Αίσθηση προκάλεσαν τα εγκώμια του Albanese προς την ελληνική παροικία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε σήμερα την πρωθυπουργό της Βικτώριας, Jacinta Allan.

Ο Πατριάρχης έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από την πρωθυπουργό και ακολούθησε συζήτηση, σε φιλικό κλίμα, περί της ελληνορθοδόξου παρουσίας στην Αυστραλία, καθώς και περί θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο ομογενής πολιτειακός υπουργός Steve Dimopoulos, καθώς και η Kat Theophanous, Nick Staikos και Lee Tarlamis (όλοι τους μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του πολιτειακού Εργατικού κόμματος.

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Anthony Albanese, στην παρέλαση που έγινε προς τιμήν του Πατριάρχη.
Μεταξύ άλλων είπε ο πρωθυπουργός:
«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ μαζί σας για αυτή τη χαρμόσυνη περίσταση.
Αυτή η επίσκεψη του Παναγιότατου συμπίπτει με την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Ένα πολύ ιδιαίτερο ορόσημο και μια απόδειξη της ενέργειας, της δύναμης και της αντοχής μιας κοινότητας – της ελληνικής κοινότητας από γενιά με γενιά.

Είναι η ισχυρή έκφραση πίστης, αλλά και ως μια διαρκή πράξη που τιμά τόσο την κληρονομιά της χώρας καταγωγής όσο και της νέας πατρίδας Ένας άρρηκτος δεσμός μεταξύ δύο εθνών.

Από το ταπεινό της ξεκίνημα ως μια μικρή Ιερά Μητρόπολη, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία έχει ακμάσει τον τελευταίο αιώνα στην Αυστραλία.

Η Εκκλησία έχει συμβάλει στη διατήρηση του πολιτισμού, της γλώσσας και των παραδόσεων της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, συνδέοντας περισσότερους από 400.000 ανθρώπους με την κληρονομιά τους.

Έχει φέρει τους ανθρώπους κοντά στο πνεύμα της αγάπης και της συμπόνιας όπως επιβάλλει η χριστιανική πίστη.

Και έχει καλλιεργήσει την αίσθηση του ανήκειν, έχει βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη και έχει στηρίξει την ελληνική κοινότητα αλλά και το έθνος μας.

Γι’ αυτό είμαστε τόσο ευγνώμονες.

Και, καθώς αναλογιζόμαστε με ευγνωμοσύνη τα τελευταία 100 χρόνια, έχουμε τόσους πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι και για τα επόμενα 100.

Αυτή η Εθνική Παρέλαση είναι ένας θαυμάσιος φόρος τιμής στον Οικουμενικό Πατριάρχη και ένας πανηγυρικός εορτασμός της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Αυστραλίας.

Από τις πρώτες ορθόδοξες αφίξεις τον 19ο αιώνα μέχρι τα κύματα των μεταναστών που έφυγαμ από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ευρώπη, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν δημιουργήσει το σπίτι τους στην Αυστραλία.

Για γενιές και γενιές, βοηθήσατε να οικοδομηθεί η Αυστραλία. Αποτελείτε κεντρικό κομμάτι της ιστορίας της σύγχρονης Αυστραλίας και της μεγάλης, ζωντανής πολυπολιτισμικής κοινωνίας που έχουμε οικοδομήσει.

Ο Anthony Albanese στην παρέλαση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη. Φώτο: Νέος Κόσμος

Μια κοινωνία που χτίσαμε μαζί. Μια κοινωνία για την οποία είμαστε υπερήφανοι μαζί.

Παναγιότατε,

Είχα την τιμή να παρευρεθώ στην ιστορική λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στο Σίδνεϊ την περασμένη εβδομάδα και να σας καλωσορίσω στο Kirribilli House.

Σήμερα, είναι μεγάλη μου τιμή να σας καλωσορίσω πίσω στη Μελβούρνη.

Είναι μια πόλη με την οποία συνδέεστε σε πολλά επίπεδα.

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αθωνίτης – προστάτης Άγιος της Αυστραλίας και κάποιος που γνωρίζατε καλά – επισκέφθηκε αυτή την πόλη το 1977.

Και έχουμε την τύχη ο αδελφό σας (Νίκος Αρχοντώνης) να ζει εδώ. Είναι Μελβουρνιώτης!

Η Μελβούρνη, φυσικά, είναι μία από τις μεγάλες ελληνόφωνες πόλεις του κόσμου.

Και βρισκόμενος εδώ σήμερα, αναπολώ το ζωντανό Φεστιβάλ των Αντιπόδων στην ιστορική ελληνική συνοικία της οδού Lonsdale, στο οποίο συμμετείχα νωρίτερα φέτος.

Το φεστιβάλ είναι ένας εορτασμός του ελληνικού πολιτισμού και φέρνει κοντά ανθρώπους από τόσες πολλές άλλες καταβολές και θρησκείες, επίσης.

Παναγιότατε,

Ως πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, έχετε γίνει μία από τις πιο σεβαστές θρησκευτικές προσωπικότητες της εποχής μας.

Έχετε προσφέρει παρηγοριά σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ήσασταν ένας από τους πρώτους παγκόσμιους πνευματικούς ηγέτες που ευαισθητοποιήθηκαν για την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Έχετε εργαστεί για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων.

Και σε αυτή τη βαθύτατα δύσκολη εποχή για τον κόσμο, οι αξίες του σεβασμού, της καλοσύνης, της κατανόησης και της συμπόνιας που ενσαρκώνετε είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Μας τιμά βαθύτατα η παρουσία σας».

 

The post Αίσθηση προκάλεσαν τα εγκώμια του Albanese προς την ελληνική παροικία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.