ΒΙΝΤΕΟ: Τον «εξαφανισμένο» ηγέτη της Δύναμης Κουντς, Ισμαήλ Καανί, έδειξε η τηλεόραση του Ιράν

H ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα του Ισμαήλ Καανί, που ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ – Είναι πιθανό να βοήθησε το Ισραήλ να σκοτώσει τον Χανίγια;

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε σήμερα πλάνα ενός ατόμου, που εμφανίστηκε να είναι ο υψηλόβαθμος διοικητής της Δύναμης Κουντς της χώρας Ισμαήλ Καανί.

 Καλά στην υγεία του ο διοικητής της ομάδας Quds των Φρουρών της Επανάστασης, λένε οι Ιρανοί

Τα πλάνα προέρχονται από μία τελετή για έναν υψηλόβαθμο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που σκοτώθηκε στο Λίβανο.

Τα τελευταία 24ωρα είχαν κυκλοφορήσει φήμες για τον Καανί μετά την εξαφάνισή του από το προσκήνιο. Κάποια ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ιρανός αξιωματούχος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο Λίβανο, που είχε ως στόχο τον Χασέμ Σαφιεντίν, εξάδελφο του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλαν, ενώ υπήρξαν και ισχυρισμοί ότι μπορεί να υπέστη καρδιακή προσβολή, ή ότι ανακρινόταν από τις ιρανικές Αρχές ως πιθανός κατάσκοπος της ισραηλινής Μοσάντ.

Στα πλάνα διακρίνεται ο Καανί στην Καρμπάλα του Ιράκ στην κηδεία του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νιλφορουσάν, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό μαζί με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Video on Iranian television of IRGC Quds Force commander Ismail Qaani at memorial for deceased Abbas Niloforoshan killed by an Israeli strike in Lebanon.

This is amid recent rumors and ostensible reporting that he’d been either killed, arrested, or had a heart attack. pic.twitter.com/qiL5EbfyUy

— Murtaza Hussain (@MazMHussain) October 15, 2024

Ιρανοί αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν επανειλημμένως διαψεύσει τις φήμες για τον θάνατο του Καανί.

Ο τελευταίος ανέλαβε την ευθύνη του τεράστιου παραστρατιωτικού δικτύου του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή το 2020 αντικαθιστώντας τον Κασέμ Σολεϊμανί, μετά τον θάνατο του πρώην αρχηγού της δύναμης Κουντς σε επίθεση με αεροσκάφος των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Καανί.

Οι ιρανικές Αρχές εξέταζαν τον επικεφαλής του γραφείου του Καανί, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι συνεργάστηκε με τους Ισραηλινούς στο χτύπημα σε κτίριο όπου έμεναν αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, στην Τεχεράνη, ισραηλινή επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Ιράν: Oι έμμεσες συνομιλίες με Ουάσινγκτον δεν έχουν πλέον περιεχόμενο

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε χθες πως οι έμμεσες συνομιλίες, που διεξάγει η Τεχεράνη μέσω του Ομάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν πλέον περιεχόμενο εξαιτίας των περιφερειακών εντάσεων.

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή να έχουν περιεχόμενο αυτές οι συνομιλίες, όσο δεν έχουμε ξεπεράσει τη σημερινή κρίση», δήλωσε ο Αραγτσί στους δημοσιογράφους στο Μουσκάτ, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία σταμάτησε «εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών στην περιοχή».

Πηγές: iefimerida.gr/ skai.gr