Γιορτή και θρίαμβος Κυπριακής Λογοτεχνίας στην παρουσίαση του 70ου Τεύχους «Αντίποδες»

Στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου Ανδρόνικος στο Alphington Grammar School, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου η παρουσίαση του 70ου τεύχους του ομογενειακού δίγλωσσου περιοδικού «Αντίποδες».

Με την παρουσία πλήθους εγκεκριμένων καλεσμένων, προέδρων και αντιπροσώπων οργανισμών, ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης ανέδειξε για άλλη μια φορά την καθοριστική σημασία του στην έκφραση της ομογενειακής λογοτεχνίας και πολιτισμού που μετρά πάνω από μισό αιώνα.

Επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής ήταν ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία, Αντώνης Σαμμούτης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας Βασίλης Παπαστεργιάδης, η ομοσπονδιακή βουλευτής των Εργατικών Μαρία Βαμβακινού, η βουλευτής για το Northcote, Κατ Θεοφάνους, η συντονίστρια εκπαίδευσης Αυστραλίας Μαρία Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης, Θίο Θεοφάνους, καθώς και πολλοί άλλοι συμπάροικοι όλων των ηλικιών, φίλοι, χορηγοί και υποστηρικτές του Συνδέσμου.

Από αριστερά: Ο Δρ Χάρης Γεωργίου, η Κάθυ Αλεξοπούλου, η Andrea Garivaldis, ο Αντώνης Σαμμούτης, ο Γιάννης Μηλίδης και ο Σωτήρης Σωτηρίου.

Ο Ελληνοαυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1969 και το 1974 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες», που συνεχίζει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, καθιστώντας το ένα από τα μακροβιότερα περιοδικά του είδους του.

«Η μακροβιότητά του πρέπει να αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που παρουσιάζουμε ξανά αυτή τη σημαντική, υποδειγματική και καινοτόμο έκδοση», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΑΠΣ, Κάθυ Αλεξοπούλου ΟΑΜ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του περιοδικού στη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με το τεύχος 70-2024, ο Σύνδεσμος ήθελε να αποτίνει φόρο τιμής στην Κύπρο, «το νησί που παρά τις διαμάχες και τις συνεχείς κατακτήσεις συνεχίζει να αντέχει στο πέρασμα των χιλιετιών, διατηρώντας τον πλούτο της ιστορίας και του πολιτισμού του», τόνισε η κ. Αλεξοπούλου.

«Είναι η ανθεκτικότητα, η επιμονή και το πείσμα των Κυπρίων που διατήρησαν την πίστη τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους, όλα ακμαία και ζωντανά».

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία, Αντώνης Σαμμούτης με την ομοσπονδιακή βουλευτή των Εργατικών Μαρία Βαμβακινού. Φωτογραφίες: Supplied

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος ευχαρίστησε «όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην πλούσια και ουσιαστική αυτή έκδοση με τα καλοδουλεμένα άρθρα και τις προσωπικές τους μαρτυρίες. Τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού καθώς και τον Σταύρο Μεσσίνη για την πολύτιμη βοήθεια στην εμφάνιση και εκτύπωση του περιοδικού».

Ευχαρίστησε επίσης τους υποστηρικτές, όπως τις εταιρείες Andronas, Conservation Architecture, Toorak Law, Adk Insurance Brokers και Zenon Greek School για τη γενναιόδωρη συμπαράσταση τους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Αντώνη Σαμούτη, ο οποίος υπερέβη τα καθήκοντά του ως διπλωμάτης για να έρθει από την Καμπέρα και να παρουσιάσει αυτή τη σημαντική έκδοση.

Τέλος, ευχαρίστησε και όλα τα παροικιακά ΜΜΕ – Νέος Κόσμος, The Greek Herald, SBS, 3ZZZ, 3XY και Good Evening Melbourne Channel 31, που «χωρίς τη δική τους συμμετοχή στις προσπάθειές μας, το έργο μας δεν θα είχε τη σημερινή απήχηση».

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η ομοσπονδιακή βουλευτής του Caldwell, Μαρία Βαμβακινού, που αναφέρθηκε στους «Αντίποδες» ως «ένα περιοδικό κοντά στην καρδιά της» και συνέχισε για το θέμα της Κύπρου, λέγοντας: «Η Κύπρος αντιμετωπίζει πολλά άλλα ζητήματα εκτός από την επανένωση. Μια χώρα με τόσο μεγάλες δυνατότητες δεν πρέπει να εμποδίζεται. Πρέπει να διατηρήσουμε το Κυπριακό ζήτημα ζωντανό και στην παγκόσμια ατζέντα».

Τελετάρχης της ημέρας και συντονίστρια, ήταν η Andrea Garivaldis, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, η οποία μαζί με την πρόεδρο και την εκτελεστική επιτροπή εργάστηκαν σκληρά φέτος με στόχο να δημιουργήσουν ένα περιοδικό αντάξιο αυτής της επετειακής χρονιάς και σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές.

Από αριστερά: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης, Θίο Θεοφάνους, ο Αντώνης Σαμμούτης, η πρόεδρος του ΕΑΠΣ, Κάθυ Αλεξοπούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, και ο Παύλος Ανδρόνικος.

Αίσθηση και συγκίνηση στο κοινό προκάλεσε και ο χαιρετισμός της βουλευτού των Εργατικών του Northcote, Κατ Θεοφάνους, που αναφέρθηκε στην ζωντανή ιστορία της Κύπρου σήμερα και τις δικές της εμπειρίες.

«Αυτή η έκδοση δεν είναι απλώς μία ιστορική αφήγηση γεγονότων – είναι μία υπενθύμιση των ριζών μας, του πολιτισμού μας και της κυπριακής μας ταυτότητας που συνεχίζει να αντέχει. Οι ιστορίες, τα ποιήματα και οι αναστοχασμοί σε αυτό το περιοδικό αποτυπώνουν την ψυχή της Κύπρου, τον πόνο της αλλά και την ανθεκτικότητα, την αποφασιστικότητα και τη δύναμή της. Για τους Κύπριους, η εισβολή και η κατοχή δεν είναι ιστορία – είναι μία ιστορία που ζούμε κάθε μέρα, στις οικογένειές μας, στις καρδιές μας. Είναι μία συνεχιζόμενη αδικία που νιώθεται μέσα από γενιές. Μακάρι αυτή η έκδοση να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση του παρελθόντος μας, να εμπνεύσει ελπίδα για το μέλλον μας και να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο».

Ο κ. Σαμμούτης κατά την επίσημη παρουσίαση του περιοδικού αναφέρθηκε στην «ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην προσφορά των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών στους εθνικούς μας αγώνες, όπως και στη συνδρομή τους στα ομογενειακά δρώμενα. Ο πολιτισμός και η διανόηση είναι απαραίτητοι στυλοβάτες στη συλλογική προσπάθεια για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της γλώσσας μας, των ιδιαίτερων ηθών και εθίμων μας, της ίδιας της ταυτότητάς μας, που καλλωπίζει και εμπλουτίζει το πολύχρωμο μωσαϊκό της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας».

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης με τον Αντώνη Σαμμούτη.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Γιάννη Μιλήδη, που «έφερε τη συγχωριανή μου Δήμητρα Δημητρίου, η οποία με τις διαλέξεις της ανέδειξε το ρόλο των γυναικών μέσα από την ποίηση, καθώς η πλειοψηφία που έχουν γράψει ποιήματα για την Κύπρο είναι γυναίκες».

Ο κ. Σαμμούτης αναφέρθηκε επίσης στους καλλιτέχνες που, μέσα από τα έργα τους, προάγουν την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Εκτός από ομιλίες όμως, το πρόγραμμα ήταν διανθισμένο με χορούς και τραγούδια από την Κύπρο καθώς και έκθεση ζωγραφικής, οπτικοακουστική παρουσίαση, και εδέσματα κυπριακά φτιαγμένα με αγάπη από εθελόντριες που απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια των παρευρισκομένων. Η μουσική εκδήλωση ξεκίνησε με τη νεαρή Tabitha Bourakis να τραγουδά το «χρυσοπράσινο Φύλλο ριγμένο στο πέλαγος και με το χορό των Καρυάτιδων, αφιερωμένο στην Ολυμπιακή χρονιά που είναι φέτος. Αργότερα, ο Σωτήρης Σωτηρίου από την Σχολη Χορού ΠΗΓΑΣΟΣ – τη μόνη σχολή που διδάσκει Κυπριακούς χορούς στη Μελβούρνη – παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς. Το καλιτεχνικό κομμάτι έκλεισε με τη μουσική του Παύλου Ανδρόνικου και του Αργύρη Αργυρόπουλου που έπαιξαν κομμάτια αφιερωμένα στην Κύπρο.

Η συγκινητική ερμηνεία του «Με του Καημού τα χείλη» σε στίχους του Μιχάλη Παή, μελοποιημένο από τον Παύλο Ανδρόνικο, έκανε το κοινό να βουρκώσει με τη φράση «Ήλιε μου, πες στη μάνα μου με του καημού τα χείλη Τα ναύλα για τη λευτεριά και μιαν ευχή να στείλει».

Το συλλεκτικό δίγλωσσο τεύχος περιλαμβάνει ποικιλία ιστορικών άρθρων και ποιημάτων που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο και την πλούσια ιστορία της Κύπρου.

Το εξώφυλλο φέρει έργο του Κύπριου χαράκτη Χάμπη Τσαγγάρη, ο οποίος αποτύπωσε με ευαισθησία την τραγωδία της εισβολής του 1974.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν μέλη του ΕΑΠΣ και να προμηθευτούν το περιοδικό δωρεάν επικοινωνώντας στο 0428968715 ή μέσω email στο [email protected].

The post Γιορτή και θρίαμβος Κυπριακής Λογοτεχνίας στην παρουσίαση του 70ου Τεύχους «Αντίποδες» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.