Σαν σήμερα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999, έχασε την ζωή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, μαζί με ακόμα πέντε ανθρώπους – ανάμεσά τους και ο γιος του- ταξιδεύοντας στο Βουκουρέστι με υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Falcon.
Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα 25 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την τραγική αυτή απώλεια.
«Συμπληρώνονται, σήμερα, 25 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, καταξιωμένου πολιτικού, διπλωμάτη και ακαδημαϊκού.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, πρότυπο διορατικού πολιτικού, άφησε σημαντική παρακαταθήκη. Είχε την ακράδαντη πεποίθηση ότι η θέση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εχέγγυο για την ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.
Η ελληνική διπλωματία τιμά τη μνήμη του, διδάσκεται από το πολυδιάστατο έργο του και εργάζεται με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, όπως ο ίδιος, για την πραγμάτωση των εθνικών μας στόχων».
Συμπληρώνονται, σήμερα, 25 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, καταξιωμένου πολιτικού, διπλωμάτη και ακαδημαϊκού.
Ανακοίνωση @GreeceMFA https://t.co/932YNLj4Ev pic.twitter.com/ID9mjhxvYV
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 14, 2024
Πώς συνέβη το δυστύχημα με το Falkon
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, υπό την τότε ιδιότητά του ως αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, μετέβαινε στο Βουκουρέστι με υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Falcon, προκειμένου να λάβει μέρος σε Διαβαλκανική Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών.
Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος έπεσε σε ένα μεγάλο κενό αέρος. Υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, κάνοντας «βουτιά» από τα 25.000 στα 5.000 πόδια και σταθεροποιήθηκε στα 3.000 πόδια.
Κατά τη διάρκεια της ανεξέλεγκτης καθοδικής πορείας όσοι δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους χτυπούσαν στα τοιχώματα του αεροπλάνου και στα καθίσματα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά από τα 13 άτομα που επέβαιναν σε αυτό.
Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο οι έξι από τους 13 επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους. Πέραν του Γιάννου Κρανιδιώτη, στην μοιραία πτήση έχασαν επίσης τη ζωή τους ο γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου ( ΕΡΑ), ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος (ΕΡΤ), ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Η άρνηση του γιου του να κάνει το ταξίδι και η κούραση του Κρανιδιώτη
Μάλιστα η τραγική ειρωνεία είναι πως ο Γιάννος Κρανιδιώτης επιβιβάστηκε στο μοιραίο αεροσκάφος την τελευταία στιγμή, παίρνοντας τη θέση του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη.
Ο γιος του Νικόλας δεν ήθελε να τον συνοδεύσει, αλλά ο πατέρας του τον έπεισε να τον ακολουθήσει.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ταξίδευε συχνά με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Όργωνε την Ευρώπη για συναντήσεις με υπουργούς και παράγοντες και οι συνεργάτες του έλεγαν πως είχε γίνει δεύτερο σπίτι του. Λίγους μήνες πριν από το τραγικό δυστύχημα το ίδιο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Καζακστάν μετά από σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που παρουσίασε κατά τη διάρκεια πτήσης προς το Τόκιο.
Λίγο πριν από την μοιραία απογείωση, ο Γιάννος Κρανιδιώτης μιλούσε στο κινητό και έλεγε στον συνομιλητή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ»: «μετά το Βουκουρέστι σκέφτομαι να μείνω λίγο στην Αθήνα, με έχουν κουράσει όλα αυτά τα αεροπλάνα βρε παιδί μου…».