Αρκάς: Η… όλο νόημα καλημέρα του

Την «Καλημέρα» του μας λέει και σήμερα ο Αρκάς.

Ο σκιτσογράφος για την έναρξη του Σαββατοκύριακου θέτει κάποιους προβληματισμούς σε σχέση με το δυτικό πολιτισμό και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Σύμφωνα με τον Αρκά, ο δυτικός πολιτισμός, φαίνεται να κινδυνεύει από τον ίδιο του τον εαυτό.

Συγκεκριμένα, το σκίτσο βλέπουμε να λέει: «Ο πολιτισμός μας δεν κινδυνεύει απ’ τους εχθρούς που μισούν τη Δύση, αλλά από το ότι η ίδια η Δύση μισεί τον εαυτό της».

Δυτικός πολιτισμός

Ο δυτικός πολιτισμός είναι κυρίως ο πολιτισμός της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και παλαιών αγγλοσαξονικών αποικιών όπως η Αυστραλία (ο λεγόμενος δυτικός κόσμος, ή Δύση και, παλαιότερα, Εσπερία). Θεμέλια του δυτικού πολιτισμού θεωρούνται η Αθήνα και η Ρώμη.

Ανατολικός κόσμος

Ο Ανατολικός κόσμος, επίσης γνωστός ως Ανατολή, είναι ένας γενικός όρος για διάφορους πολιτισμούς ή κοινωνικές δομές, έθνη και φιλοσοφικά συστήματα, που ποικίλλουν ανάλογα με το πλαίσιο. Συχνά περιλαμβάνει τουλάχιστον μέρος της Ασίας ή, γεωγραφικά, τις χώρες και τους πολιτισμούς ανατολικά της Ευρώπης, την περιοχή της Μεσογείου και τον Αραβικό κόσμο.

Τα όρια δεν είναι γεωγραφικά

Εννοιολογικά, το όριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι πολιτιστικό, παρά γεωγραφικό, με αποτέλεσμα η Αυστραλία να ομαδοποιείται συνήθως στη Δύση, ενώ τα κράτη της Κεντρικής Ασίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ακόμη και με σημαντική δυτική επιρροή, ομαδοποιούνται στην Ανατολή. Εκτός από την Ασία και ορισμένα μέρη της Αφρικής, η Ευρώπη έχει απορροφήσει με επιτυχία σχεδόν όλες τις κοινωνίες της Ωκεανίας και της Αμερικής στον δυτικό κόσμο. Οι Τουρκία, Φιλιππίνες και Ισραήλ, οι οποίες βρίσκονται γεωγραφικά στον Ανατολικό κόσμο, θεωρούνται δυτικοποιημένες λόγω της πολιτιστικής επιρροής της Ευρώπης.