ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονίζει ο οδηγός λεωφορείου που βρισκόταν στη στάση λίγο πριν την τρομoκρατική επίθεση στο Ισραήλ

Κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει το φορτηγό την ώρα που περνούσε από διασταύρωση, λίγο πριν πέσει πάνω στους πολίτες

Η ισραηλινή αστυνομία ανεβαίνει στο φορτηγό για να επιθεωρήσει τη σορό του οδηγού που έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου κοντά στην έδρα της Μοσάντ (Associated Press)Η ισραηλινή αστυνομία ανεβαίνει στο φορτηγό για να επιθεωρήσει τη σορό του οδηγού που έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου κοντά στην έδρα της Μοσάντ (Associated Press)
Οι εικόνες σοκάρουν. Αστυνομικοί και πολίτες προσπαθούν να βγάλουν ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι και τραυματισμένοι κάτω από το φορτηγό που ελάχιστη ώρα πριν έπεσε πάνω σε δεκάδες πολίτες, που μόλις είχαν κατέβει από λεωφορείο.

 ΒΙΝΤΕΟ: 1 νεκρός και 32 τραυματίες από το φορτηγό που έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου – «Ηρωική επιχείρηση» λέει η Χαμάς

Ο Ραφαέλ, οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε τους πολίτες, περιγράφει καρέ – καρέ την επίθεση μιλώντας στο OPEN, έχοντας μόλις βγει από το νοσοκομείο, με τραύματά του να είναι εμφανή.

«Αν δεν ήταν εκεί το λεωφορείο μου, περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν τραυματιστεί»

«Την ώρα που μιλούσα στον υπεύθυνο των επιβατών είδα αυτό το φορτηγό να κατευθύνεται πάνω μας με μεγάλη ταχύτητα στο πίσω μέρος του λεωφορείου. Τότε μας χτύπησε πολύ δυνατά, χτύπησε μερικούς στρατιώτες και μερικούς πολίτες, μερικούς από τους επιβάτες του λεωφορείου μου που ήταν στο πεζοδρόμιο. Στην πραγματικότητα, το λεωφορείο τον σταμάτησε. Αν δεν ήταν εκεί το λεωφορείο μου, περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν τραυματιστεί».

Αφού έπεσε πάνω στους πολίτες, το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε. Η εικόνα του φορτηγού είναι ενδεικτική της σφοδρότητας με την οποία προσέκρουσε πάνω στο πλήθος. Το σημείο όπου έγινε το περιστατικό απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο του Τελ Αβίβ, ενώ η στρατιωτική βάση Γκλιλότ μπήκε στο στόχαστρο του Ιράν την 1η Οκτωβρίου. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρχές υποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο οδηγός του φορτηγού επιχείρησε να κατέβει κρατώντας μαχαίρι και τότε ένοπλοι πολίτες τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Πρόκειται για ισραηλινό υπήκοο αραβικής καταγωγής.

«Όταν το φορτηγό έπεσε στη στάση, όταν χτύπησε εκεί πολλά εξαρτήματα πετάχτηκαν πάνω μου. Το φορτηγό ήρθε πολύ κοντά μου και στους ανθρώπους δίπλα μου. Αρχίσαμε να τρέχουμε, κάποιοι έπεσαν κάτω και είδα κάποιους ανθρώπους να είναι ήδη κάτω από το φορτηγό. Συνέχισα να τρέχω και έπεσα κάτω. Μετά άκουσα πυροβολισμούς. Ο οδηγός του φορτηγού προσπάθησε να μαχαιρώσει πολλούς αστυνομικούς όταν βγήκε. Ήρθαν και τον πυροβόλησαν, άκουσα περίπου 4 – 5 πυροβολισμούς. Στην αρχή νόμιζα ότι αυτός πιθανό να συνεχίσει να πυροβολεί τους ανθρώπους και ήθελα να συνεχίσω να τρέχω», λέει στο OPEN ο Ραφαέλ.

Κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει το φορτηγό την ώρα που περνούσε από διασταύρωση, λίγο πριν πέσει πάνω στους πολίτες. Τουλάχιστον ένας νεκρός και 32 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Οι ισραηλινές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ έχουν δοθεί οδηγίες να είναι πολύ προσεκτικοί.

Πού στρέφονται οι έρευνες

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο Τελ Αβίβ, και συγκεκριμένα στην περιοχή Γκλιλότ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Μοσάντ, καθώς και αρκετές μονάδες πληροφοριών των IDF, μεταξύ των οποίων και η υψηλού προφίλ ομάδας πληροφοριών σημάτων Unit 8200.

Terrorist attack in Israel: truck rams into bus stop near Glilot junction.

A truck deliberately crashed into a bus stop, injuring around 40 people, including 10 in serious condition.

Some victims were trapped under the truck. The terrorist was neutralized. pic.twitter.com/jIK9gM7YBW

— NEXTA (@nexta_tv) October 27, 2024

«Φυσική απάντηση στα εγκλήματα της κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού»

Την επίθεση χαιρέτισε, με ανακοίνωσή της, η Χαμάς, κάνοντας λόγο για «ηρωική επιχείρηση», η οποία σημειώθηκε κοντά «στο αρχηγείο της Μοσάντ». Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση σημειώνει πως, το περιστατικό, «αποτελεί φυσική απάντηση στα εγκλήματα της (ισραηλινής) κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού μας στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ».

Η αστυνομία ανέφερε πως, «λεωφορείο αποβίβαζε επιβάτες σε στάση όταν ένα φορτηγό έπεσε επάνω στο λεωφορείο και τους επιβάτες» καθώς και ότι, «πολίτες πυροβόλησαν τον οδηγό του φορτηγού και τον εξουδετέρωσαν». Οι πέντε από τους 32 τραυματίες, σύμφωνα με την υπηρεσία άμεσης βοήθειας, βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την ώρα που επιχειρούσε να επιτεθεί με μαχαίρι κατά στρατιωτών στη Χίζμα, που βρίσκεται βορείως της Ιερουσαλήμ. Ο άνδρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «επιτάχυνε το αυτοκίνητό του προς την κατεύθυνση των στρατιωτών που διεξήγαγαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην περιοχή της Χίζμα και στη συνέχεια βγήκε από το αυτοκίνητό του κρατώντας μαχαίρι και προσπάθησε να μαχαιρώσει τους στρατιώτες, οι οποίοι τον σκότωσαν».

Μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, στο Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Παλαιστινίων, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Μεταξύ αυτών και στρατιωτικοί. Στη Δυτική Όχθη, που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, ισραηλινοί στρατιώτες ή έποικοι έχουν σκοτώσει 744 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας. Την ίδια στιγμή, σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή κατά τη διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, 24 ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Το Ισραήλ σήμερα οργανώνει τελετές για την πρώτη επέτειο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο.

Πώς σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση

Όπως επεσήμανε η αστυνομία, ο οδηγός του φορτηγού «εξουδετερώθηκε». «Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ένα λεωφορείο είχε σταματήσει σε στάση για να αποβιβάσει επιβάτες. Τότε ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο λεωφορείο και τους επιβάτες», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο πυροβόλησαν εναντίον του οδηγού και τον εξουδετέρωσαν», κατέληγε η ανακοίνωση της αστυνομίας. Εικόνες που μετέδωσε το AFP δείχνουν πολλά ασθενοφόρα γύρω από το φορτηγό πλατφόρμα, η καμπίνα του οδηγού του οποίου έχει υποστεί ζημιές λόγω της πρόσκρουσης, καθώς και μεγάλη δύναμη της αστυνομίας και τουλάχιστον ένα ελικόπτερο.

Το Ισραήλ οργανώνει σήμερα τελετές για την πρώτη εβραϊκή επέτειο από την 7η Οκτωβρίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Χαμάς εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: ethnos.gr