Έβδομη συνεχόμενη νίκη για τους Εργατικούς στην Καμπέρα

Την έβδομη συνεχόμενη νίκη τους στις εκλογές στην Περιοχή της Πρωτεύουσας πανηγυρίζουν οι Εργατικοί, που σχηματίζουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, αλλά θα πρέπει να βρουν και τη σωστή «ισορροπία» με ανεξάρτητους βουλευτές.

Σύμφωνα τουλάχιστον με τα προσωρινά αποτελέσματα, η «κυβέρνηση για πάντα» (forever government), του Andrew Barr, ανταποκρίθηκε στον «τίτλο» της καθώς το Εργατικό Κόμμα -παρά τις απώλειες στα ποσοστά του- παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία στην Καμπέρα για πάνω από 25 χρόνια.

Το AAP επισήμανε ότι ο κ. Barr είναι πλέον ο μακροβιότερος -εν ενεργεία- πολιτικός ηγέτης στην Αυστραλία, καταφέρνοντας την τρίτη του νίκη σε εκλογική αναμέτρηση.

Αν και εκκρεμούσαν κάποιες καταμετρήσεις ακόμα, δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να σχηματίσει και πάλι μία «προοδευτική κυβέρνηση» με την υποστήριξη μίας πενταμελούς ομάδα βουλευτών (crossbench), κάνοντας λόγο για «εξαιρετικό επίτευγμα».

«Θα πάρουμε τις προοδευτικές, πρακτικές και αποδεδειγμένες, πολιτικές, με τις οποίες πορευτήκαμε σε αυτές τις εκλογές και θα τις εφαρμόσουμε στην κυβέρνηση με την υποστήριξη, ελπίζω, ενός προοδευτικού crossbench που βλέπει την αξία της επένδυσης στη δημόσια στέγαση, τη δημόσια υγεία και τη δημόσια εκπαίδευση», δήλωσε μετά την επιβεβαίωση της επικράτησης των Εργατικών στις εκλογές του Σαββάτου.

Με το 76% των ψήφων καταμετρημένο, ο γκουρού του ABC για τις εκλογικές αναμετρήσεις, Antony Green, προέβλεπε ότι οι Εργατικοί θα κρατήσουν εντέλει τις 10 έδρες τους, ενώ οι Πράσινοι αναμενόταν να κερδίσουν -παρά τις απώλειες- 3, δηλαδή, να έχουν μαζί τον «μαγικό αριθμό» των 13 που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην 25μελή Νομοθετική Συνέλευση (Legislative Assembly – Κάτω Βουλή).

Οι Φιλελεύθεροι, υπό την Elizabeth Lee, ήταν κοντά στο κερδίσουν μία παραπάνω έδρα, ισοφαρίζοντας τους Εργατικούς στις 10, αλλά συνολικά είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 0,7%.

«Πριν από λίγα λεπτά έκανα … ένα τηλεφώνημα που εύχομαι να μην χρειαζόταν να κάνω», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου στους υποστηρικτές του Φιλελεύθερου Κόμματος.

«Αλλά σήμερα ο λαός της Περιοχής της Πρωτεύουσας μίλησε. Ψήφισαν υπέρ της αλλαγής, αλλά ίσως όχι αρκετά για να φτάσουμε σε αυτήν».

«Συγχαίρω και αναγνωρίζω (τους Εργατικούς και τους Πράσινους) γιατί όπως και να το δεις, 27 χρόνια (στην εξουσία) είτε μας αρέσει είτε όχι είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα».

«Υπάρχουν λίγα πολιτικά δίδυμα που έχουν σφυρηλατήσει και διατηρήσει μια σχέση τόσο καιρό όσο ο Andrew [Barr] και ο Shane [Rattenbury των Πράσινων], και σίγουρα έχουν εδραιωθεί στα βιβλία της ιστορίας καθώς ξεκινούν, ίσως, μια ακόμη κυβέρνηση συνασπισμού», είπε.

«Εύχομαι και στους δύο τα καλύτερα καθώς ξεκινούν αυτή τη νέα θητεία».

«Λένε ότι το να είσαι Φιλελεύθερος στην Καμπέρα είναι δύσκολο και απόψε (Σάββατο) νομίζω ότι για πολλούς από εμάς είναι ακόμα πιο δύσκολο, επειδή φτάσαμε τόσο κοντά».

Παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί απώλεσαν 3,3%, το αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο κ. Barr θα παρατείνει τη θητεία του ως επικεφαλής της κυβέρνησης πέραν της δεκαετίας.

Συγκριτικά, οι Πράσινοι υπέστησαν μικρότερη μεταβολή εις βάρος τους (-1,1%), αλλά έχαναν τις μισές έδρες τους λόγω των ιδιοτροπιών του συστήματος Hare-Clark που εφαρμόζεται στην Περιοχή της Πρωτεύουσας.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι μεγάλο μέρος του ποσοστού ψήφων που έχασαν οι Εργατικοί και οι Πράσινοι απορροφήθηκε από ανεξάρτητους και όχι από την αντιπολίτευση.

Ως εκ τούτου, η Fiona Carrick στο Murrumbidgee και ο Thomas Emerson στο Kurrajong θα γίνουν οι πρώτοι ανεξάρτητοι που εκλέγονται στην Κάτω Βουλή στην Καμπέρα από το 1998.

Το… μήνυμα για πολλούς αναλυτές είναι ότι μετά από χρόνια συμμαχίας τους στην Περιοχή της Πρωτεύουσας, το Εργατικό Κόμμα Εργατικούς και Πράσινοι πλήττονται, με κάποιους ψηφοφόρους να αμφιβάλλουν για την ικανότητά τους να προωθήσουν προοδευτικές πολιτικές.

Ο ηγέτης των Πρασίνων, Shane Rattenbury, δήλωσε ότι το κόμμα του άκουσε τους ψηφοφόρους δυνατά και καθαρά και ότι έπρεπε να πάρει κάποιες τολμηρές αποφάσεις.

«Υπάρχει μια κρίση ανισότητας. Το ξέρουμε αυτό, το καταλαβαίνουμε», είπε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιέζουμε να πάμε ‘πιο μακριά, πιο γρήγορα’, για να κάνουμε την Καμπέρα ένα πιο δίκαιο μέρος».

Επισήμανε πάντως ότι το κόμμα του «διατήρησε την ισορροπία δυνάμεων».

Οι Πράσινοι, είπε, «επί μακρόν ήταν οι ρυθμιστές της αλλαγής» αναλαμβάνοντας τα «δύσκολα ζητήματα» και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Ο κ. Rattenbury αναφέρθηκε και στη σύντροφό του Louise, η οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο στην Εντατική. Ήταν συγκινημένος καθώς την ευχαρίστησε για την υποστήριξη που του παρείχε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο κ. Barr, ο κ. Rattenbury και η κα Lee επανεξελέγησαν άνετα στο Kurrajong, όχι όμως και η αντιπρόεδρος των Πράσινων και υπουργός Περιβάλλοντος, Rebecca Vassarotti.

Ήττα και για τις Emma Davidson και Laura Nuttall, ενώ ο Mick Gentleman είναι έτοιμος να παραδώσει την έδρα του στον Taimus Werner-Gibbings.

Ο ανεξάρτητος Thomas Emerson, γιος του πρώην υπουργού Εργασίας Craig Emerson, εργαζόταν στο επιτελείο του ανεξάρτητου γερουσιαστή David Pocock και έλαβε την υποστήριξη του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Οι προοδευτικές πολιτικές του φαίνεται να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τους Εργατικούς παρά με τους Φιλελεύθερους, αλλά ο ίδιος ήταν πρόθυμος να τονίσει την επιθυμία του να πιέσει την κυβέρνηση να βελτιώσει τις αδυναμίες της.

«Αυτό που νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο κόσμος θέλει μια εναλλακτική λύση εκεί μέσα», δήλωσε στο ABC.

«Οι πολίτες θέλουν να δουν περισσότερη δράση στα βασικά ζητήματα που αφορούν τις ζωές τους: στέγαση, υγεία, εκπαίδευση».

«Γιατί η Περιοχή της Πρωτεύσουας έχει μείνει τόσο πολύ πίσω σε αυτούς τους τομείς;»

Ο εκλογικός αναλυτής του ABC, Antony Green, σχολίασε πως τα αποτελέσματα στην Καμπέρα έδειξαν ότι το ανεξάρτητο κίνημα εξακολουθεί να είναι ισχυρό μετά το 2022.

«Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η τάση θα μεταφερθεί και στις (επερχόμενες) ομοσπονδιακές εκλογές», είπε.

The post Έβδομη συνεχόμενη νίκη για τους Εργατικούς στην Καμπέρα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.