Γονείς παραλείπουν γεύματα προκειμένου να έχουν να φάνε τα παιδιά τους

Εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αυστραλία αγωνίζονται να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων, με γονείς να παραλείπουν γεύματα ακόμα και για μέρες προκειμένου να έχουν να φάνε τα παιδιά τους, υπογραμμίζει η νέα έκθεση της Foodbank Australia.

Ως πρωταρχικοί παράγοντες της επισιτιστικής ανασφάλειας αναφέρθηκε το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης -ιδίως για τη στέγαση, τα τρόφιμα και λογαριασμούς ενέργιες- οι φυσικές καταστροφές, η ανεπαρκής εισοδηματική στήριξη, η ανεργία, η υποαπασχόληση και οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

«Η κρίση του κόστους ζωής σήμαινε ότι οι τιμές για τα πάντα έχουν αυξηθεί δραματικά, ωστόσο ο μισθός μου παρέμεινε ο ίδιος», ανέφερε ένας εκ των πολιτών που μίλησαν στην Foodbank Australia.

«Η τσέπη μου δεν αντέχει να αγοράσει τα περισσότερα είδη που έχουμε ανάγκη … Νιώθω ότι έχω αποτύχει ως γονέας, επειδή πραγματικά δυσκολευόμαστε…».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hunger Report 2024, σχεδόν 2 εκατομμύρια νοικοκυριά (ή το 19% του συνόλου στη χώρα) εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια (severe food insecurity) τους τελευταίους 12 μήνες.

Η αυξημένη ζήτηση που αντιμετώπισαν οι Τράπεζες Τροφίμων κατά το προηγούμενο έτος αποτελεί απόδειξη του επίμονου αγώνα αυτών των οικογενειών.

Η κατάσταση σε ορισμένα νοικοκυριά έχει παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης, με το ποσοστό αυτών που βιώνουν είτε σοβαρή είτε μέτρια (severe ή moderate) επισιτιστική ανασφάλεια να μειώνεται από 36% το 2023 σε 32% το 2024.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με μια ελαφρά ανάκαμψη των συνολικών οικονομικών προοπτικών, με τους ρυθμούς πληθωρισμού να επιβραδύνονται και το ταμειακό επιτόκιο της RBA να παραμένει αμετάβλητο.

Ωστόσο, η ανησυχία για την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων παραμένει σταθερή μεταξύ των νοικοκυριών με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με το 97% να ανησυχεί ότι θα ξεμείνει από τρόφιμα πριν να έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει περισσότερα, και το 93% να μην μπορεί να αγοράσει ισορροπημένα γεύματα.

Τα νοικοκυριά αυτά αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις όπως το να ξεμείνουν πραγματικά από τρόφιμα (79%), να παραλείπουν γεύματα ή να μειώνουν το μέγεθος των γευμάτων (97%) και οι ενήλικες να μην τρώνε για μια ολόκληρη ημέρα λόγω οικονομικής προσιτότητας (50%).

Υπάρχουν ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας από τον γενικό πληθυσμό, ιδίως τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (κάτω από 30.000 δολάρια), τα νοικοκυριά σε περιφερειακές περιοχές και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά (69% αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, 41% σοβαρή).

«Το σημερινό κόστος διαβίωσης με έχει επηρεάσει σοβαρά ως ανύπαντρη μητέρα που εργάζεται με πλήρη απασχόληση αλλά δε λαμβάνει διατροφή από τον πρώην σύντροφό μου. Το ένα μόνο εισόδημα δεν είναι πλέον αρκετό -από την πανδημία COVID και έπειτα- για μια μονογονεϊκή οικογένεια για να ζήσει με τις αυξημένες τιμές καυσίμων, ενέργειας, ασφάλισης, ενοικίων, τροφίμων και εν γένει καθημερινών εξόδων διαβίωσης. Συχνά μένω δίχως φαγητό ή διάφορα είδη πρώτης ανάγκης για να διασφαλίσω ότι τα παιδιά μου θα έχουν να φάνε», δήλωσε στην Foodbank Australia μία μητέρα.

Το 48% των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα (σχεδόν 870.000) βιώνει πλέον επισιτιστική ανασφάλεια.

«Το πραγματικά ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο για μένα – αυτό είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με πέρυσι και είναι στην πραγματικότητα το υψηλότερο ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κόστους ζωής», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Foodbank Australia, BriannaCasey.

«Κάνουν συμβιβασμούς στο τι τρώνε, πότε τρώνε ή για το αν θα φάνε καθόλου».

«Γνωρίζουμε ότι όταν πρόκειται για οικονομικούς κλυδωνισμούς και φυσικές καταστροφές, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα υποφέρουν πρώτα, χειρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ».

Το κόστος διαβίωσης εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην επισιτιστική ανασφάλεια, με το 82% των νοικοκυριών με επισιτιστική ανασφάλεια να αναφέρει ως παράγοντα τα υψηλά ή αυξημένα έξοδα.

Τα νοικοκυριά διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση του κόστους διαβίωσης (στέγαση, τρόφιμα, λογαριασμοί ενέργειας, κ.ά.) κάνοντας οικονομία στα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, προγραμματίζοντας γεύματα εκ των προτέρων και μειώνοντας τις διακριτικές δαπάνες για φαγητό εκτός σπιτιού.

Ένα θετικό αποτέλεσμα που παρατηρείται το 2024 είναι η σημαντική αύξηση της ενημέρωσης σχετικά με την επισιτιστική βοήθεια, με το 47% να γνωρίζει πού θα μπορούσε να λάβει υποστήριξη εάν δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει αρκετά τρόφιμα, σε σύγκριση με το 34% το 2023.

Όμως, το ποσοστό των νοικοκυριών με επισιτιστική ανασφάλεια που έχουν πρόσβαση σε επίσημη βοήθεια παρέμεινε σχετικά σταθερό από το 2023, με τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού να αποτελεί το κύριο εμπόδιο (48%).

Μια άλλη αλλαγή που παρατηρήθηκε το 2024 είναι η σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στην ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή στα προγράμματα σχολικού πρωινού μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά σχολικής ηλικίας, αλλά ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού είναι επίσης ένα από τα κύρια εμπόδια συμμετοχής.

«Βλέπουμε οικογένειες που μόλις τα βγάζουν πέρα, φθάνουν στα όριά τους και κάνουν απίστευτες επιλογές», τόνισε η κα Casey.

«Παραλείπουν συστηματικά γεύματα, κάνουν συμβιβασμούς στην ποιότητα των τροφίμων τους και στερούνται προϊόντων προσωπικής φροντίδας και οικιακής χρήσης».

«Δεν πρόκειται πλέον για μια κρίση προσωρινών δυσκολιών, αλλά για ένα παρατεταμένο, συστημικό ζήτημα που επηρεάζει εκατομμύρια στην Αυστραλία. Τα νοικοκυριά αυτά ζουν με το καθημερινό άγχος να μην ξέρουν από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους».

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις της Αυστραλίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ιστορικά υψηλή ζήτηση για βοήθεια.

Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια λαμβάνουν πιο συχνά στήριξη, καθώς πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, με το 53% να ζητούν επισιτιστική βοήθεια πιο συχνά από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Όλο και περισσότερο η οικογένεια και οι φίλοι δεν είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν.

Μόνο το ένα τέταρτο των νοικοκυριών με επισιτιστική ανασφάλεια έχουν υποστήριξη από φίλους και οικογένεια, από το ένα τρίτο το 2023.

«Πρόκειται για ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο που δείχνει πόσο απελπιστική έχει γίνει η κατάσταση για όσους κάποτε αποτελούσαν μια σανίδα σωτηρίας και δεν είναι πλέον σε θέση να επεκτείνουν τη βοήθεια σε αγαπημένους και φίλους», δήλωσε η κα Casey.

«Ξέρουμε ότι θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να ανακάμψουν πολλές οικογένειες».

The post Γονείς παραλείπουν γεύματα προκειμένου να έχουν να φάνε τα παιδιά τους appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.