Ακόμα πιο ακριβή η επίσκεψη σε γιατρό

Ακόμα πιο ακριβά κοστίζει σήμερα η επίσκεψη σε γιατρό, παρά την ενίσχυση δισεκατομμυρίων δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς το Medicare και πιο συγκεκριμένα τον τριπλασιασμό των κινήτρων χρέωσης (bulk billing incentives), για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, μεταξύ των οποίων τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια έρευνα του Royal Australian College of GPs -σε περισσότερους από 3.000 Γενικούς Ιατρούς και εκπαιδευόμενους- επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζουν καλά και πολλοί συμπάροικοι, πως το ραντεβού με έναν γιατρό τείνει να καταστεί… πολυτέλεια:

Η μέση πληρωμή για μια 20λεπτη διαβούλευση αυξήθηκε από 74,66 δολάρια το 2023 σε 78,26 δολάρια το 2024.

Η έκθεση 2024 Health of the Nation, δείχνει επίσης ότι αριθμός των GPs που χρεώνουν πάνω από 85 δολάρια ανήλθε από το 41% σε 43%, ενώ ο αριθμός των GPs που χρεώνουν πάνω από 90 δολάρια κατά μέσο όρο για μια διαβούλευση αυξήθηκε από 23% σε 37%.

Αν αφαιρέσει κανείς την «επιστροφή» του Medicare, οι ασθενείς έδιναν… από την τσέπη τους (out-of-pocket) περί τα 45 δολάρια.

Από τη μία, οι κλινικές υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν πλέον το κόστος λειτουργίας τους, μόνο με τις επιστροφές (rebate) του Medicare, σε αυτό το περιβάλλον γενικευμένης ακρίβειας (υψηλά ενοίκια, «φουσκωμένοι» λογαριασμοί, ογκούμενο μισθολόγιο κ.ά.).

Από την άλλη οι ασθενείς, μην έχοντας άλλη επιλογή συχνά αναβάλλουν τις εξετάσεις τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους.

Ο αριθμός αυτών που καθυστερούν ή απλώς δεν επισκέπτονται έναν GP διπλασιάστηκε μέσα σε 12 μήνες.

Το ABC έκανε λόγο για ασθενείς που έχουν μοιραστεί φάρμακα με μέλη της οικογένειάς τους για να γλιτώσουν άλλη μια επίσκεψη στον γιατρό, ή γονείς που θυσίασαν τη δική τους περίθαλψη για να δει το παιδί τους ένας GP.

Τον Νοέμβριο πέρυσι, υπενθυμίζεται, τριπλασιάστηκαν τα κίνητρα ((bulk billing incentives) για τους γιατρούς, ειδικά για τις επισκέψεις παιδιών, συνταξιούχων και κατόχων κάρτας υγείας.

Ωστόσο, το ποσοστό των GPs που δεν χρεώνουν επιπλέον (fully bulk billing) παραμένει χαμηλό (13%) σε σύγκριση με το 2022 (24%), καθώς, όπως επισημαίνεται, «οι Γενικοί Ιατροί αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις με το αυξανόμενο κόστος παροχής περίθαλψης και τις ανησυχίες για την οικονομική βιωσιμότητα».

Η πρόεδρος του RACGP, Nicole Higgins δήλωσε ότι η ενίσχυση που παρέχεται μέσω Medicare δεν συμβαδίζει με τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ένας ασθενής (out-of-pocket).

«Ο τριπλασιασμός των bulk billing incentives για τους κατόχους καρτών υγειονομικής περίθαλψης, τους συνταξιούχους και τα παιδιά βοήθησε τους GPs να μη χρεώνουν επιπλέον περισσότερους ασθενείς, αλλά πάρα πολλοί πολίτες ‘χάνουν’».

«Χρειαζόμαστε ουσιαστική επένδυση στις ‘επιστροφές χρημάτων’ (rebates) προς τους ασθενείς για να καταστήσουμε τη βασική υγειονομική περίθαλψη προσιτή για όλους».

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των GPs σχεδιάζουν να σταματήσουν να ασκούν το επάγγελμα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, με τους περισσότερους να αναφέρουν τους «προσωπικούς λόγους» ως έναν από τους λόγους.

Άλλοι παράγοντες που αναφέρονται είναι: Η επιβάρυνση από τη νομοθεσία και τους κανόνες συμμόρφωσης (regulatory and compliance burden – 60%), οι απαιτήσεις συνεχούς επαγγελματικής προόδου (47%), η επαγγελματική εξουθένωση (43%) και ο μεγάλος φόρτος εργασίας (36%).

Περίπου έξι στους δέκα (61%) GPs που συμμετείχαν στην έρευνα σκέφτονταν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους και το 23% σκόπευε να εργαστεί λιγότερο τους επόμενους 12 μήνες.

«Οι μεγαλύτεροι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την απόφαση φαίνεται να είναι η ανάγκη να ασχοληθούν με οικογενειακές υποχρεώσεις και ευθύνες (48%) και η επιθυμία να εργαστούν σε άλλο τομέα της Υγείας ή της Ιατρικής (27%)», επισημαίνεται.

Στα θετικά είναι πάντως ότι η επαγγελματική ικανοποίηση (job satisfaction) των GPs ενισχύθηκε -από 66% σε 73%- και, παρά τα προαναφερόμενα, περισσότεροι συνιστούν τη Γενική Ιατρική ως καριέρα.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση με το κόστος των επισκέψεων σε Γενικούς Ιατρούς, το RACGP, ζητά αύξηση κατά 20% σε όλα τα rebates του Medicare για τις 20λεπτες, αλλά και μεγαλύτερες διαβουλεύσεις, με επιπλέον αυξήσεις για τις αγροτικές και απομακρυσμένες κοινότητες.

Ζητά επίσης χρηματοδότηση για επιπλέον 500 θέσεις εκπαίδευσης, περισσότερα κίνητρα και δικαιώματα εργασίας και στόχο 50% από τους αποφοίτους Ιατρικής να επιλέξουν τη Γενική Ιατρική.

«Πρόκειται για μια επένδυση στην υγεία του Έθνους μας και θα κάνει μεγάλη διαφορά με το κόστος ζωής των πολιτών», τόνισε η ο Δρ Higgins .

«Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια πολίτες επιλέγουν να επισκεφθούν έναν GP για την απαραίτητη υγειονομική τους περίθαλψη.

«Δεν υπάρχει υποκατάστατο της ποιοτικής φροντίδας που λαμβάνετε από έναν GP που γνωρίζει εσάς και το ιστορικό σας, αυτή η φροντίδα πρέπει να είναι προσιτή για όλους».

Και ο πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Γενική Ιατρική της Australian Medical Association, Δρ Simon Torvaldsen, είχε επισημάνει ότι ακόμα και τα ενισχυμένα κίνητρα (incentives) δεν είναι αρκετά για να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά bulk billing.

Έκανε λόγο για απλό «τσιρότο». Η νέα πρωτοβουλία, επισήμανε «είναι διαθέσιμη μόνο στα παιδιά, τους [συνταξιούχους] και τους κατόχους κάρτας έκπτωσης, υπάρχουν ένα σωρό άλλοι άνθρωποι που έχουν πιέσεις κόστους ζωής και δεν επωφελούνται καθόλου από αυτό».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Mark Butler ανέφερε ότι η επένδυση της κυβέρνησης ύψους 3,5 δισ. δολαρίων για την αύξηση των κινήτρων bulk billing για τους GPs εφαρμόζονταν σε τρεις στις πέντε ιατρικές διαβουλεύσεις.

Τόνισε όμως ότι «υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε» μετά από χρόνια «περικοπών και παραμέλησης» στο Medicare, αλλά η έρευνα περιείχε «πολλά ελπιδοφόρα σημάδια».

«Κάναμε τη μεγαλύτερη επένδυση στο bulk billing στην ιστορία του Medicare και σε αυτή την έρευνα οι γιατροί μάς λένε ότι έχει αντίκτυπο με περισσότερους GPs», είπε.

«Από τότε που επενδύσαμε στο Medicare έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια επιπλέον επισκέψεις στον γιατρό bulk billed».

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ορισμένα από τα βασικότερα σημεία της έρευνας 2024 RACGP ήταν:

-Ο συνηθέστερος λόγος που οι άνθρωποι επισκέπτονταν έναν GP ήταν για ψυχολογικά θέματα
-Λιγότερο από το 2% δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να δουν έναν GP όταν το χρειάζονταν
-Κατά μέσο όρο τα ραντεβού διαρκούσαν 18,7 λεπτά
-Οι GPs αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς, αλλά αισθάνονταν υποτιμημένοι και αγχωμένοι για το εισόδημά τους
-Ένας στους τέσσερις GPs χρέωσε περισσότερο από τότε που η κυβέρνηση τριπλασίασε τις πληρωμές κινήτρων για ευάλωτες ομάδες ασθενών
-Η επαγγελματική ικανοποίηση των GPs έχει βελτιωθεί και περισσότεροι συνιστούν τη Γενική Ιατρική ως καριέρα
-Η διοικητική επιβάρυνση είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ορισμένοι GPs θέλουν να σταματήσουν να ασκούν το επάγγελμα τα επόμενα 5 χρόνια
-Περίπου οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ιατρείων ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της κλινικής τους

The post Ακόμα πιο ακριβή η επίσκεψη σε γιατρό appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.