Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Τα μέτρια φορολογικά έσοδα σημαίνουν μειωμένες δαπάνες

Διχασμένη η Γερμανική Κυβέρνηση – Ο προϋπολογισμός του 2025 αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαμάχης

Τα μέτρια φορολογικά έσοδα θα αναγκάσουν την Κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τροφοδοτώντας μια διαμάχη για τον προϋπολογισμό εντός του τρι-κομματικού συνασπισμού του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Η γερμανική Κυβέρνηση είναι διχασμένη μεταξύ αυτών που αντιτίθενται σε νέο δανεισμό και των υποστηρικτών της αύξησης των δαπανών για να ενισχυθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την πολυετή στασιμότητα.

«Τα νέα αιτήματα για δαπάνες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ του κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, παρουσιάζοντας μια πρόβλεψη για τα φορολογικά έσοδα.

«Δεν υπάρχουν νέα περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό. Αντιθέτως, θα πρέπει να τον σταθεροποιηθούμε περαιτέρω», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, σε ένα αιχμηρό μήνυμα προς τους εταίρους του συνασπισμού.

Είπε ακόμη ότι τα φορολογικά έσοδα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για το 2024 θα είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις, κατά περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εκείνα για το 2025 μόνο ελαφρώς υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, επικαλούμενος μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου και ακαδημαϊκών.

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα για την ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, τα κρατίδια και τους δήμους αναμένεται τώρα να είναι 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν πριν από έξι μήνες.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι «δεν μπορούμε να βασιστούμε στα φορολογικά έσοδα που θα συνεχίσουν να ρέουν», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη από την Ουάσιγκτον όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΔΝΤ.

Ο προϋπολογισμός του 2025 αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαμάχης μεταξύ των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς, των Πρασίνων του Υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και του FDP του κ. Λίντνερ.

Μια μάχη για τον προϋπολογισμό που σημειώθηκε εντός του 2024 έφερε την γερμανική Κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης τον περασμένο Ιούλιο. Οι εντάσεις αναζωπυρώνονται και πάλι καθώς και τα τρία κόμματα μπαίνουν σε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών που έχουν οριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2025.

Πηγή: ΚΥΠΕ