Φουντώνει η μάχη των μνηστήρων για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ λίγο πριν το ντιμπέιτ – Με αιχμές κατά Μαξίμου αλλά και συνυποψηφίων τους

Δεκατρείς και σήμερα για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι παράλληλα με τις περιοδείες τους, προετοιμάζονται και για το ντιμπέιτ που έρχεται αύριο και το οποίο περιλαμβάνει και απευθείας διάλογο μεταξύ τους, σε βαθμό που πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Βρισκόμενοι επί της ουσίας στην τελική ευθεία, την κρίσιμη εβδομάδα που ξεκινάει, οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι για όλους: σφιχτή επικοινωνιακή διαχείρηση, αποφυγή λαθών, σωστές τρικλοποδιές, στους αντιπάλους και μαζί προσπάθεια να περιγράψουν καθαρά στο κοινό που διεκδικούν το προφίλ της υποψηφιότητάς τους.

Και δήμαρχος και πρόεδρος

Χάρης Δούκας

«Το επάγγελμά μου δεν είναι ΠΑΣΟΚ (…) Λέω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να λειτουργεί εταιρικά και δεν χρειάζεται να λειτουργεί σαν να ψάχνει έναν ηγέτη πεφωτισμένο, ο οποίος θα λύσει όλα τα προβλήματα», ανέφερε για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος στην επόμενη φάση του και για το δικό του συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης που θα του επιτρέψει να λειτουργεί ως δήμαρχος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δούκας, που έχει επιλέξει να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση, σχολίασε από την Κομοτηνή και την παραπομπή του Μάριου Σαλμά στην επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ: «Πείτε μας τι έχετε κάνει για τους πολλούς; Και δεν το λέω για τους υπουργούς, το λέω για εσάς, τους 4-5, που ετοιμάζετε νομοσχέδια και μας τα δίνετε για να τα υπογράφουμε», είπε αναφέροντας μια φράση του Σαλμά. «Γι’ αυτό παλεύουμε, για να αποκεντρώσουμε, και η παρέα του Μαξίμου να φύγει, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το κλειστό σύστημα. Και αυτό τους ενοχλεί».

«Αν θέλετε ‘‘γέφυρες’’, όχι σ’ εμένα»

Νίκος Ανδρουλάκης

Με αιχμές για τη στάση των συνυποψηφίων του, αλλά και στελεχών του κόμματος την περίοδο που εκείνος έκανε διμέτωπο απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε την περιοδεία του από τα Τρίκαλα ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Κάποιοι αμπαλάρισαν τις φιλοδοξίες τους σε “γέφυρες” είτε με τη μία είτε με την άλλη πλευρά. Οι μεν με το αφήγημα της “σταθερότητας” και οι δε με το αφήγημα του “προοδευτικού πόλου”», σχολίασε.

«Προσωπικά, συνέχισα τη στρατηγική της αείμνηστης προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, για αυτόνομη πορεία, ενότητα, ανανέωση. Δεν έκανα “γέφυρες” ούτε με τη Δεξιά ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο κατά τα χρόνια πριν εκλεγώ πρόεδρος όσο και σήμερα. Αν θέλετε “γέφυρες”, όχι σ’ εμένα».

Ο Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στην πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για τις απευθείας αναθέσεις, έχοντας επενδύσει στην αποδόμηση του θεσμικού προφίλ της κυβέρνησης: «Είναι ίδιοι και απαράλλακτοι. Το 2009 μας παρέδωσαν μια χώρα χρεοκοπημένη οικονομικά. Τα επόμενα χρόνια θα παραδώσουν μια χώρα χρεοκοπημένη θεσμικά».

Ο πρόεδρος πρέπει να είναι και βουλευτής

Παύλος Γερουλάνος

Μια καινούργια καμπάνια έχει ξεκινήσει αυτές τις μέρες ο Παύλος Γερουλάνος με τον γενικό τίτλο «Στη Βουλή» – που έχει στόχο να αποδείξει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και βουλευτής, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη ΝΔ. Αυτή την ιδιότητα, εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη, από τους βασικούς διεκδικητές την κατέχει μόνο ο ίδιος. Η επιλογή «χτυπάει» τους δύο συνυποψηφίους του που φαίνεται να τον περνούν στις δημοσκοπήσεις, τον Χάρη Δούκα και την Αννα Διαμαντοπούλου.

«Το πείραμα με τον πρόεδρο εκτός Βουλής απέτυχε» ανέφερε (OPEN). «Εκλέξαμε πρόεδρο που δεν ήταν βουλευτής και η όποια δυναμική αποκτήσαμε τις πρώτες μέρες εξατμίστηκε επειδή δεν έδινε τις μάχες στη Βουλή. Εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ έναν πρόεδρο ο οποίος δεν ήταν βουλευτής και μέσα σε λίγους μήνες είχαν διασπαστεί. Οταν έχεις μια καινούργια εμπειρία, μπορείς να κρίνεις τα πράγματα με διαφορετικό πρίσμα» τόνισε εξηγώντας την οπτική του, αλλά και τη δική του υποψηφιότητα το 2021 στην εσωκομματική διαδικασία – παρότι δεν ήταν βουλευτής.

«Να σηκωθούν οι πολίτες από τους καναπέδες»

Αννα Διαμαντοπούλου

Το προφίλ της υποψηφιότητάς της χτίζει η Αννα Διαμαντοπούλου, αξιοποιώντας τις καταβολές της και τη μετέπειτα πολιτική της παρουσία με στόχο ένα σοσιαλδημοκρατικό ακροατήριο. «Είμαι ένα παιδί από την επαρχία (…) γεννημένη σε ένα ορυχείο. Εχω φτιάξει τη ζωή μου με τα χέρια μου και με το μυαλό μου, δουλεύω από τα 17 μου χρόνια», ανέφερε (SKAI FM).

«Εγώ δεν σηκώνω γροθιά, πιστεύω ότι ζούμε σε μια άλλη εποχή. Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση που χρειαζόμαστε σήμερα, είναι η αντιπολίτευση που φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Λέω την άποψή μου, με έναν τρόπο αναλυτικό και ουσιαστικό, να μιλάει στην καρδιά, αλλά και στο μυαλό των ανθρώπων», επεσήμανε.

«Θα μιλήσω τεκμηριωμένα και με προτάσεις», σχολίασε (Action24), για να περιγράψει πώς προσεγγίζει την αναμέτρηση: «Το ζητούμενο για να κάνει το ΠΑΣΟΚ το μεγάλο άλμα είναι να σηκωθούν οι πολίτες από τους καναπέδες και να το εμπιστευτούν».

Το στοίχημα για την επόμενη ημέρα

Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου

Στην Κρήτη περιόδευσε τις προηγούμενες μέρες ο Μιχάλης Κατρίνης, πραγματοποιώντας την κεντρική του ομιλία στο Ηράκλειο – η Κρήτη, παρότι προπύργιο του Νίκου Ανδρουλάκη, αποτελεί εν δυνάμει σημαντική δεξαμενή για όλους τους υποψηφίους.

«Η Κρήτη των δημοκρατικών αγώνων έχει μια τελευταία ευκαιρία να ανατρέψει την κατάσταση, με μια μεγάλη παράταξη που δεν θα προκύψει με συγκολλήσεις αλλά με όλες τις μεγάλες δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κάποιοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ ως μικρό κυβερνητικό εταίρο υπό τον κ. Μητσοτάκη. Αυτή δεν είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας του πατριωτικού λαογέννητου κόμματος που έγινε μεγάλη παράταξη όταν ήρθε σε σύγκρουση με καρτέλ», επεσήμανε στην ομιλία του. «Να ανασυνταχθεί, να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη αξιοκρατικά χωρίς αποκλεισμούς ή λογική «δικών μας».

Να προχωρήσει σε πορεία προς τον λαό, προβάλλοντας την εναλλακτική προοδευτική πρότασή του. Να ανοίξει πόρτες και την αγκαλιά του», ανέφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου (Real FM) ως βασικό στοίχημα του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα.