Oι μεγάλες προκλήσεις της νέας χρονιάς στην εκπαίδευση

Το κουδούνι που θα ηχήσει σήμερα για πρώτη φορά φέτος στα περίπου 15.000 δημόσια σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φέρνει και έναν νέο αέρα στην Παιδεία. Οι 11 αλλαγές στον χώρο της Εκπαίδευσης που εξήγγειλε πριν από λίγο καιρό του υπουργείο Παιδείας εμπεριέχουν μερικές μεγάλες προκλήσεις. Από την απαγόρευση της χρήσης των κινητών και το ψηφιακό φροντιστήριο για τους υποψηφίους των πανελλαδικών μέχρι την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού και τη βελτίωση των δεξιοτήτων των μαθητών.

n Κινητά. Είναι η πρώτη χρονιά που η απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και χρήσης των κινητών (με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου υπάρχει θέμα υγείας) συνοδεύεται από ποινές σε περίπτωση μη εφαρμογής της. Οι ποινές, οι οποίες θα ισχύσουν στα γυμνάσια και τα λύκεια, είναι: μονοήμερη αποβολή σε περίπτωση που ένας μαθητής έχει το κινητό σου σε εμφανές σημείο και όχι κλειστό μέσα στην τσάντα του, εάν βιντεοσκοπεί ή μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει συμμαθητές ή καθηγητές χωρίς συγκατάθεση απειλείται με τριήμερη αποβολή, ενώ εάν η φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, με παραλλαγές εφαρμόζεται σε Γαλλία και Φινλανδία, ενώ η Κύπρος και η Σουηδία βρίσκονται κοντά στη θεσμοθέτησή του. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, με πρωτοπόρο τη Φλόριντα που απαγόρευσε από πέρυσι τα κινητά, τουλάχιστον 8 Πολιτείες (ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, η Ιντιάνα και η Λουιζιάνα), είτε καθιέρωσαν πλήρη απαγόρευση είτε ετοιμάζονται για αυτό.

n Bullying. Το φαινόμενο πήρε από τεράστιες έως τρομακτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η πλατφόρμα κατά της ενδοσχολικής βίας (που ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς), οι συνεχιζόμενες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και η απαγόρευση της χρήσης του κινητού αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr έχουν δημιουργήσει προφίλ χρήστη 1.243 γονείς/κηδεμόνες και 185 μαθητές, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 285 και 43 αναφορές, αντίστοιχα. Τα ίδια τα σχολεία διαχειρίστηκαν την πλειονότητα των περιστατικών, ενώ η τετραμελής ομάδα δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης παρενέβη σε 17 περιπτώσεις.

nΔιαδραστικό ψηφιακό φροντιστήριο. Θεωρείται η μεγάλη καινοτομία της φετινής χρονιάς και ξεκινά πιλοτικά άμεσα – την επόμενη Δευτέρα. Κάθε μαθητής που ετοιμάζεται να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις θα μπορεί το απόγευμα, μετά το σχολικό ωράριο, να παρακολουθεί μέσα από τον υπολογιστή του απογευματινές παραδόσεις σε όλη την ύλη των 45 εξεταζομένων μαθημάτων (συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικά μαθήματα). Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σημαντικό είναι πως κάθε παιδί θα έχει τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής και εξατομικευμένης υποστήριξης από τους 98 εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει την ενισχυτική διδασκαλία.

n Βελτίωση των δεξιοτήτων των μαθητών. Προφανώς και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας διαδικασίας και αλλαγών. Και μπορεί μεν η εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου να αναγγέλθηκε για τον Απρίλιο του 2025, αλλά από φέτος θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως γίνεται ένα πρώτο, έστω και μικρό, βήμα προς την κατεύθυνση της απομάκρυνσης από την αποστήθιση: τα παιδιά θα μελετούν πλέον ολόκληρα λογοτεχνικά έργα και όχι αποσπάσματα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, και θα κάνουν εργασίες πάνω σε αυτά. Η μελέτη έργων κορυφαίων ελλήνων και ξένων συγγραφέων εκτιμάται από εκπαιδευτικούς ότι μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη – κάτι στο οποίο, όπως αποδεικνύουν κάθε φορά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Pisa, υποστηρίζει μέχρι στιγμής ελάχιστα το εκπαιδευτικό μας σύστημα.