Αποσύρονται οι περιορισμοί στις διελεύσεις

Οι αυστηροί περιορισμοί στις διελεύσεις πλοίων από τη Διώρυγα του Παναμά, που εφαρμόστηκαν το 2023, σταδιακά αποσύρονται και η Διώρυγα επανέρχεται στην κανονικότητα, καθώς η στάθμη των υδάτων ανέβηκε αρκετά μετά την περίοδο της ξηρασίας που προηγήθηκε. Φέτος τον Ιούλιο το νερό στη Διώρυγα επέστρεψε στα κανονικά επίπεδα.

Επακόλουθο αυτής της εξέλιξης, η αύξηση της κυκλοφορίας. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των διελεύσεων των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ήταν λίγο πάνω από 200, ένας αριθμός πλοίων τρεις φορές υψηλότερος από όσα πέρασαν τη Διώρυγα τον περυσινό Ιανουάριο. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι σημαντικά κάτω από τα επίπεδα του 2022 (το τελευταίο «κανονικό» έτος). Αξίζει εντούτοις να επισημανθεί ότι η άνοδος του αριθμού των διελεύσεων από τη Διώρυγα έχει αντίκτυπο και στους ναύλους των πλοίων, οι οποίοι κατέγραψαν πτώση καθώς η συντόμευση των δρομολογίων «απελευθέρωσε» πλοία.

Αύξηση του αριθμού των διελεύσεων κατέγραψαν και τα δεξαμενόπλοια, αν και ακόμη εξακολουθούν να υστερούν οι διελεύσεις σε σχέση με το 2022, ενώ οι διελεύσεις μειώθηκαν το περισσότερο κατά 40% σε σύγκριση με τα δεδομένα του εκάστοτε μήνα το 2022.

Αύξηση των διελεύσεων καταγράφεται και στα πλοία μεταφοράς υγραερίου, (LPG) ενώ αντιθέτως τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) δεν έχουν «επιστρέψει» ακόμη στη Διώρυγα. Τέλος, να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά (ACP) ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα κράτησης χρονοθυρίδων, το οποίο ονομάζεται Long-Term Slot Allocation. Η πιλοτική εφαρμογή του θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 και θα διαρκέσει ένα έτος, με πακέτα που θα στοχεύουν σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και σε πλοία LNG/LPG.