Ανατρέχοντας σε ιστορικά στοιχεία, ο Υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι «η σχέση μεταξύ στρατεύματος και θρησκείας υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων»
Οι υψηλοί ρυθμοί και οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής καθιστούν αναγκαία την παρουσία θρησκευτικών λειτουργών στο στράτευμα, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, σε χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργάνωσε το πρωί της Πέμπτης στη Λευκωσία η Διεύθυνση Θρησκευτικού του ΓΕΕΦ με θέμα «Η παρουσία των θρησκευτικών λειτουργών στο στράτευμα ποιμαντικώς και διαχρονικώς».
Ο κ. Πάλμας σημείωσε ότι η προσφορά των θρησκευτικών λειτουργών στο στράτευμα «αντιπροσωπεύει ασφαλώς έναν βαθύτερο ηθικό και πνευματικό δεσμό, ο οποίος διατρέχει τη στρατιωτική ζωή και παρέχει στο στρατιωτικό μας προσωπικό ψυχική δύναμη, ηθική υποστήριξη και ελπίδα σε σημαντικές στιγμές της ζωής και της θητείας τους».
Ανατρέχοντας σε ιστορικά στοιχεία, ο Υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι «η σχέση μεταξύ στρατεύματος και θρησκείας υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων».
Εν συνεχεία, ανέφερε ότι «η ποιμαντική διακονία των θρησκευτικών λειτουργών στο στράτευμα είναι ανεκτίμητης σημασίας», προσθέτοντας ότι «η πίστη λειτουργεί ως καταφύγιο και πηγή ελπίδας».
«Ο ιερέας, ως πνευματικός πατέρας, βρίσκεται δίπλα στο στρατιωτικό προσωπικό παρέχοντας, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο, συμβουλές σε ηθικά διλήμματα και ψυχικές δοκιμασίες», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «οι ευλογίες και οι προσευχές του προσφέρουν στα στελέχη και στους οπλίτες μας την απαραίτητη ηθική ενίσχυση».
«Οι οπλίτες μας, μέσα από την εκπαιδευτική πτυχή του ρόλου τους και τη θρησκευτική καθοδήγηση, διδάσκονται τις ηθικές αξίες και την αίσθηση καθήκοντος προς την πατρίδα και τους συστρατιώτες τους», τόνισε ο κ. Πάλμας.
Όπως είπε, «η θρησκεία εν προκειμένω λειτουργεί ως ηθικός οδηγός, καλλιεργώντας την αίσθηση της αλληλεγγύης, της αφοσίωσης και της δικαιοσύνης».
Ακόμη, ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι οι υψηλοί ρυθμοί και οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής καθιστούν αναγκαία την παρουσία θρησκευτικών λειτουργών, επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή, κατά την οποία η θρησκευτική ποικιλομορφία αποτελεί στοιχείο των στρατιωτικών δυνάμεων».
«Η παρουσία των θρησκευτικών λειτουργών στο στράτευμα έχει βαθιές ρίζες και διαχρονική αξία. Η ηθική, πνευματική και ψυχολογική τους υποστήριξη προς το προσωπικό είναι αδιαμφισβήτητη, και η συμβολή τους στη συνοχή του στρατεύματος παραμένει σημαντική», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ