Φόβοι ότι η Κίνα θα περιορίσει τις εισαγωγές σιταριού, σιδήρου και …αστακών από Αυστραλία

Σύμφωνα με το ABC η οικονομία της Κίνας θα περάσει μια δύσκολη περίοδο και αυτό ίσως θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισαγωγές σιταριού, σιδήρου, αστακών και άλλων προϊόντω ν από την Αυστραλία.

Γεμάτες με σιτηρά οι αποθήκες σε όλη τη Κίνα, καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει, αφήνοντας τους Αυστραλούς παραγωγούς να αντιμετωπίσουν την προοπτική μιας μακροχρόνιας επιβράδυνσης που θα πλήξει έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες τους.

Οι παραγωγοί σιταριού στην Αυστραλία είναι νευρικοί καθώς ετοιμάζονται να αρχίσουν τη συγκομιδή της νέας σοδειάς τους τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αγρότες θα πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζονται σε μια πολύ διαφορετική προοπτική ζήτησης. Ακόμα και αν οι ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων διατηρήσουν τις εισαγωγές ισχυρές για τα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι πιθανό να έχει τελειώσει.

«Οι άνθρωποι γίνονται πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία και τη ζήτηση», δήλωσε ο Ivy Li, αναλυτής των αγορών εμπορευμάτων της StoneX με έδρα τη Σαγκάη. «Οι εισαγωγείς θα είναι πολύ προσεκτικοί, θα αγοράζουν πιο αργά και θα κάνουν περισσότερες αγορές από χέρι σε χέρι. Ο αντίκτυπος από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης είναι παντού».

Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και η ύφεση στην αγορά ακινήτων της χώρας έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωθώντας τα νοικοκυριά να περιορίσουν το κρέας και να γυρίσουν την πλάτη στα εστιατόρια, μειώνοντας την ποσότητα των καλλιεργειών που απαιτούνται για τη διατροφή ενός τεράστιου κοπαδιού χοίρων ή για το τηγάνισμα τροφίμων.

Αυτό θα πλήξει και την εισαγωγή αστακών από την Αυστραλία και η Κίνα εισάγει τεράστιες ποσότητες.

Το Πεκίνο έχει ήδη λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να προστατεύσει τους αγρότες, ζητώντας από τους εμπόρους να περιορίσουν τις υπερπόντιες αγορές καλαμποκιού, κριθαριού και σόργου – μια προσπάθεια να μειωθεί η υπερπροσφορά που επιδεινώθηκε από ένα όργιο αγορών νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν αγόρασαν φθηνά φορτία από το εξωτερικό.

ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Η οικονομική άνθηση της Κίνας στις αρχές του αιώνα μεταμόρφωσε το έθνος σε έναν ισχυρό καταναλωτή εμπορευμάτων, από σιτηρά μέχρι μέταλλα και πετρέλαιο, και οδήγησε τις πλούσιες σε πόρους χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθεί και η εισαγωγή σιδήρου από την Αυστραλία.

Η ίδια η γεωργική βιομηχανία της Κίνας είναι τεράστια, αλλά η ανάγκη να θρέψει 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σημαίνει ότι έχει γίνει ένας μεγαλοεισαγωγέας σόγιας με την πάροδο των ετών – και πιο πρόσφατα ένας σημαντικός αγοραστής σιταριού.

ΤΑΪΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΧΟΙΡΟΥΣ

Ένα βασικό εμπόρευμα στο οποίο η Κίνα θα συνεχίσει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές είναι η σόγια, με τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ να είναι μεγάλοι κερδισμένοι από το εμπόριο. Η εγχώρια παραγωγή της απέχει πολύ από το να είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες της, ακόμη και αν η ζήτηση έχει επιβραδυνθεί.

Οι προοπτικές για την κινεζική οικονομία παραμένουν δυσοίωνες, με τον αποπληθωρισμό να δείχνει σημάδια διόγκωσης και τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης της χώρας για φέτος να φαίνεται όλο και πιο απρόσιτος. Ορισμένοι στη γεωργική βιομηχανία της Κίνας αρχίζουν να υπολογίζουν τους αριθμούς για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι εισαγωγές το 25.

Το Πεκίνο «δήλωσε νωρίτερα φέτος τον στόχο του να βελτιώσει τα εισοδήματα των Κινέζων παραγωγών σιτηρών και να προωθήσει την αύξηση της αποδοτικότητας στη γεωργία, γεγονός που σημαίνει ότι η Κίνα θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο στις εισαγωγές στο μέλλον», δήλωσε ο Τάνερ Έμκε, επικεφαλής οικονομολόγος για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους στην CoBank. «Αλλά υπάρχει επίσης η προφανής ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας».

Ενώ οι ξένοι αγρότες θα δουν πιθανώς τα κέρδη να συρρικνώνονται, το θετικό για τους παγκόσμιους καταναλωτές είναι ότι τα φθηνότερα σιτηρά θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση στον πληθωρισμό των τροφίμων που αυξήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο άλλος άγνωστος παράγοντας ενόψει του 2025 είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει τις εμπορικές ροές, εάν ο νικητής υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα.

Ένα τελευταίο ερωτηματικό είναι ο καιρός, ο οποίος θα μπορούσε ακόμη να πλήξει τα σχέδια μείωσης των αγορών στο εξωτερικό. Η Κίνα αναγκάστηκε να ρίξει μεγάλο μέρος του σιταριού της στα ζώα πέρυσι μετά από ζημιές που προκάλεσε η βροχή, ενισχύοντας τις εισαγωγές.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής αυστραλιανού σιταριού τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα είναι άλλος ένας παραγωγός όπου ορισμένοι αγρότες ήδη κοιτάζουν αλλού.

Ο Αυστραλός αγρότης Άντριου Γουάιντμαν στέλνει συνήθως περίπου το ένα πέμπτο του σιταριού του στην Κίνα. Αναμένει ότι ο όγκος αυτός θα μειωθεί στο μισό. «Οτιδήποτε συμβεί στην Κίνα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις αγορές παντού αλλού», δήλωσε ο Γουάιντμαν , ο οποίος διαχειρίζεται ένα αγρόκτημα που εκτείνεται σε 4.000 εκτάρια στην κεντρική Βικτώρια της Αυστραλίας.

The post Φόβοι ότι η Κίνα θα περιορίσει τις εισαγωγές σιταριού, σιδήρου και …αστακών από Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.