Από τον Αρχοντίδη στον Μπέκαμ

Αγγλία – Ελλάδα: το αρνητικό, δεν έχουμε νικήσει ποτέ τα Τρία Λιοντάρια ούτε στο τάβλι. Το θετικό, από τις τρεις φορές που έχουμε αντιμετωπίσει την Αγγλία στην έδρα της σε επίσημα παιχνίδια, δύο στο παλιό Γουέμπλεϊ και μία στο Ολντ Τράφορντ, έχουμε ηττηθεί μόνο σε ένα ματς, το μακρινό 1971.

Ετυχε να είμαι αυτόπτης μάρτυς της πιο βαριάς ήττας που έχουμε υποστεί από τα Τρία Λιοντάρια, σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας για το Μουντιάλ. Το ματς είχε διεξαχθεί στο παλιό Γουέμπλεϊ, στις 17 Μαΐου 1994, ημέρα Τρίτη. Ηταν την παραμονή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Μίλαν, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Είχαμε προκριθεί για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ και δοκιμάζαμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην Αγγλία, η οποία είχε αποτύχει να πάρει το εισιτήριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το τελικό σκορ 5-0. Κάθε φορά που δεχόμασταν γκολ οι περίπου 5.000 Ελληνες, κυρίως φοιτητές, φώναζαν ρυθμικά U-S-A. Ηταν μέχρι να φτάσουμε κι εκεί ως περιοδεύων θίασος με τις γνωστές συμμετοχές σε events και τα «χρυσά κουτάλια», για να μαζέψουμε δέκα γκολ και τρεις ήττες.

Από τις εικόνες που έχουν μείνει ανεξίτηλες στα ματς με τους Αγγλους είναι ο Χρήστος Αρχοντίδης που έτρεχε σε έξαλλη κατάσταση μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ πανηγυρίζοντας τη λευκή ισοπαλία που αποσπάσαμε στις 30 Μαρτίου 1983 για τα προκριματικά του Euro 1984.

Οι περισσότεροι βέβαια θα θυμούνται το ματς της 6ης Οκτωβρίου 2001 στο Ολντ Τράφορντ, τότε που οι Αγγλοι ισοφάρισαν σε 2-2 στις καθυστερήσεις με χτύπημα φάουλ του Μπέκαμ και πήραν την πρόκριση για το Μουντιάλ. Η αγωνία τους ήταν τέτοια ώστε πανηγύρισαν σαν να κατέκτησαν κάποιο τρόπαιο, ενώ ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ που άκουγε την εξέλιξη του αγώνα από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου, χτύπησε με γροθιά τον ουρανό στο γκολ του Μπέκαμ.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει στιγματίσει τόσο πολύ τους Αγγλους ώστε αποφάσισαν να αγωνιστούν απόψε με τις ίδιες λευκές φανέλες, όπως και το 2001 για να τους φέρουν γούρι.

Από τα αξιοσημείωτα των καιρών, για πρώτη φορά από το 1976 δεν υπάρχει παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μεταξύ των Τριών Λιονταριών.