Βιβλιοπαρουσίαση «ΒΥΡΩΝ: Ο Μονόλογος ενός Λόρδου» της Στέλλας Σορώτου

Στις 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Βύρωνα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης και τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Στέλλας Σορώτου, «ΒΥΡΩΝ: Ο Μονόλογος ενός Λόρδου». Η εκδήλωση, γεμάτη συγκίνηση και νοσταλγία, φώτισε τη ζωή και την παγκόσμια απήχηση του φιλέλληνα ποιητή.

Η κ. Σορώτου, στην ομιλία της, αποκάλυψε την ιδιαίτερη σχέση της με τον Βύρωνα, που, όπως είπε, την γοήτευε από τα νεανικά της χρόνια. Παρά τον αρχικό δισταγμό της λόγω ενός ατυχήματος, το παράδειγμα του Βύρωνα, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για την Ελλάδα, τη συγκίνησε και την οδήγησε να ξεπεράσει την προσωπική δυσκολία και να βρεθεί κοντά στο κοινό της. Στο έργο της, ο Βύρωνας δεν αποτελεί μόνο φιγούρα του παρελθόντος αλλά σύμβολο για κάθε άνθρωπο που αναζητά τις πραγματικές αξίες της ζωής.

Η Στέλλα Σορώτου.Φωτογραφία: Supplied

Μέσα από την ποιητική και εικονογραφική της συλλογή, η κ. Σορώτου περιγράφει σημαντικούς σταθμούς στη ζωή του Λόρδου Βύρωνα, καθώς αυτός «ταξιδεύει» νοερά σε κρίσιμες στιγμές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας:

– Το 1826, βρίσκεται στο πλευρό των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και υποδέχεται τους ήρωες του Μεσολογγίου στους ουρανούς για να τους δαφνοστεφανώσει.

– Το 1922, συγκλονίζεται από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σώζει πρόσφυγες και τους φέρνει στον τόπο που έμελλε να γίνει η νέα τους πατρίδα, τη συνοικία Βύρωνα.

– Το 1944, βιώνει την τραγωδία του Μπλόκου του Βύρωνα και πασχίζει να σώσει τους αδίκως εκτελεσμένους από τις γερμανικές δυνάμεις.

– Το 1770, “ταξιδεύει” στην Αυστραλία, στον Κόλπο Μπάιρον, τιμώντας τον παππού του, Βρετανό ναύαρχο, και ενώνεται με τους Ιθαγενείς σε μια συμβολική σπορά ελληνικού πνεύματος.

Η Στέλλα Σορώτου με την σοπράνο Χρίστίνα Ρόκκου και τον Γιώργο Καμπανέλλη. Φωτογραφία: Supplied

– Από το 1924, εγκαθίσταται νοερά στη συνοικία Βύρωνα, όπου συζητά με τους κατοίκους, απολαμβάνει τον καφέ του, και μετανιώνει που, έχοντας πεθάνει, έχασε τις χαρές του έρωτα. Ένας ποιητής που έγινε σύμβολο του οικουμενικού ανθρώπου, ενωμένος με τη συνοικία και τους ανθρώπους της.

Η βραδιά πλαισιώθηκε από μουσική, με τη συνθέτρια και υψίφωνο Χριστίνα Ρόκκου να ερμηνεύει τα μελοποιημένα ποιήματα «Ελευθερία» και «Μπλόκο του Βύρωνα», συνοδευόμενη από τον πιανίστα Γιώργο Κωνσταντινίδη. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, κ. Πάνος Τρυγάζης, παρουσίασε το έργο, ενώ ο ηθοποιός και τραγουδιστής Γιώργος Καμπανέλλης συντόνισε την εκδήλωση.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αλέξης Σωτηρόπουλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου, και πλήθος πολιτών. Η εκδήλωση έληξε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, καθώς ο Βύρωνας, όπως υπογράμμισε η κ. Σορώτου, «αναστήθηκε» μέσα από την ποίηση και τις εικόνες της, παραμένοντας σύμβολο αγώνα και αξιοπρέπειας για τις επόμενες γενιές.

Η Στλέλλα Σορώτου με τον δήμαρχο ς Αλέξη Σωτηρόπουλο. Φωτογραφία: Supplied
Η Στέλλα Σορώτου με την σοπράνο Χρίστίνα Ρόκκου και τον Γιώργο Καμπανέλλη. Φωτογραφία: Supplied

The post Βιβλιοπαρουσίαση «ΒΥΡΩΝ: Ο Μονόλογος ενός Λόρδου» της Στέλλας Σορώτου appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.