«Έρχεται» νέα αύξηση στις τιμές καυσίμων λόγω Μέσης Ανατολής

Οι οδηγοί προβλέπεται να πληρώνουν -και πάλι- πιο ακριβά για καύσιμα καθώς η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή αυξάνει την τιμή του πετρελαίου.

«Επικεντρωνόμαστε στο ανθρώπινο κόστος (της σύρραξης), αλλά υπάρχει και οικονομικό κόστος», επισήμανε σχετικά ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers.

Μετά από μία «χαλάρωση» η τιμή του αργού πετρελαίου Brent ενισχύθηκε εκ νέου και διαπραγματευόταν περίπου στα 77 δολάρια το βαρέλι, περίπου 7% υψηλότερα από ό,τι πριν από δέκα ημέρες.

Ο κ. Chalmers απηύθυνε προειδοποίηση προς τους εμπόρους καυσίμων να διασφαλίσουν ότι οι τιμές στα πρατήρια αντικατοπτρίζουν επακριβώς τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και να μην προσπαθήσουν να αισχροκερδήσουν.

«Δε θέλουμε να δούμε τους πρατηριούχους να (προσπαθήσουν να) πιάσουν τους αυτοκινητιστές στην Αυστραλία για κορόιδα», είπε.

«Οι άνθρωποι είναι ήδη αρκετά πιεσμένοι».

Οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα (στη Μελβούρνη στα επίπεδα του 1,60 δολ. το λίτρο για την απλή), αφού διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα για χρόνια (ξεπερνώντας κατά πολύ και τα 2 δολ. ανά λίτρο).

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) παρακολουθεί στενά τις τιμές καυσίμων.

Η επικεφαλής της Επιτροπής, Gina Cass-Gottlieb, εξήγησε ότι συνήθως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τιμών που πληρώνουν οι οδηγοί και των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, με κάποια καθυστέρηση.

«Όμως η παρακολούθηση (των τιμών από την ACCC) επιτρέπει πολύ σαφή έλεγχο και απόλυτη διαφάνεια για τους καταναλωτές», πρόσθεσε η ίδια.

Σε σχέση με τις ευρύτερες επιπτώσεις της ενίσχυσης της τιμής αργού πετρελαίου, ένας «πρόχειρος κανόνας» του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι κάθε αύξηση του Brent κατά 10%, η διατηρείται κατά τη διάρκεια ενός έτους, μειώνει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Αυστραλίας κατά 0,1%, ενώ προσθέτει περίπου 0,4% στον πληθωρισμό.

«Εάν αυτού του είδους οι αυξήσεις διατηρηθούν, ή, φυσικά, εάν επιδεινωθούν, μπορείτε να δείτε τις πολύ άμεσες επιπτώσεις που έχει αυτό σε οικονομίες όπως η δική μας», τόνισε ο Δρ Chalmers.

«Η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή εγκυμονεί όντως τον κίνδυνο μεγαλύτερης οικονομικής αβεβαιότητας».

«Βλέπουμε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και αυτό έχει συνέπειες για τους οδηγούς, τις οικογένειες και τις κοινότητες εδώ στην Αυστραλία και σε όλο τον Κόσμο».

Στα… θετικά για την αυστραλιανή Οικονομία είναι πάντως ότι σε αυτήν τη συγκυρία, ενισχύονται και οι τιμές για μία σειρά από προϊόντα που εξάγει η χώρα.

Ενδεικτικά, η υψηλότερη τιμή του σιδηρομεταλλεύματος (iron ore) που απορρέει από τις κινήσεις οικονομικής πολιτικής στην Κίνα, θα μπορούσε να υποστηρίξει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που -επί του παρόντος- προβλέπεται ότι θα περάσει και πάλι στο «κόκκινο» (έλλειμμα).

The post «Έρχεται» νέα αύξηση στις τιμές καυσίμων λόγω Μέσης Ανατολής appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.