Βικτώρια: Πάνω από 100 εμπρηστικές επιθέσεις σε καταστήματα πώλησης ειδών καπνιστού

Ο αριθμός των εμπρηστικών επιθέσεων σε καταστήματα πώλησης ειδών καπνιστού στη Βικτώρια τον τελευταίο 1,5 χρόνο ξεπέρασε πλέον τις 100 -φτάνοντας τις 105 έως την περασμένη Τετάρτη- σύμφωνα με την Αστυνομία.

Οι Αρχές -σύμφωνα με την The Age και τον Guardian Australia- εκτιμούν ότι η «έκρηξη» αυτή των εμπρησμών στην Πολιτεία, είναι η συνέπεια μιας αποτυχημένης προσπάθεια του υποκόσμου να ελέγξει την τιμή των παράνομων προϊόντων καπνού, γύρω στον Μάρτιο του 2023.

Η συνάντηση «αρκετών παικτών» πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί ο σχηματισμός μιας «Επιτροπής» που θα έλεγχε την αγορά του παράνομου καπνού που πωλούνταν σε έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό καταστημάτων, επιβεβαίωσε στον Guardian Australia, ο Επιθεωρητής (Detective Inspector), Graham Banks, ενώ το θέμα ανέδειξε πρώτα η The Age.

Ο κ. Banks ανέφερε πως πιστεύεται ότι η ομάδα των λιγότερων από έξι ατόμων συναντήθηκε αυτοπροσώπως και ότι επιδιώκετο η επίτευξη συμφωνίας έως ότου κατέστη σαφές ότι ένα σημαντικό πρόσωπο του οργανωμένου εγκλήματος που εδρεύει εκτός χώρας δε θα συμμετείχε στην Επιτροπή.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση περιλάμβαναν ένα σημαντικό μέλος παράνομης ομάδας μοτοσικλετιστών σε εθνικό επίπεδο, μια σημαντική οικογένεια του οργανωμένου εγκλήματος που ασχολείται η ίδια με τον παράνομο καπνό και άλλα «αρκετά σοβαρά μέρη»

«Έφτασε σε ένα σημείο τον Μάρτιο [του 2023], όπου διάφοροι άνθρωποι άρχισαν να ‘πατάνε ο ένας πάνω στον άλλο’».

«Η άποψή τους ήταν να προσπαθήσουν να ελέγξουν την αγορά εκ ολοκλήρου, νομίζουμε, και αυτό δημιούργησε προφανώς τριβές αμέσως. Η Αστυνομία μάλλον δεν καταλάβαινε την έκταση αυτής της τριβής που συνέβαινε στα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά σίγουρα άρχισε να ‘μετουσιώνεται’ σε εμπρησμούς, ως το πιο εμφανές στοιχείο».

«Περίπου τον περασμένο Σεπτέμβριο (2023) η Αστυνομία της Βικτώριας έλαβε μια εκτελεστική απόφαση να ασχοληθεί με το ζήτημα και να προσπαθήσει να το αποτρέψει».

Η ειδική ομάδα Lunar δημιουργήθηκε λόγω της αυξημένης απειλής βίας, παρά το γεγονός ότι το παράνομο εμπόριο καπνού δε θεωρείται αρμοδιότητα της πολιτειακής Αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί της Lunar έχουν συλλάβει 82 άτομα έως τώρα, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, όπως εκβιασμός, εμπρησμός, εγκλήματα σε σχέση με πυροβόλα όπλα και διαρρήξεις κατά συναυτουργία, επισήμανε αστυνομικό ανακοινωθέν.

Περισσότερα από 200 εντάλματα έρευνας έχουν εκτελεστεί σε καταστήματα της Βικτώριας, τα οποία είναι ύποπτα για παράνομη πώληση ειδών καπνιστού και ατμιστού.

Ο Επιθεωρητής Banks επισήμανε ακόμα ότι ενώ η Βικτώρια ήταν το επίκεντρο της προσοχής σε εθνικό επίπεδο, εμπρηστικές επιθέσεις είχαν σημειωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων στη Δυτική Αυστραλία, τη Νότια Αυστραλία και το Κουίνσλαντ.

«Οι πέντε ή έξι εκτός νόμου συμμορίες μοτοσικλετιστών που συνιστούν τις σοβαρότερες απειλές για την ασφάλεια της κοινότητας έχουν όλες κάποιου είδους εμπλοκή [στο παράνομο εμπόριο καπνού] σε διάφορα μέρη της χώρας», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Η The Age, που ανέδειξε πρώτη το θέμα της αποτυχημένης συνάντησης για τη δημιουργία μίας «Επιτροπής», υπενθύμιζε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βικτώριας, δεσμεύτηκε τον Μάρτιο να εφαρμόσει ένα σύστημα αδειοδότησης για τα προϊόντα καπνού που θεωρείται το «κλειδί» για την ανάσχεση της παράνομης αγοράς, δεν έχει ακόμη εισαγάγει σχετική νομοθεσία στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, «υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να περάσει τουλάχιστον το 2026 προτού ξεκινήσει το σχέδιο πάταξης της κυβέρνησης, λόγω του χρόνου και των πόρων που θα χρειαστούν για τη δημιουργία ενός νέου πολιτειακού καθεστώτος επιβολής μέσω του Υπουργείου Υγείας ή του Υπουργείου Δικαιοσύνης…».

Η πρωθυπουργός Jacinta Allan αρνήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πότε θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, λέγοντας στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη ότι «θα παρουσιάσουμε τη νομοθεσία στο Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βικτώριας, επισήμανε η The Age, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει πότε θα αρχίσει πιθανότατα να λειτουργεί το σύστημα αδειοδότησης.

Εν τω μεταξύ, η βία έχει κλιμακωθεί καθώς «οι ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν αρχίσει να υπερασπίζονται τις επιχειρήσεις τους από εμπρησμούς και άλλες απόπειρες, προκαλώντας την ανησυχία της Αστυνομίας ότι είναι θέμα χρόνου να καταστούν οι πυροβολισμοί χαρακτηριστικό της σύρραξης».

The post Βικτώρια: Πάνω από 100 εμπρηστικές επιθέσεις σε καταστήματα πώλησης ειδών καπνιστού appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.