Αναφορές για επικείμενες κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Κύπρου. Παρακολουθείται η κατάσταση

Αναμένεται «κρίσιμη» κυβερνοεπίθεση από ομάδες χάκερ αναφέρει ξένο δημοσίευμα – «Αιτία οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ» – Εις γνώση του αρμόδιου Υφυπουργείου Καινοτομίας που παρακολουθεί με ψυχραιμία

Για επικείμενες κυβερνοεπίθεσεις σε κρίσιμες υποδομές της Κύπρου κάνει λόγο η πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας Odyssey σε συνεργασία με το δίκτυο IthacaLabs.

Η επίθεση χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη και έχει ως στόχο την παραβίαση και υποκλοπή δεδομένων με διάφορες τακτικές. Σύμφωνα με την αναφορά, οι δράστες είναι η ομάδα χάκερς LulzSec Black, οι οποίοι θα έχουν υποστήριξη από άλλη αραβική οργάνωση “Moroccan Soldiers”.

Όπως υποστηρίζει η έκθεση, τα κίνητρα πίσω από την επίθεση είναι πολιτικά και αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα οι χάκερς αναμένεται να «επιτεθούν» σε κυβερνητικές ιστοσελίδες, χρηματοοικονομικές και κρίσιμες Υπηρεσίες οι οποίες ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο να τεθούν εκτός λειτουργίας ή να υποστούν κλοπή δεδομένων ή παραβίασης του συστήματος τους.

Odyssey και IthacaLabs, προτρέπουν τους οργανισμούς στην Κύπρο να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των συστημάτων και των δεδομένων τους, καθώς η LulzSec Black και οι υποστηρικτικές ομάδες έχουν δηλώσει ρητά τις προθέσεις τους να πλήξουν υποδομές ζωτικής σημασίας.

Η Cyprus Times επικοινώνησε με πηγή του αρμόδιου Υφυπουργείου Καινοτομίας, που ανέφερε ότι το δημοσίευμα είναι εις γνώση τους και πως η κατάσταση παρακολουθείται με ψυχραιμία από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε εγρήγορση» όπως μας αναφέρθηκε.