Αρχηγού παρόντος…

Στη σπορ κουλτούρα της Αμερικής, περιπτώσεις σαν τη δική του έχουν ήδη «κατηγοριοποιηθεί» και απολαμβάνουν τιμές: Glue guy είναι η κωδική ονομασία. Κάποιος που η παρουσία του και μόνο αλλάζει τις δυνατότητες, τη «χημεία», τη λειτουργία ενός συνόλου. Στην Ευρώπη πάλι, χωρίς να χρησιμοποιούνται ακριβώς τα ίδια κριτήρια, η απόπειρα «κωδικοποίησης» του ίδιου προσώπου στο σύνολο γέννησε χρόνια πριν τους… αρχηγούς. Είναι όλοι οι glue guys και αρχηγοί ή όλοι αρχηγοί και glue guys; Σε καμία περίπτωση. Είναι κάποιοι όμως: Και αυτοί οι λίγοι αποτελούν μια ιστορία ξεχωριστή. Σαν τον Παναγιώτη Ρέτσο του Ολυμπιακού ένα πράγμα.

Σημείο αναφοράς ο 26χρονος κεντρικός αμυντικός για τους Ερυθρόλευκους με φρέσκα κουλούρια για αποδείξεις. Τρίτο ματς στη σειρά το προχθεσινό στο ΟΑΚΑ που το γκρουπ του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν δέχτηκε γκολ με την πρώτη γραμμή άμυνας υποδειγματική: Με τον Νταβίντ Κάρμο έχοντας πλάι του τον περσινό του παρτενέρ να ανεβάζει αισθητά την απόδοσή του. Με τον Φρανσίσκο Ορτέγκα να γίνεται ο καλύτερος φετινός εαυτός του. Με τον Κοστίνια να έρχεται ως νέα προσθήκη αλλά να δίνει την εντύπωση πως στέκεται χρόνια σε αυτή την ευθεία. Κανονική «αναβάθμιση» για τον Ολυμπιακό μπροστά από τον Κωνσταντή Τζολάκη αυτή η τετράδα. Με τον Ρέτσο να μιλάει σε όλους, να ορίζει τις αποστάσεις μέσα στη γραμμή αλλά και από την υπόλοιπη ομάδα, με την υποχρέωση να παίρνει την πρώτη μπάλα ή να ξεκινά τις δεύτερες επιθέσεις από την ανάκτησή της.

Αλάνθαστος

Και όσο για τους αριθμούς του; «Μαγικοί» στο Ολυμπιακό Στάδιο: 7/7 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες κόντρα στο «θωρηκτό» Φώτη Ιωαννίδη και τον Αντράζ Σπόραρ που τον αντικατέστησε, 3/4 κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος, 4 ανακτήσεις κατοχής, 1/1 τάκλιν, 2/2 κερδισμένα φάουλ. Καταπληκτικός. Απαραίτητη σημείωση; Ενας τραυματισμός στο φιλικό με τη Νότιγχαμ Φόρεστ (8/8) τον άφησε εκτός ως τις 26/9. Επειτα από απουσία 49 ημερών επέστρεψε απευθείας στην ενδεκάδα – κόντρα στη Λυών και στο σχήμα με τρεις στόπερ του Μεντιλίμπαρ ειδικά για τη βραδιά – και από τότε έπαιξε τέσσερα παιχνίδια σε δέκα μέρες. Ως το 83′ στη Γαλλία, 90′ με τον Ατρόμητο (2-0), 73′ με την Μπράγκα (3-0), 90′ με τον Παναθηναϊκό (0-0).

Ξανά μαζί

Πέρσι ο Παναγιώτης Ρέτσος έφτασε τις 45 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό σε όλες τις διοργανώσεις. Με τον Νταβίντ Κάρμο στις μέρες του Μεντιλίμπαρ έπαιξαν μαζί μια ντουζίνα ματς – ανάμεσά τους οι ημιτελικοί του Conference League με την Αστον Βίλα και ο τελικός με τη Φιορεντίνα. Πλέον οι δυο τους έχουν μαζί 16 αναμετρήσεις (32-17 γκολ, 10 νίκες, 7 ματς δίχως παθητικό). Και ποιος αμφιβάλλει πως η συνεργασία τους είναι ένα από τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» υπεροχής του Ολυμπιακού στη Super League; Βεβαίως μιας και ανοίξαμε αυτή την κουβέντα; Ο αρχηγός των Ερυθρόλευκων κάνει και άλλα από εκείνα που δεν φαίνονται.

Παράδειγμα

Είναι για παράδειγμα από εκείνους που έχει από κοντά τον Κρίστοφερ Βέλντε προσπαθώντας να τον βοηθήσει να εγκλιματιστεί μια ώρα αρχύτερα. Μάλλον ο καλύτερος φίλος του Ανδρέα Ντόη στο ρόστερ, όταν ουσιαστικά οι δυο τους διεκδικούν την ίδια θέση στην 11άδα. Και φυσικά δίπλα στους θαυματουργούς πιτσιρικάδες της ομάδας, τον Χρήστο Μουζακίτη που επί της ουσίας τώρα έκανε το ντεμπούτο του και αυτός και βέβαια τον Μπάμπη Κωστούλα. Οι τρεις τους ήταν οι σημαντικότεροι της Κυριακής. Ο Ρέτσος και ο Μουζακίτης από την αρχή, ο Κωστούλας ως 12ος παίζοντας έναν ρόλο… Στέφαν Γιόβετιτς πίσω από τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο. Τρεις και ο Κωνσταντής Τζολάκης τέσσερις από τη μεγάλη του Ρέντη σχολή.