«The Cosmos in Cosmopolitanism» με τον Νίκο Παπαστεργιάδη

Ο κοσμοπολιτισμός συνήθως νοείται ως ηθικό καθήκον να φροντίζουμε τους άλλους, αλλά και ως πολιτική έννοια για την επέκταση των δικαιωμάτων της υπηκοότητας.

Μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει μόνο ένας κόσμος, και ότι υπάρχει ένα άπειρο σύμπαν πέρα από αυτόν. Παρά τη δυσκολία του να ζούμε με αγνώστους και την πρόκληση να κατανοήσουμε τη θέση μας σε έναν αχανή χώρο, η αρχική έννοια του κοσμοπολιτισμού, που αναπτύχθηκε από μια ομάδα φιλοσόφων στην Αθήνα, οι οποίοι ήταν όλοι ξένοι στην πόλη, έφτασε μέχρι την άκρη του σύμπαντος.

Κατά την εξέλιξή του, ο κοσμοπολιτισμός απέκτησε σαφήνεια καθώς ενσωματώθηκε σε θρησκευτικά δόγματα, συνδέθηκε με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συσχετίστηκε με την κινητικότητα, συνδέθηκε με τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και, πιο πρόσφατα, επεκτάθηκε στις κοσμολογικές θεωρίες.

Ο καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης, προσεγγίζει τον κοσμοπολιτισμό ολιστικά. Αντιτίθεται στην άποψη ότι η θέση μας σε αυτόν τον κόσμο περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και ότι μια ανοιχτή φιλοξενία είναι ένας αδύνατος ιδανικός στόχος. Όχι μόνο συμφωνεί με τους φιλοσόφους ότι μπορούμε να επεκτείνουμε την ηθική και πολιτική μας αντίληψη για να πραγματοποιήσουμε μια κοσμοπολιτική ατζέντα, αλλά αποδέχεται επίσης τον ισχυρισμό, που συχνά προβάλλεται από καλλιτέχνες, ότι όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν μια θεμελιώδη ικανότητα να φροντίζουν, να δημιουργούν και να συνδέονται.

Οι καλλιτέχνες έχουν φτάσει στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η δημιουργική τους ικανότητα συνδέεται με μια διπλή σχέση – συντροφικότητα με τους άλλους και με το σύμπαν. Σήμερα, ο διαχωρισμός του σύμπαντος και της πόλης δεν είναι πλέον βιώσιμος· το σύμπαν επιστρέφει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νίκος Παπαστεργιάδης είναι πανεπιστημιακός, καθηγητής στη Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Μελβούρνης και Cambridge.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης έχει παράσχει στρατηγικές συμβουλές σε κρατικούς φορείς σχετικά με ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας και έχει συνεργαστεί σε κοινά έργα με καλλιτέχνες και θεωρητικούς διεθνούς φήμης, όπως ο John Berger, ο Jimmie Durham και η Sonya Boyce. Η μακροχρόνια εμπλοκή του με το καινοτόμο διεθνές περιοδικό Third Text, ως συν-εκδότης και συγγραφέας, αποτέλεσε καθοριστική εμπειρία για την ανάπτυξη ενός διεπιστημονικού και διαπολιτισμικού ερευνητικού μοντέλου, το οποίο συνεχίζει να διαμορφώνει την ερευνητική του πρακτική.

Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν τον Νεωτερισμό ως Εξορία (1993), τους Διαλόγους στη Διασπορά (1998), τις Αναταράξεις της Μετανάστευσης (2000), τη Μεταφορά και την Ένταση (2004) Χωρική Αισθητική: Τόπος Τέχνης και Καθημερινότητα (2006), Κοσμοπολιτισμός και Πολιτισμός (2012). Είναι επίσης συγγραφέας πολυάριθμων δοκιμίων, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πάνω από δώδεκα γλώσσες και έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικούς καταλόγους. Τα τελευταία 5 χρόνια, ο Νίκος έχει δώσει 20 διεθνείς κεντρικές ομιλίες και πάνω από 50 δημόσιες διαλέξεις. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο Νίκος ήταν διοργανωτής ή συν διοργανωτής σε περισσότερα από 15 συνέδρια και συμπόσια

Πότε: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, 7pm

Ομιλητής: Καθηγητής Nikos Papastergiadis

Θέμα: The Cosmos in Cosmopolitanism

Πού: Mezzanine, 168 Lonsdale Street, Melbourne

The post «The Cosmos in Cosmopolitanism» με τον Νίκο Παπαστεργιάδη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.