.000 δείγματα. Οι θετικές εκτροφές τον τελευταίο μήνα ήταν τρεις εκμεταλλεύσεις».

Ιχνηλάτηση

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αθανάσιο Κωνσταντινίδη, καθημερινά δέκα συνεργεία διαχειρίζονται την πανώλη στο πεδίο. «Καθημερινά στέλνονται στο εργαστήριο δείγματα από 70-100 ζώα. Τα αποτελέσματα τα παίρνουμε στο 24ωρο, επομένως έχουμε άμεση αντίληψη του τι συμβαίνει στις ζώνες κάθε στιγμή».

Στο μεταξύ, επιτακτική κρίνεται η στήριξη των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν δει τις επιχειρήσεις τους να χάνονται. «Οταν ο άλλος ζει την οικογένειά του από αυτά τα ζώα, όταν αυτό είναι το βασικό του επάγγελμα, καταλαβαίνουμε όλοι το μέγεθος της καταστροφής. Γι’ αυτό και γίνονται συντονισμένες κινήσεις με το υπουργείο αλλά και με τους θεσμικούς παράγοντες να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις», προσθέτει ο Σπ. Ζαχαριάς.

Στήριξη

Πάντως, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Δ. Κουρέτας ζητά τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης ζητά μεταξύ άλλων πάγια αποζημίωση ύψους 6.000 ευρώ ανά εκριζωθείσα εκτροφή για την κάλυψη των τρεχουσών τους αναγκών και άμεση επιδότηση ύψους τουλάχιστον 300 ευρώ ανά θανατωθέν ζώο.

Επιπλέον, οι τοπικοί παράγοντες δίνουν και μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση της πανώλης. «Με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, κτηνοτρόφοι κρατούσαν μέσα στις στάνες τους τα ζώα, χρησιμοποιώντας αναγκαστικά τις ζωοτροφές που είχαν προμηθευτεί για να τα βγάλουν πέρα τον χειμώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν εκ νέου ζωοτροφές για τους χειμερινούς μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούμε οικονομική βοήθεια και γι’ αυτούς τους κτηνοτρόφους», τονίζει ο Ανδρέας Φίλιας.