Απώλειες για τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας στην παγκόσμια κατάταξη

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αυστραλίας κατέγραψαν πτώση στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη Times Higher Education World University Rankings.

Πιο συγκεκριμένα, κορυφαίο στη χώρα παράμεινε το University of Melbourne.

Ήταν το μοναδικό στα πρώτα 50 διεθνώς, αλλά υποχώρησε δύο ακόμα θέσεις, στην 39η, που είναι η χαμηλότερη επίδοσή του στην κατάταξη του Times Higher Education.

Σε εθνικό επίπεδο, ακολούθησε το Monash University, το οποίο υποχώρησε επίσης, από την 54η στην 58η θέση παγκοσμίως, ακολουθούμενο από το University of Sydney, το οποίο έπεσε από την 60η στην 61η θέση.

Το Australian National University βρέθηκε στην 73η θέση (από την 67η πέρυσι), ενώ την πεντάδα συμπλήρωσε το University of Queensland χάνοντας όμως επτά θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, στην 77η θέση από την 70ή.

Συνολικά, 17 πανεπιστήμια της Αυστραλίας είχαν απώλειες, με επτά από αυτά να καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις τους έως τώρα.

Μόλις τέσσερα – UNSW (από την 84η στην 83η), Macquarie University (από την 180η στην 178η), Deakin University (στην βαθμίδα 201-250) και Federation University Australia (στην βαθμίδα 401-500)- είχαν άνοδο στην κατάταξη και ενώ το 2021 η Αυστραλία είχε 12 πανεπιστήμια εντός των 100 κορυφαίων, τώρα έχει μόλις 10.

Ο Phil Baty, επικεφαλής Παγκόσμιων Υποθέσεων της Times Higher Education, δήλωσε ότι υπάρχουν «σοβαρά προειδοποιητικά σημάδια» για την Αυστραλία όσον αφορά στον τομέα της Εκπαίδευσης.

«Τα αυστραλιανά πανεπιστήμια χάνουν έδαφος όσον αφορά την παγκόσμια ακαδημαϊκή τους φήμη (και) τα επίπεδα χρηματοδότησης», επισήμανε.

«Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουν απώλειες σε τομείς που παραδοσιακά είχαν μεγάλη δυναμική: την ερευνητική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο και την προσέλκυση διεθνών ταλέντων».

Οι απώλειες στην Times Higher Education World University Rankings «έρχονται» την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει ανώτατο όριο στον αριθμό των νέων διεθνών φοιτητών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με πρόταση που έχει κατατεθεί, 53.000 λιγότεροι φοιτητές από το εξωτερικό θα μπορούν να εγγραφούν στα αυστραλιανά πανεπιστήμια στο πλαίσιο της επιβολής ανώτατου ορίου τους 270.000.

Ο κ. Baty ανέφερε ότι τα όρια αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποχώρηση των αυστραλιανών πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη.

«Πολλοί στον τομέα ανησυχούν πολύ για τα … ανώτατα όρια των διεθνών φοιτητών, τα οποία μπορεί να διαβρώσουν περαιτέρω τα έσοδα ορισμένων κορυφαίων ιδρυμάτων, καθώς και να μειώσουν την ηγετική φήμη της Αυστραλίας παγκοσμίως ως ανοικτού και διεθνώς προσανατολισμένου τομέα», σημείωσε σχετικά.

Η Times Higher Education World University Rankings επισήμανε άλλωστε ότι η μέση βαθμολογία της Αυστραλίας για τους διεθνείς φοιτητές μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η κατάταξη προκύπτει από 18 δείκτες που μετρούν τις επιδόσεις στη διδασκαλία, το ερευνητικό περιβάλλον, την ποιότητα της έρευνας, βιομηχανία και τις διεθνείς προοπτικές.

Το Oxford University ήταν πρώτο, με τα MIT, Harvard, Princeton και Cambridge, να ακολουθούν για την πρώτη πεντάδα παγκοσμίως.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Παιδείας Jason Clare προειδοποίησε για την υπερβολική έμφαση στις βαθμολογίες.

«Τα πανεπιστήμια δεν έχουν να κάνουν μόνο με την κατάταξη. Θα πρέπει να αφορούν τους φοιτητές», σχολίασε.

«Θα πρέπει να βοηθούν περισσότερους φοιτητές στην Αυστραλία από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από την πόλη και την περιφέρεια, να έχουν μια ευκαιρία να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο και τελικά να χτίσουν μια καριέρα».

«Έχουμε ένα καλό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αυστραλία, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο και δικαιότερο»

«Αυτό είναι το νόημα των μεταρρυθμίσεων της Συμφωνίας για τα Πανεπιστήμια (Universities Accord) που εφαρμόζω».

The post Απώλειες για τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας στην παγκόσμια κατάταξη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.