Έντονη συζήτηση Ορμπάν και Φον ντερ Λάιεν – Ευρωβουλευτές τραγουδούσαν το Bella Ciao!
Έντονη ήταν η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για τις τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, παρουσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μάλιστα μετά την παρέμβαση του κ. Ορμπάν, ευρωβουλευτές τραγούδησαν το «Bella Ciao», το ιταλικό τραγούδι που έγινε ύμνος κατά του φασισμού από την αντίσταση στη χώρα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Δεν είμαστε στη Eurovision» σχολίασε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές να επανέλθουν σε τάξη, ενώ πολλοί από αυτούς χειροκροτούσαν την παρέμβαση.
Κατά τη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές, οι περισσότεροι επέκριναν τον κ. Ορμπάν για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα, την υπονόμευση της στάσης της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας, και τη συνεργασία του με καθεστώτα όπως τη Ρωσία και την Κίνα. Αρκετοί υποστήριξαν ότι ήταν λάθος να δοθεί η εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ στην Ουγγαρία και ζήτησαν την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της στο Συμβούλιο σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7.
Ιδιαίτερα έντονος για τις σχέσεις Ορμπάν με το καθεστώς στη Ρωσία ήταν ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος στην παρέμβασή του, αναφερόμενος στις επισκέψεις Ορμπάν σε Ρωσία και Πεκίνο, σημείωσε πως «το ταξίδι σας δεν ήταν ποτέ αποστολή για την ειρήνη – ήταν ένα μεγάλο σόου προπαγάνδας για τους αυταρχικούς ηγέτες».
Ακόμα, απαντώντας σε τοποθέτηση του κ. Ορμπάν πως η μετανάστευση αυξάνει την ομοφοβία και τη βία κατά των γυναικών στην ΕΕ, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ διερωτήθηκε «πώς μπορείτε να μιλάτε για την ομοφοβία και τη βία με βάση το φύλο όταν στη χώρα σας αφαιρείται τα δικαιώματα και τους νόμους που προστατεύουν τις γυναίκες και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα;»
Σε δική της παρέμβαση η συνεπικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων, Τέρι Ρέιντκε, τόνισε πως «δεν είστε ευπρόσδεκτος εδώ, αυτό είναι το σπίτι της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τις απόψεις του κ. Ορμπάν για τη μετανάστευση και για την τοποθέτηση της ανταγωνιστικότητας στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, με κάποιους να επαινούν την Ουγγαρία ως υπερασπιστή των παραδοσιακών αξιών.
Ο κ. Ορμπάν, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο, ανέφερε πως ακολουθεί το παράδειγμα των Μακρόν και Ντράγκι και προτείνει το πώς πρέπει να αλλάξει η ΕΕ.
Ανέφερε πως την τελευταία φορά που η χώρα του ασκούσε την Προεδρία η ΕΕ βρισκόταν και πάλι εν μέσω κρίσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της Αραβικής Άνοιξης και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, αλλά πως τότε υιοθετήθηκαν σημαντικές πολιτικές της ΕΕ όπως η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Όπως είπε, η Ουγγρική Προεδρία θέλει να είναι ο καταλύτης αλλαγών, εκφράζοντας τη συμφωνία του με τα πλείστα συμπεράσματα των εκθέσεων Ντράγκι και Λέτα, επισημαίνοντας ότι «η παραγωγικότητα της ΕΕ αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι των ανταγωνιστών μας» και πως οι επιχειρήσεις της ΕΕ πληρώνουν περισσότερα για ενέργεια από ό,τι στην ΕΕ, σημειώνοντας πως η «απομάκρυνση από τη ρωσική ενέργεια έχει διακινδυνεύσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ της ΕΕ».
Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι «δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η πράσινη μετάβαση από μόνη της είναι η λύση», και σημείωσε μεταξύ άλλων πως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας η πράσινη πολιτική προωθείται χωρίς βιομηχανική πολιτική.
Αναφέρθηκε ακόμα στο ότι το κενό στην παραγωγικότητα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ μεγαλώνει, αλλά και στη μείωση του πληθυσμού της ΕΕ που δεν αναπληρώνεται από τη μετανάστευση.
Ένας από τους στόχους της Ουγγρικής Προεδρίας, ανέφερε ο κ. Ορμπάν, είναι η υιοθέτηση ενός νέου συμφώνου για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα που θα συζητηθεί στην άτυπη σύνοδο στη Βουδαπέστη στις 8 Νοεμβρίου.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, τόνισε πως παρά τις συζητήσεις που έγιναν, «χωρίς εξωτερικά hotspots δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους από την παράνομη μετανάστευση», προσθέτοντας πως «μπορούμε να επιτρέψουμε στο έδαφος της ΕΕ μόνο όσους έχουν από πριν λάβει εξουσιοδότηση».
Τόνισε πως οι άλλες λύσεις είναι απατηλές και πως «το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου απλά δεν δουλεύει» και προσθέτοντας ότι «η παράνομη μετανάστευση οδηγεί στον αντισημιτισμό, τη βία κατά των γυναικών και την αύξηση της ομοφοβίας», αναφορά που προκάλεσε ανάμικτα χειροκροτήματα και αντιδράσεις στην αίθουσα.
Ο κ. Ορμπάν πρότεινε, ως απάντηση στους φόβους για την παράτυπη μετανάστευση, που οδηγεί σε κλείσιμο εσωτερικών συνόρων, τη θέσπιση τακτικών συνόδων κορυφής για θέματα του χώρου Σένγκεν.
Ζήτησε ακόμα την επιτάχυνση της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι «χωρίς να ενταχθεί η Σερβία, δεν μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τα Βαλκάνια».
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, έναν φιλικό προς τους αγρότες και ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα, καθώς και τη σημασία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. «Τα ταμεία συνοχής δεν είναι φιλανθρωπία ούτε δωρεά, είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές επενδυτικής πολιτικής στην ΕΕ και αποτελεί προϋπόθεση για την εξισορρόπηση της ενιαίας αγοράς», είπε.
Στην παρέμβασή της η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που παρέχει τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΕ στην Ουγγαρία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η Ουγγαρία δεν συντάσσεται με τους εταίρους της μεταξύ άλλων σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ κάλεσε για συνεργασία για τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Στην παρέμβασή της, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η συζήτηση καθυστέρησε λόγω των πλημμυρών που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη, «αλλά αυτές τις τρεις εβδομάδες, είδαμε τους ανθρώπους της Ουγγαρίας να σηκώνουν τα μανίκια και να βοηθούν ο ένας τον άλλον». Πρόσθεσε πως «η Ευρώπη θέλει να είναι στο πλευρό τους», αναφερόμενη στη στήριξη που ζήτησε η Ουγγαρία για χρήση δεδομένων από τους δορυφόρους του δικτύου Copernicus για συντονισμό των ομάδων διάσωσης και χαρτογράφηση των ζημιών.
Σε σχέση με την Ουκρανία, η κ. Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως παρά τα όσα συμβαίνουν «υπάρχουν ακόμα κάποιοι που κατηγορούν για τον πόλεμο αυτό όχι τον εισβολέα αλλά αυτούς που δέχονται εισβολή», θέτοντας το ερώτημα αν κανείς επικρίνει όσους αντιστάθηκαν στην ΕΣΣΔ. «Ο λαός της Ουκρανίας είναι μαχητές της ελευθερίας, όπως ακριβώς και οι ήρωες που απελευθέρωσαν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από τη σοβιετική κυριαρχία», πρόσθεσε.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν έκανε ειδική αναφορά στα θέματα ενέργειας και στην ανάγκη αποδέσμευσης της ΕΕ από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, καταγράφοντας την πρόοδο που έχει γίνει, με εξαίρεση την Ουγγαρία, η οποία αντί να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές «απλώς αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους για να αγοράσει ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία» που «έχει αποδείξει ξανά και ξανά, ότι απλώς δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής».
Για τη μετανάστευση, η κ. Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση και απευθυνόμενη στον Ούγγρο Πρωθυπουργό και αναφερόμενη σε πρόσφατες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες η Ουγγαρία «προστατεύει τα σύνορά της» και ότι «οι εγκληματίες φυλακίζονται» στην Ουγγαρία, διερωτήθηκε πώς συνάδει με το γεγονός πως «πέρσι οι αρχές σας αποφυλάκισαν καταδικασμένους λαθρέμπορους και διακινητές πριν εκτίσουν την ποινή τους».
Άφησε παράλληλα αιχμές και για την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να «προσκαλεί Ρώσους υπηκόους στην Ένωσή μας χωρίς πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας», με την πολιτική της να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά για όλα τα κράτη μέλη, ενώ διερωτήθηκε και «πώς είναι δυνατόν η ουγγρική κυβέρνηση να επιτρέπει στην κινεζική αστυνομία να δρα εντός της επικράτειάς της».
Όπως είπε χρειάζεται ενίσχυση της Frontex και της Europol και η πλήρης εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση, αλλά «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία – όχι με λιγότερη».
Πηγή: ΚΥΠΕ