Απολύσεις για κατάχρηση κουπονιών

Η Meta, η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, φέρεται να απέλυσε περίπου 30 υπαλλήλους στα γραφεία της στο Λος Αντζελες επειδή χρησιμοποιούσαν κουπόνια γευμάτων αξίας 25 δολαρίων το καθένα για να αγοράζουν άλλα είδη όπως οδοντόκρεμα, απορρυπαντικό πλυντηρίου και ποτήρια κρασιού. Η εταιρεία τεχνολογίας φέρεται να προέβη στις απολύσεις την περασμένη εβδομάδα ύστερα από έρευνα που διαπίστωσε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής φαγητού στο σπίτι όταν οι ίδιοι δεν ήταν στο γραφείο.

Στους απολυμένους φαίνεται να περιλαμβάνεται και εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές 400.000 δολαρίων που δεν κατονομάζεται, για τον οποίο λέγεται ότι είχε χρησιμοποιήσει κουπόνια γευμάτων για να αγοράσει οικιακά είδη και είδη σουπερμάρκετ, όπως οδοντόκρεμα και τσάι. Εργαζόμενοι παραδέχτηκαν την πρακτική αυτή όταν προσεγγίστηκαν ως μέρος έρευνας του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. «Ηταν σχεδόν σουρεαλιστικό αυτό που συνέβαινε», έγραψε ένας από αυτούς σε ανάρτηση σε ιστότοπο, σημειώνουν οι «Financial Times», οι οποίοι δημοσιοποίησαν πρώτοι την υπόθεση. Ορισμένοι υπάλληλοι διαπιστώθηκε επίσης ότι ξόδεψαν τις πιστώσεις σε άλλα είδη οικιακής χρήσης, όπως επιθέματα ακμής. Οι εργαζόμενοι που είχαν παραβιάσει μόνο περιστασιακά τους κανόνες περί κουπονιών δέχτηκαν επίπληξη αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν τις δουλειές τους, ανέφερε η εφημερίδα.

Πλαφόν στις αποδοχές στρατιωτικών δικαστών

Οι αποδοχές των στρατιωτικών δικαστών δεν μπορούν να εξομοιωθούν με αυτές των τακτικών δικαστών που υπηρετούν στην πολιτική και ποινική και διοικητική Δικαιοσύνη, γιατί δεν έχει ψηφιστεί ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα εκτελεστικός νόμος. Αυτό έκρινε το Μισθοδικείο, το οποίο με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ολγα Παπαδοπούλου απέρριψε την αγωγή των 35 δικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι ζητούσαν να υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλει τις διαφορές μεταξύ των αποδοχών που τους καταβλήθηκαν και των αποδοχών των δικαστών των πολιτικών δικαστηρίων. Στην απόφαση αναφέρεται ότι το υπουργείο Εθνικής Aμυνας έχει αποστείλει από τον Οκτώβριο του 2022 σχετικό έγγραφο στο δικαστήριο που βεβαιώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ψήφιση του προβλεπόμενου νέου εκτελεστικού της συνταγματικής διάταξης νόμου. Υπό αυτό το πρίσμα οι δικαστές επισημαίνουν ότι «είναι επιβεβλημένη η τάχιστη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ολοκλήρωση των ενεργειών με την ψήφιση του σχετικού νόμου», έτσι ώστε να επέλθει η μισθολογική εξομοίωση.

Πιέσεις για μείωση τραπεζικών χρεώσεων

Στις 407.000 έφθασαν οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές και συστήματα για την έκδοση αποδείξεων, νωρίτερα δηλαδή από την προθεσμία που είχε τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,3%, κάτι που οφείλεται αφενός στην ανάπτυξη της οικονομίας και αφετέρου στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως η διασύνδεση των POS με ταμειακές μηχανές. Στο οκτάμηνο παρουσιάστηκε αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 177% στα ταξί, 34,8% στα γυμναστήρια, 20,1% στους γιατρούς, 13,8% στα κομμωτήρια, 6% στην εστίαση και 8,8% στα ξενοδοχεία. Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, προτρέποντας τις τράπεζες για μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Είπε ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μειώσει τις προμήθειες και αναμένεται να προχωρήσει και η τέταρτη.

Προσωρινή επιστροφή για να γίνει ΔΣ

Eμεινε τελικά στη θέση του προέδρου του ΟΣΕ… μέχρι να ξαναφύγει (!) ο κ. Γιάννος Γραμματίδης, που είχε παραιτηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Δεδομένου ότι η παραίτηση του κ. Γραμματίδη θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ΟΣΕ (χωρίς πρόεδρο είναι αδύνατη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του), ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας τού ζήτησε να παραμείνει στη θέση του προέδρου έως τις 19 Οκτωβρίου. Ο κ. Γραμματίδης προήδρευσε του ΔΣ του ΟΣΕ που ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού, προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για την ανάθεση του έργου: «Εγκατάσταση, παραμετροποίηση, διαχείριση, εγγύηση καλής λειτουργίας ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΣΕ».

Τι ζήτησαν οι έλληνες εξαγωγείς

Μείωση γραφειοκρατίας και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αντιμετώπιση ανταγωνισμού και διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων από τρίτες χώρες, ενίσχυση χρηματοδότησης, πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και στρατηγική προώθησης, υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από το Nutriscure είναι τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των ελλήνων εξαγωγέων (ΠΣΕ) στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα χθες.

Χρυσές λίρες χωρίς μετρητά

Η Τράπεζα της Ελλάδος από τις 21 Οκτωβρίου 2024 θα δέχεται άμεσες μεταφορές πίστωσης για την πώληση στο κοινό χρυσών λιρών Αγγλίας, συλλεκτικών νομισμάτων και αναμνηστικών κερμάτων, καθώς και τη διάθεση κερμάτων ευρώ από το κεντρικό κατάστημα και τα υποκαταστήματά της. Για την αγοραπωλησία χρυσών λιρών και τη διάθεση συλλεκτικών νομισμάτων, η χρήση μετρητών επιτρέπεται με όριο συναλλαγής 500 ευρώ. Οσον αφορά τη διαδικασία ταυτοποίησης του πελάτη, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα που επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.