Για τον Γιώργο μας…

Πριν από την έναρξη του αγώνα η αγγλική τηλεόραση που είχε τα δικαιώματα της μετάδοσης του αγώνα έπαιξε ένα ολιγόλεπτο βίντεο – αφιέρωμα στον Τζορτζ Μπάλντοκ. Και όταν το πλάνο γύρισε εντός Γουέμπλεϊ, ο θρυλικός σέντερ φορ των Αρσεναλ και Κρίσταλ Πάλας, μέσα σε ένα βαρύ κλίμα, κλήθηκε να σχολιάσει το τραγικό γεγονός του θανάτου του δεξιού μπακ. «Τρομερά νέα, σοκαριστικά νέα. Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ τους φίλους και την οικογένειά του. Μίλησα με τον Καρλ Ρόμπινσον (πρώην διευθυντής της MK Ντονς) χθες το βράδυ, ο οποίος ήταν συντετριμμένος. Ηταν εργατικός και δυνατός, πάντα νόμιζες με τον τρόπο που πρόσεχε τον εαυτό του, ότι θα έφτανε εκεί που ήθελε να φτάσει στην Premier League. Λυπάμαι πολύ και όλα μου τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ήταν τα λόγια του Ιαν Ράιτ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Μπάλντοκ στη διάρκεια της προπονητικής του θητεία στη ΜΚ Ντονς.

Τον λόγο πήρε ο παλαίμαχος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόι Κιν, που ήταν επίσης στο πάνελ του ITV. «Είναι σοκ. Τον θυμάμαι στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Είχε τεράστια ενέργεια και ήταν πάντα έτοιμος για μάχη. Οι συμπαίκτες θα αντιδράσουν, θα είναι επαγγελματίες και θα πάνε να του δώσουν μία παράσταση». Σε όλο το Γουέμπλεϊ απλωνόταν ένα σύννεφο θλίψης. Καθ’ όλη τη διάρκρεια της ημέρας. Πού καιρός για μπάλα; Πού μυαλό για ποδόσφαιρο; Η UEFA αρνήθηκε να αναβάλλει το ματς της Αγγλίας με την Ελλάδα αφού το καλεντάρι δεν έχει… χώρο για να γινόταν σε άλλη στιγμή. Αναγκαστικά οι έλληνες διεθνείς θα έπρεπε να παίξουν. Να παίξουν και για τον Τζορτζ. Να κοιτάξουν ψηλά, όπως έκαναν κάποιοι εξ αυτών στην ενός λεπτού σιγή χθες στο Γουέμπλεϊ, όπου… ράγισαν και τα τσιμέντα. Μια απέραντη σιωπή. Μια απέραντη θλίψη. Ενας πόνος ανείπωτος να εξαπλώνεται από άκρη σε άκρη για έναν θάνατο τόσο άδικο ενός ανθρώπου δικού τους, ενός μέλους της οικογένειάς τους. Σαν ένα παιχνίδι της μοίρας: ο θάνατος του 31χρονου ποδοσφαιριστή να έρθει παραμονή του αγώνα των δύο χωρών στα πρωταθλήματα των οποίων αγωνίστηκε. Των δύο χωρών που αγάπησε.

Οι Ελληνες στην καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία πριν από την έναρξη του ματς είχαν μπροστά – μπροστά μια φωτογραφία του φίλου τους του Τζορτζ που κρατούσαν ο Τζόλης με τον Σιώπη. Οι 5.000 Ελληνες στις εξέδρες άπλωσαν ένα πανό που έγραφε «Μπάλντοκ ζεις». Λεπτά αργότερα οι φίλαθλοι ένωσαν τις φωνές τους για να βροντοφωνάξουν το όνομά του και οι ποδοσφαιριστές ήταν αναγκασμένοι να μπουν και να αγωνιστούν απέναντι στη σπουδαία Αγγλία. Να παίξουν και για τον Τζορτζ. «Για τον Γιώργο μας», όπως ανέφερε η ΕΠΟ στα social media με την έναρξη του αγώνα, ενός αγώνα που στο πρώτο του ημίχρονο η Ελλάδα όχι μόνο δεν φοβήθηκε απέναντι στη μεγάλη αντίπαλό της, αλλά την κοίταξε κατάματα. Την απείλησε με ένα σουτ του Παυλίδη στο 5′ και ένα του Μπακασέτα σε κενή εστία στο 10′, με τον Κόλγουιλ να προλαβαίνει ακριβώς στη γραμμή. Την απείλησε ξανά με τον Μπακασέτα στο 21′, με τον Πίκφορντ να έχει την απάντηση. Τι έκαναν οι Αγγλοι στα πρώτα 45 λεπτά; Ενα σουτ του Μπέλιγχαμ στο 3′ που έβγαλε ο Βλαχοδήμος και ένα ακόμα του Πάλμερ στο 22′ που έφυγε ψηλά άουτ.

Ο,τι δεν κατάφερε να κάνει η Ελλάδα στο πρώτο μέρος με τις μεγάλες ευκαιρίες (συν ένα γκολ του Μαυροπάνου που ακυρώθηκε ως οφσάιντ) το έκανε με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Στο 49′ ο Κουλιεράκης έφτασε μέχρι έξω από την περιοχή της Αγγλίας, έδωσε στον Παυλίδη, αυτός ελίχθηκε υπέροχα και με πλασέ στη γωνία νίκησε τον Πίκφορντ και άνοιξε το σκορ. Ετρεξε στην εξέδρα, έβγαλε το μαύρο περιβραχιόνιο από το μπράτσο και το σήκωσε ψηλά. Στη συνέχεια όλοι οι διεθνείς έτρεξαν στον πάγκο για να υψώσουν τη φανέλα του Μπάλντοκ και να του αφιερώσουν το γκολ. Η Ελλάδα ήταν καταπληκτική από εκεί και έπειτα. Με αμυντική τακτική που δεν άφηνε το δικαίωμα στην Αγγλία να δημιουργήσει ευκαιρίες, οι διεθνείς κρατούσαν μακριά από την εστία του Βλαχοδήμου τους αντιπάλους τους και στην κόντρα επίθεση προσπαθούσαν να βρουν δεύτερο γκολ που θα τελείωνε το ματς. Της ακυρώθηκαν δύο τέρματα, ένα του Μασούρα και ένα του Παυλίδη για ελάχιστα εκατοστά. Είδαν την Αγγλία να βρίσκει την απάντησή της λίγο πριν φτάσουμε στο τέλος, στο 87΄με τον Τζουντ Μπέλιγχαμ να σκοράρει για το 1-1. Αλλά οι Ελληνες είχαν πει πως ήρθαν για τη νίκη, την έψαξαν και τη βρήκαν. Στο 94′ ύστερα από… αναμπουμπούλα στην αντίπαλη περιοχή, ο Παυλίδης πλάσαρε, οφσάιντ αυτή τη φορά δεν υπήρχε και το 1-2 ήταν γεγονός. Η Ελλάδα πέτυχε μία από τις σπουδαιότερες νίκες της ιστορίας της. Και ο Τζορτζ Μπάλντοκ καμάρωνε από εκεί ψηλά.

Αγγλία: Πίκφορντ, Αλεξάντερ-Αρνολντ, Λιούις, Ράις, Στόουνς, Σάκα (50′ Μαντουέκε), Μπέλιγχαμ, Φόντεν (72′ Σολάνκε), Γκόρντον (60′ Γουότκινς), Κόλγουιλ, Πάλμερ.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Γιαννούλης, Σιώπης (66′ Ζαφείρης), Μπακασέτας (85′ Βαγιαννίδης), Κουρμπέλης (73′ Μάνταλος), Μασούρας (66′ Πέλκας), Τζόλης (85′ Κωνσταντέλιας), Παυλίδης.