«Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κουρτέσης» μετονομάστηκε ο παπά-Βασίλης!

Όπως γράψαμε πρόσφατα, ο ιερέας Βασίλειος Κουρτέσης, χειροτονήθηκε σε Αρχιμανδρίτη, από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.  Μακάριο. Η χειροτονία του έγινε τον Αύγουστο,  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Thomastown. Ο κληρικός, που κατάγεται από από την Κέρκυρα, ζει εδώ 60 χρόνια στη Μελβούρνη και έχει ζήσει το λεγόμενο “εκκλησιαστικό” της παροικίας σε όλες τις εκφάνσεις του. Η χειροτόνησή του σε Αρχιμανδρίτη αποκτά ξέχωρη σημασία όχι μόνο γιατί Αρχιμανδρίτης ήταν και ο μακαριστός θείος του Ιερόθεος Κουρτέσης αλλά και γιατί ο νέος Αρχιμανδρίτης μετονομάστηκε επίσης σε Ιερόθεο! Έτσι ο αγαπητός σε όλους παπά-Βασίλης λέγεται πλέον Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κουρτέσης.

Η προσφώνησή του, μετά την χειροτονία του, έχει επίσης ξέχωρη σημασία και γι’ αυτό την δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρη:

“Σεβασμιώτατε, Ελέω Θεού, Αρχιεπίσκοπε Αυστραλίας, Υπέρτιμε και Έξαρχε πάσης Ωκεανίας, Κύριε κ. Μακάριε,

Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

“Ευφράνθην επί τοις ειρηκόσι μοι. Εις οίκον Κυρίου πορευσόμεθα”.

Αισθάνομαι βαθειά συγκίνηση την στιγμή αυτή, προσερχόμενος μετά φόβου Θεού και πάλιν ενώπιόν Σας, εντός έτους από της απονομής του Οφφικίου του Πρωτοπρεσβυτέρου, υπό της Υμετέρας Σεβασμιότητος, προς την ταπεινότητά μου, ίνα λάβω ετέραν υψηλή διάκριση της Μητρός Εκκλησίας, την του Αρχιμανδρίτου.

Μεγάλη χαρά και αγαλλίαση, Σεβασμιώτατε, πλημμυρίζει την ψυχή και την καρδιά μου, καθ’ ότι δεν περίμενα τίποτε περισσότερο κατά την δύση της ζωής μου, παρά μόνο χριστιανά τέλη, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά και καλήν απολογίαν.

Η μεγάλη αυτή χαρά και αγαλλίαση πηγάζει από την απέραντη αγάπη που τρέφετε προς όλους τους πιστούς και ιδιαιτέρως προς την ελαχιστότητά μου. Γι’αυτό επιθυμώ να αναφωνήσω:

Ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεοσς Κουρτέσης ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο και τον Επίσκοπο Χώρας κ. Ευμένιο. Φώτο: Supplied

“Τοιούτος ημίν έπρεπεν Αρχιερεύς”.

Η τιμητική αυτή υψηλή διάκριση προς το πρόσωπό μου, Σεβασμιώτατε, συμπίπτει και με την συμπλήρωση της εκατονταετηρίδος από της ιδρύσεως της Ιεράς ημών Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας εκατονταετηρίδος, κατά το ήμισυ και πλέον, υπηρετώ ως Ιερεύς, συμπληρώνοντας πενήντα οκτώ (58) έτη από της Χειροτονίας μου εις Πρεσβύτερον, την 2αν Ιουλίου 1966, υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κυρού Ιεζεκιήλ, κατόπιν εισηγήσεως του Αείμνηστου Πνευματικού μου Πατρός και κατά σάρκα θείου, (αδελφού του πατρός μου Νικολάου), Αρχιμανδρίτου Ιεροθέου Κουρτέση, υπό του οποίου πολλά διδάχθηκα και μεγάλη ωφέλεια απεκόμισα, για την περαιτέρω διακονία μου, εις τον ‘Αγιον Οίκο του επουρανίου Πατρός. Ας είναι αιωνία η μνήμη αυτών.

Εκτός της απονομής του Οφφικίου του Αρχιμανδρίτου, Σεβασμιώτατε, πατρικά μου προτείνατε, αν το επιθυμούσα, να γίνετε ο Ανάδοχός μου, χαρίζοντάς μου το όνομα Ιερόθεος.

Η ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που επελέξατε, Σεβασμιώτατε, για να μου αποδοθεί η μεγίστη αυτή τιμητική διάκριση της Μητρός Εκκλησίας, συνάδει και με την μεταμόρφωση του ονόματος μου από Βασίλειον εις Ιερόθεον.

Ασφαλώς, για να καταλήξετε σε μία τέτοια μεγάλη απόφαση, διαπιστώσατε ότι ο Μακαριστός π. Ιερόθεος Κουρτέσης προσέφερε τα μέγιστα προς την Εκκλησία, την Πολιτεία, την Πατρίδα και ιδιαιτέρως την Παιδεία.

Παράδειγμα τα έργα του, ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο North Carlton, το Ελληνορθόδοξο Δίγλωσσο Αυστραλο- Ελληνικό Κολλέγιο “Ο ¨Αγιος Ιωάννης”, στο Preston και η Ιερά Μονή Άξιον Εστίν, στο Northcote, όπου ευρίσκεται και το Μνημείον του, και στην οποία Μονή στεγάζονται τα Γραφεία της νεοσύστατης Επισκοπής Χώρας, με πρώτον Χωρεπίσκοπο τον κατά πάντα άξιον Επίσκοπο Χώρας κ. Ευμένιον.

Ως προς το όνομα Ιερόθεος, Σεβασμιώτατε, φρονώ ότι δεν είμαι άξιος να φέρω ένα τόσο μεγάλου μεγέθους όνομα, το οποίο ο Αείμνηστος έφερε.

Είναι όμως η μεγίστη τιμή και αναγνώριση που δύναμαι να λάβω υπό της Υμετέρας Σεπτής Σεβασμιότητος, καθ’ ότι για το όνομα Ιερόθεος υπέφερα, πόνεσα, τιμωρήθηκα, διώχθηκα επί έτη και πικράθηκα, τόσο εγώ όσο και η Αείμνηστη Πρεσβυτέρα μου Ελένη, αλλά και ολόκληρη η οικογένειά μου.

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να εκφράσω τα ταπεινά υιικά σεβάσματά μου και την απέραντη ευγνωμοσύνη μου προς την Αυτού Θειοτάτην Παναγιότητα τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίον και την Αγία και Ιερά Σύνοδο για την δικαίωση και την αποκατάστασή μου, την 291 Αυγούστου 2009.

Όθεν, αποδέχομαι την υψίστη αυτή τιμή, τόσο του Οφφικίου του Αρχιμανδρίτου, όσο και της μετονομασίας μου εις Ιερόθεον.

Τοιουτοτρόπως, το τόσο σπουδαίο όνομα του Αείμνηστου π. Ιεροθέου, όπου επί τριάντα έξι (36) χρόνια (1956-1992) οι ευσεβείς χριστιανοί συμπάροικοι ακολουθούσαν και συνέδραμον στο Εκκλησιαστικό, Φιλανθρωπικό και Εκπαιδευτικό του έργο, θα συνεχίσει να υπάρχει και να ακούγεται εν όσω ο Κύριος επιτρέψει, μέχρι της μετοικήσεώς μου από τα επίγεια εις τα επουράνια.

“Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον, από του νυν και έως του αιώνος”.

Σήμερα η ψυχή του Αείμνηστου π. Ιεροθέου θα αγάλλεται, καθώς και η ψυχή της Αείμνηστης Πρεσβυτέρας μου Ελένης, η οποία εκτός από τα τέσσερα τέκνα και τα εννέα εγγόνια που μου χάρισε, με στήριξε καθ’όλη την Ιερατική μου διακονία και υπέφερε και πόνεσε μαζί μου. Ας είναι αιωνία τους η μνήμη.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κουρτέσης. Φώτο:Supplid

Ομολογώ, άγιε Πατέρα, και υπόσχομαι ενώπιον του Παναγάθου Θεού, της Υμετέρας Σεβασμιότητος, των Θεοφιλεστάτων Χωρεπισκόπων Μελβούρνης κ. Κυριακού και Χώρας κ. Ευμενίου, των συλλειτουργών αδελφών Ιερέων και Διακόνων, καθώς και όλων των παρισταμένων αδελφών, ότι θα πράττω πάντοτε ό,τι εξυψώνει την Ορθόδοξη πίστη μας.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον κατά πάντα άξιο Χωρεπίσκοπον Χώρας Θεοφιλέστατον κ. Ευμένιον, για την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφει προς το πρόσωπό μου, καθώς και για την αγαστή συνεργασία μας, αναφωνώντας το Άξιος!

Επίσης ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου στην Εκκλησιαστική Επιτροπή και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα του Ιερού Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπου επί δέκα τρία και πλέον χρόνια υπηρετώ ως Εφημέριος, καθώς και όλους τους αδελφούς συμπαροίκους, για την αγάπη και τον σεβασμό που δείχνουν προς την ταπεινότητά μου.

Εκ μέρους των παιδιών, των εγγονών, των αδελφών και όλων των συγγενών μου δεχθείτε, Σεβασμιώτατε, τα ταπεινά σεβάσματα και την απέραντη ευγνωμοσύνη όλων μας..

Εν τέλει, ευχαριστώ Υμάς, Σεβασμιώτατε, εκ βάθους καρδίας, για την μεγάλη τιμή που επιφυλάξατε προς την ελαχιστότητά μου και υιικά προσεύχομαι, επ’ ευκαιρία της 5^ Επετείου από της Ενθρονήσεως Υμών εις τον Αρχιεπισκοπικόν θρόνον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, όπως ο Άγιος Θεός χαρίζει Υμάς ταις αγίαις Αυτού Εκκλησίαις εν ειρήνη, σώον, έντιμον, υγεία, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της Αυτού αληθείας.

ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑ

“Δόξα τω θεώ πάντων ένεκεν”

The post «Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κουρτέσης» μετονομάστηκε ο παπά-Βασίλης! appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.