Βολές Σαμαρά στην κυβέρνηση για Κυπριακό και Αιγαίο – Βλέπει «μαγειρέματα»

Σαφείς αιχμές για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης – κάτι που δεν κάνει για πρώτη φορά – σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το Αιγαίο άφησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βαθαίνοντας το χάσμα που τον χωρίζει με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Σαμαράς, σε ομιλία του στην Λευκωσία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα βραβεία «Γυναίκα της Χρονιάς», αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και δεν δίστασε να κάνει λόγο για «νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου» και για «λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης».

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι προειδοποίησε και για τον κίνδυνο διαμελισμού του Αιγαίου και συρρίκνωσης της Ελλάδας.

Την ώρα που η Αθήνα επιμένει στο «καλό κλίμα» με την Άγκυρα, ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «τα ‘ήρεμα νερά’, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα, ως μητέρα πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη, έχει ευθύνες. Το ελάχιστο λοιπόν που μπορώ να κάνω εγώ, ούτε ως πρώην πρωθυπουργός , ούτε ως πολιτικός, αλλά ως απλός Έλληνας, είναι να σας πω εδώ, σήμερα ότι είμαι στο πλάι σας. Μαζί σας. Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή ‘λύσεις’ άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι ‘μαγειρεύονται’ – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον.  Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης».

Για να προσθέσει: «Για τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, πριν λίγες μόνον ώρες, δεν έχω τίποτα να πω. Θα ήταν ανεύθυνο. Η λύση όμως πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη! Αν δεν είναι ‘δίκαιη’, δεν θα είναι ‘βιώσιμη’. Αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί την θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Κι αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, όλους, θα μας κυνηγούν οι Ερινύες».

«Στόχος μας λοιπόν δεν μπορεί να είναι να νομιμοποιηθούν τα διχοτομικά τετελεσμένα της εισβολής. Όπως και με το σχέδιο Ανάν, το να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, από την πίσω πόρτα, δεν είναι λύση. Είναι πλήρης υποταγή. Και η υποταγή είναι το έσχατο όριο της παραίτησης από την πολιτική και πάνω απ’ όλα από την εθνική αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Η διάλυση της Κύπρου θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου»

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε και για τα ελληνοτουρκικά στον ίδιο τόνο, σημειώνοντας αρχικά ότι «στόχος μας είναι να τερματίσουμε την κατοχή και να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Για να υπογραμμίσει: «Άλλωστε, μην ξεχνάει κανείς ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2005, πως η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή πρέπει να είναι η βάση. Και ας το ακούσουν όλοι! Γιατί, μην κάνετε λάθος: Η διάλυση του Κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου. Και θα αρχίσει τη συρρίκνωση της ίδιας της Ελλάδας».

«Τέρμα λοιπόν  στις ουτοπίες και στους εμπαιγμούς σε βάρος του Ελληνισμού. Είναι θέμα συνείδησης. Αλλά είναι, πια, και θέμα επιβίωσης. Σώζοντας την Κύπρο μας, σώζουμε την Ελλάδα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.