Αντιθέσεις στα λειτουργικά έξοδα το 2023

Αύξηση των συνολικών λειτουργικών εξόδων σημειώθηκε το 2023 στα δεξαμενόπλοια σε αντίθεση με τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που παρέμειναν σταθερά, σύμφωνα με τον Moore Maritime Index (MMI), μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα λειτουργικά κόστη και τα έσοδα από περισσότερα από 1.500 πλοία.

Στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα σε σχέση με το 2022, με μόνη εξαίρεση τα capesize πλοία που παρουσίασαν αύξηση ύψους 7%. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση σημειώθηκε στις δαπάνες για ασφάλειες, για επισκευές και συντηρήσεις και για τροφοδοσία των ναυτικών, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε ότι τα λοιπά έξοδα πληρωμάτων, όπως τα ταξιδιωτικά έξοδα και τα έξοδα εκπαίδευσης, μειώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες bulk carriers. Oι μισθοί πληρωμάτων, τα διοικητικά έξοδα καθώς και τα έξοδα για εφόδια, λιπαντικά και ανταλλακτικά κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Οσον αφορά τα έσοδα, τα επίπεδα των ναύλων εμφανίστηκαν μειωμένα το 2023. Οι κατηγορίες των handysize, handymax, panamax σημείωσαν μείωση ναύλων από 44% έως 50%, ενώ τα capesize πλοία κατέγραψαν τη μικρότερη μείωση ύψους 11%.

Στα δεξαμενόπλοια σημειώθηκε αύξηση των συνολικών λειτουργικών τους εξόδων, με εξαίρεση τα πολύ μικρά δεξαμενόπλοια χωρητικότητας κάτω των 20.000 dwt που κατέγραψαν μια μικρή μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 5%.

Ολες οι κατηγορίες δεξαμενόπλοιων εμφάνισαν υψηλά κόστη για ανταλλακτικά, ενώ και στις ασφάλειες παρατηρήθηκε αύξηση. Αντιθέτως, τα κόστη πληρωμάτων δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος.