Aς αρκεστούμε σε κανένα ξεχασμένο κατοστάρικο στην τσέπη του παντελονιού μας…

«ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ο μεγάλος χορηγός των Κοινοπολιτειακών Αγώνων του 2026 στη Γλασκώβη, γιατί… ποιος χρειάζεται να φιλοξενήσει μια αθλητική υπερπαραγωγή όταν μπορεί απλά να την πληρώσει; Στο τέλος της ημέρας, η Μελβούρνη απέδειξε ότι μπορεί να επενδύει εκατομμύρια σε μια διοργάνωση που δεν θα φιλοξενήσει ποτέ. Ας το πούμε καινοτομία στις διεθνείς επενδύσεις!

ΣΤΗΝ Γλασκώβη, η γιορτή έχει ήδη αρχίσει, αφού οι κάτοικοι ανακάλυψαν ότι δε θα χρειαστεί να βάλουν ούτε μια πένα για τους Αγώνες! Αντίθετα, οι φορολογούμενοι της Βικτώριας αισθάνονται πως συμμετέχουν σε ένα νέο άθλημα – το «Πώς να πετάξεις εκατομμύρια στην άλλη άκρη του κόσμου»! Σίγουρα, μια μικρότερη εκδοχή των Αγώνων στη Μελβούρνη θα μπορούσε να βοηθήσει την τοπική οικονομία, αλλά γιατί να στηρίξουμε τη δική μας πόλη όταν μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες με τη Σκωτία;»

ΣΕ ΑΥΤΗ την εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Βικτώρια πρωτοπορεί με τη δική της εκδοχή της «αλληλεγγύης» – δίνοντας χρήματα στους Αγώνες που δεν πρόκειται να δει κανείς από εδώ. Και αν κάτι πήγε στραβά, απλά ρωτήστε την πρωθυπουργό. Η απάντηση είναι: «Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα!».

Ο ALBANESE αποφάσισε να ρίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών, σαν να λέει «αφού δεν παίζετε σωστά, θα ξαναμοιράσουμε την τράπουλα». Με τη «διπλή διάλυση» να κρέμεται πάνω από τη Γερουσία ως δαμόκλειος σπάθη, φαίνεται να τους λέει: «Ή περνάμε τα νομοσχέδια ή ξεκινήστε να ψάχνετε για νέα καρέκλα».

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ παρακολουθούν το σενάριο και σκέφτονται: «Είναι αυτό μια στρατηγική ή ο Albanese προσπαθεί απλά να ξυπνήσει τους πολιτικούς που έχουν μπαστακωθεί στις καρέκλες τους, που χρειάζεται γερανός για να τους σηκώσει;» Αν η Γερουσία συνεχίσει να κάνει ναζάκια, μπορεί να βρεθεί να «μαζεύει τα μπογαλάκια της» πριν καν το καταλάβει, με τις εκλογές να χτυπούν την πόρτα σαν τον γείτονα που δεν θες να δεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη, ο Albanese παίζει το παιχνίδι με στυλ, σαν να λέει: «Αν δεν περάσει το δικό μου, το σενάριο θα ξαναγραφτεί από την αρχή – και guess what, εγώ είμαι ο σεναριογράφος». Και εμείς, οι θεατές αυτής της πολιτικής σαπουνόπερας, περιμένουμε την επόμενη σκηνή, με την αγωνία να κορυφώνεται: Θα έχουμε διπλή διάλυση ή μήπως ο πρωθυπουργός έχει κρύψει έναν ακόμα άσσο στο μανίκι για την «ανατροπή της τελευταίας στιγμής»;

ΔΙΑΒΑΣΑ στον «Νέο Κόσμο» ότι ο Χάρης Δούκας, ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, σκοπεύει να επισκεφθεί την Αυστραλία, για να «γνωρίσει από κοντά την ομογένεια». Σύμφωνα με την κα Ελευθερία Λαλοπούλου, πρόεδρο του Συλλόγου Καστοριανών της Μελβούρνης, ο κ. Δούκας έδειξε «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για τους Έλληνες της Διασποράς. Καλά όλα αυτά, αλλά, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, μήπως ο Δήμαρχος θέλει να κερδίσει μερικούς έξτρα πόντους σε διεθνές επίπεδο, τώρα που η κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει φωτιά;

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ καριέρα του Δούκα μέχρι στιγμής έχει στηριχθεί σε περιβαλλοντικές και ενεργειακές πολιτικές –εντάξει, καλό είναι αυτό για το Δημοτικό Συμβούλιο– αλλά η αρένα της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ των μεγάλων προεκλογικών υποσχέσεων, απαιτεί περισσότερα από «πράσινες» ιδέες και οικολογικές ανησυχίες. Χρειάζεται να ξέρει πώς να επιβιώσει στα εσωτερικά παιχνίδια και τα «συντροφικά» μαχαιρώματα κάτι που, ως φαίνεται, ο Δούκας ψάχνει να μάθει… ίσως κάπου 15.000 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ, η ομογένεια της Αυστραλίας έχει αποδείξει την πολιτική της βαρύτητα. Οι Έλληνες της Διασποράς είναι δραστήριοι, δυναμικοί, και ξέρουν καλά πώς να στήνουν δίκτυα στήριξης, είτε πρόκειται για πολιτική είτε για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο Δούκας, λοιπόν, μάλλον δεν έρχεται απλώς για να πει «γεια», να δει αν κουνιούνται οι βάρκες και να γεμίσει το λογαριασμό του στα σόσιαλ με «σέλφι». Έρχεται για να δει αν μπορεί να αντλήσει υποστήριξη από μια ισχυρή κοινότητα που ξέρει να επηρεάζει καταστάσεις.

ΣΤΗΝ Ελλάδα η κατάσταση είναι τεταμένη. «Βγήκαν τα μαχαίρια» στο εσωκομματικό σκηνικό, με τους υποψήφιους για την ηγεσία να ετοιμάζονται για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όσο οι άλλοι τρέχουν από συνέδριο σε συνέδριο και ανταλλάσσουν κατηγορίες, ο Δούκας μάλλον σκέφτηκε: «Γιατί να μην πάω στην άλλη άκρη του κόσμου να «ξελαμπικάρω» λίγο; Μπορεί να μου έρθει και καμιά ιδέα για το κόμμα εν τω μεταξύ!».

ΑΝ Η Αυστραλία θα τον βοηθήσει να βρει τη «μαγική φόρμουλα» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα το δούμε σύντομα. Προς το παρόν, όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ελληνική κοινότητα θα τον υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες – και ίσως ένα ζεστό πιτόγυρο the Aussie way!

ΜΙΑ ζωή σε ένα κόσμο που προσπαθείς να βρεις όχι μόνο τον εαυτό σου, αλλά και τα… χαμένα σου λεφτά! Κάπου ανάμεσα σε αλλαγές δουλειάς, μετακομίσεις και ξεχασμένα emails, το superannuation σου κάνει… μίνι διακοπές στα αζήτητα, μαζί με άλλα 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Και τώρα η εφορία στέλνει το δικό της «CSI Superannuation» να επανασυνδέσει τους πολίτες με τα χαμένα τους κεφάλαια. Το μόνο που λείπει είναι η μουσική υπόκρουση του «Mission Impossible»!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μας υπόσχεται ότι από το 2026 οι εισφορές θα καταβάλλονται ταυτόχρονα με τον μισθό. Μέχρι τότε, ας θυμηθούμε ότι μπορεί κάπου εκεί έξω να μας περιμένει ένα «ξεχασμένο» super. Οπότε, προτού συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά, ας κάνουμε τον έλεγχο μήπως και η λύση είναι κρυμμένη κάπου στα αζήτητα…

Μέχρι τότε όμως, ας αρκεστούμε σε κανένα ξεχασμένο κατοστάρικο στην τσέπη του παντελονιού μας…

Μ.Κ.

ΝΑ αρχίσουμε από την θλιβερή (11η εφέτος) επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τις (τότε) παρενέργειες σημαντικού μέρους του Τύπου ως προς το πώς παρουσίασαν αρχικά το γεγονός.

ΠΟΙΟΣ το θυμάται; Όταν για κάποιους «ο Φύσσας σκοτώθηκε για το ποδόσφαιρο από τον Ρουπακιά που ήταν… αριστερός»!

ΤΕΤΟΙΕΣ μέρες, πριν από 11 χρόνια, το πρωί της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, κεντρικός τηλεοπτικός σταθμός είχε μεταδώσει ότι πρόκειται για «φόνο λόγω ποδοσφαιρικών διαφορών».

OΤΑΝ όμως έφτασε η ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, ο δημοσιογράφος, συνομιλώντας με βασικό καλεσμένο ένα άτομο, που παρουσιάστηκε με την πλάτη γυρισμένη ως «συνάδελφος» του δράστη, με το «τσιγκέλι» έβγαζε το «λαβράκι» ότι ο Ρουπακιάς ήταν αριστερός.

ΤΗ σκυτάλη πήρε κεντρική ιστοσελίδα, στην οποία εμφανίστηκε η εξής προβοκατόρικη ανάρτηση: «Αίσθηση προκαλεί επίσης η επισήμανση του Ρουπακιά για την πολιτική τοποθέτησή του. Φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι ανήκε σε άλλο κομματικό σχηματισμό και συγκεκριμένα στο ΚΚΕ, από το οποίο αποστασιοποιήθηκε, επειδή στη «Χρυσή Αυγή» θα μπορούσε να εξασφαλίσει “τα προς το ζην”». Το ίδιο μεταδόθηκε και από άλλο τηλεοπτικό σταθμό.

Η ΕΙΔΗΣΗ αναδημοσιεύτηκε με στημένα αποσπάσματα από την απολογία του δολοφόνου. «Τσακωθήκαμε στην καφετέρια για τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Μπονγκ… Εγώ ανήκα στο ΚΚΕ και κάποια στιγμή αναγκάστηκα για να βγάζω ένα χαρτζιλίκι να πάω στη Χρυσή Αυγή της Νίκαιας λόγω και γνωριμιών…».

ΑΠΟ το «σκοτώθηκε για το ποδόσφαιρο» μέχρι «ο Ρουπακιάς ήταν αριστερός»… ένα πλυντήριο δρόμος!

Η ΖΩΗ μας συγκροτείται μέσα από την είδηση! Mέσα από την εικόνα που προβάλλουν τα MME, φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας τα γεγονότα, έτσι που να μην τα γνωρίζουν η «μάνα και ο πατέρας» που τα γέννησε. Με τη «μαγειρική» του λόγου και της εικόνας, θολώνουν τα νερά, ώστε να φαίνονται βαθύτερα και θωρακίζουν τον σκληρό δίσκο της «κοινής γνώμης» με την επιλογή ενός συγκεκριμένου τρόπου ανάγνωσης της πραγματικότητας και εν συνεχεία με την ταύτισή του με την ίδια την πραγματικότητα.

ΚΑΙ όμως! Aν οι ειδήσεις μικραίνουν τον κόσμο κάνοντάς τον αγνώριστο, αυτό δε σημαίνει πως ο κόσμος είναι μόνο αυτές. Mέσα στον σκουπιδότοπο των άναρχα ριγμένων «ειδήσεων», επίτηδες, για να γίνεται αλοιφή το μυαλό του κόσμου, υπάρχει το βαθύ, το πιο μεγάλο, αρκεί να αναζητά κανείς πίσω από το πώς, το «ποιοι» και το «γιατί», την επιμελώς κρυμμένη αιτία των πραγμάτων.

ΑΞΙΖΕΙ λοιπόν να δει κανείς πίσω από τις ειδήσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Nα δει με τα μάτια του νου του, πίσω από τα λιγνά μονόστηλα των ΜΜΕ, τις αποσιωπήσεις, τη «σαβούρα» των δεδομένων και τα «οχυρά» των εικόνων, να προχωρήσει σε ρήξη με την πλαστή αναπαράσταση του κοινωνικού κόσμου.

ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ εκρήξεις στη Βηρυτό επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί πως η σημερινή περιφερειακή αλλά και παγκόσμια συγκυρία είναι μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση του υπ’ αριθμόν ένα στρατηγικού στόχου του Ισραήλ, που δεν είναι άλλος από την εκδίωξη του Ιράν από τη Μέση Ανατολή.

ΤΟ ΚΕΝΟ εξουσίας στην Ουάσινγκτον μέχρι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο στις 20/1/2025 εκτιμούν στο Ισραήλ ότι οριοθετεί την όποια παρεμβατική δυνατότητα των ΗΠΑ για την αποτροπή κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε απευθείας πολεμική σύγκρουση με το Ιράν.

Η ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ του Τραμπ που στηρίζει χωρίς αστερίσκους τον Νετανιάχου, οριοθετεί μέχρι τις εκλογές την όποια πίεση θα μπορούσαν να ασκήσουν ο Μπάιντεν και η Χάρις.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια ακόμη ευνοϊκή για τον Νετανιάχου παράμετρος καθώς, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί ως επικοινωνιακός αντιπερισπασμός.

ΜΕΤΑΞΥ Ισραήλ και Ιράν όλα κρέμονται από μια κλωστή, καθώς οι δύο θανάσιμοι αντίπαλοι έχουν βγει από το πεδίο της ελεγχόμενης σύγκρουσης και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από μια απευθείας σύγκρουση.

ΤΟ ΙΡΑΝ, με ή χωρίς πυρηνικά όπλα, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ καθώς με την ισχύ του και την περιφερειακή του εμβέλεια δεν επιτρέπει τη συγκρότηση μιας νέας τάξης πραγμάτων στην οποία δεν θα διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Ο ΧΡΟΝΟΣ δεν δουλεύει υπέρ του Ισραήλ, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της βελτιώνουν συνεχώς τις σχέσεις τους με το Ιράν.

ΠΡΙΝ από λίγα χρόνια, τα σχέδια του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν είχαν δεδομένη τη δυνατότητα υπερπτήσης του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ είναι γεμάτη από κρίσεις και συγκρούσεις οι πρωταγωνιστές των οποίων τις θεωρούσαν ελεγχόμενες μέχρι να διαψευστούν από τα γεγονότα.

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 1914 ο Κάιζερ ρώτησε τους επιτελείς του αν μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στα σύνορα με τη Γαλλία, για να πάρει την απάντηση ότι τα τρένα που κατευθύνονταν προς τη Δύση είχαν ξεκινήσει.

Για την αντιγραφή

Δ.Τ.

Στιγμιότυπο από περισινή συγκέντρωση και πορεία στο Κερατσίνι για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”, με τους γονείς του Παύλου σε πρώτο πλάνο. Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

The post Aς αρκεστούμε σε κανένα ξεχασμένο κατοστάρικο στην τσέπη του παντελονιού μας… appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.