Από 21 έως 23 ετών οι οχτώ Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Λίβανο

Οκτώ στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε το Ισραήλ – Δείτε φωτογραφίες

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οκτώ από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες στο νότιο Λίβανο καθώς οι δυνάμεις του εισχώρησαν στη γείτονα χώρα σε μια εκστρατεία κατά της ένοπλης ομάδας της Χεζμπολάχ.

Οι απώλειες ήταν οι πιο θανατηφόρες που υπέστη ο ισραηλινός στρατός στο μέτωπο του Λιβάνου κατά τον περασμένο χρόνο συγκρούσεων στη συνοριακή περιοχή μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΩ

Τον θάνατο οκτώ στρατιωτών του στον Λίβανο ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Νωρίτερα ο στρατός ανέφερε ότι ο πρώτος νεκρός αφού ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο ήταν ένας λοχαγός, ο Εϊτάν Ιτζχάκ Όστερ, 22 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επτά από τους στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά περιστατικά με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ, ενώ ένας ακόμη είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Cpt. Harel Etinger, 23 ετών, διοικητής ομάδας στη Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων Egoz, από το Eli.
Cpt. Itai Ariel Giat, 23 ετών, της Μονάδας Μηχανικών Μάχης Yahalom, από το Shoham.
Sgt. First Class Noam Barzilay, 22 ετών, της Μονάδας Egoz, από το Kohav Yair.
Sgt. First Class Or Mantzur, 21 ετών, της Μονάδας Egoz, από το Beit Aryeh.
Sgt. First Class Nazar Itkin, 21 ετών, της Μονάδας Egoz, από το Kiryat Atta.
Staff
Sgt. Almken Terefe, 21 ετών, της αναγνωριστικής μονάδας της Ταξιαρχίας Golani, από την Ιερουσαλήμ.
Staff Sgt. Ido Broyer, 21 ετών, της αναγνωριστικής μονάδας της Ταξιαρχίας Golani, από το Nes Tziona.

Οι τέσσερις στρατιώτες της Μονάδας Egoz, μαζί με τον Cpt. Eitan Itzhak Oster, του οποίου ο θάνατος είχε ήδη ανακοινωθεί νωρίτερα, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών με μαχητές της Χεζμπολάχ σε ένα χωριό στο νότιο Λίβανο. Στο ίδιο περιστατικό, ένας αξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι δύο στρατιώτες της αναγνωριστικής μονάδας της Ταξιαρχίας Golani σκοτώθηκαν σε ξεχωριστό επεισόδιο, όπου και ένας ακόμη στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά.

Σε τρίτο περιστατικό, ένας στρατιωτικός ιατρός της 51ης Μονάδας της Ταξιαρχίας Golani τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στην ίδια περιοχή.

Συνολικά, οι απώλειες των ισραηλινών στρατιωτών σήμερα στο Λίβανο ανέρχονται σε οκτώ, γεγονός που επιβεβαιώνει την ένταση των επιχειρήσεων στην περιοχή και την αυξανόμενη επικινδυνότητα των αποστολών.

Εν τω μεταξύ, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Η Χεζμπολάχ είπε την Τετάρτη ότι οι μαχητές της ενεπλάκησαν με τις ισραηλινές δυνάμεις εντός του Λιβάνου, αναφέροντας χερσαίες συγκρούσεις για πρώτη φορά από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα. Είπε ακόμη ότι κατέστρεψε τρία ισραηλινά άρματα μάχης Merkava με ρουκέτες κοντά στη συνοριακή πόλη Μαρούν ελ Ρας.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα συλλυπητήριο βίντεο, είπε: «Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα ενός δύσκολου πολέμου ενάντια στον Άξονα του Κακού του Ιράν, που θέλει να μας καταστρέψει. Αυτό δεν θα συμβεί γιατί θα σταθούμε ενωμένοι και με τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε μαζί», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τακτικές μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων εντάχθηκαν στις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο, μια ημέρα αφότου το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 πυραύλους στο Ισραήλ, ένα μπαράζ που εγείρει ανησυχίες ότι η πετρελαιοπαραγωγός Μέση Ανατολή θα μπορούσε να παγιδευτεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Το Ιράν δήλωσε την Τετάρτη ότι η πυραυλική επίθεσή του – η μεγαλύτερη επίθεσή του ποτέ στο Ισραήλ – τελείωσε, εκτός αν ακολουθούσε περαιτέρω πρόκληση, αλλά το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να αντεπιτεθούν σκληρά.

Εν τω μεταξύ, ένας 38χρονος Παλαιστίνιος από τη Γάζα, ο μόνος γνωστός θάνατος στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, κηδεύτηκε την Τετάρτη. Διέμενε σε ένα συγκρότημα των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Όχθη όταν σκοτώθηκε από πτώση συντριμμιών πυραύλων κατά την επίθεση της Τρίτης, η οποία το Ισραήλ είπε ότι αποτράπηκε σε μεγάλο βαθμό από τα συστήματα αεράμυνας του.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι απώθησε τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά σε πολλές συνοριακές πόλεις και εκτόξευσε επίσης ρουκέτες σε στρατιωτικές θέσεις εντός του Ισραήλ. Ο επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης της παραστρατιωτικής ομάδας Μοχάμαντ Αφιφ είπε ότι αυτές οι μάχες ήταν μόνο «ο πρώτος γύρος» και ότι η Χεζμπολάχ είχε αρκετούς μαχητές, όπλα και πυρομαχικά για να απωθήσει το Ισραήλ.