«Δεν είσαι ο βασιλιάς μας» και «αυτή δεν είναι η γη σου»

Η ανεξάρτητη γερουσιαστής Lidia Thorpe διέκοψε τη δεξίωση προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους που πραγματοποιήθηκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, φωνάζοντας «δεν είσαι ο βασιλιάς μας» και «αυτή δεν είναι η γη σου» στον βασιλιά Κάρολο Γ’, ο οποίος καθόταν λίγα μέτρα πιο πέρα.

Ο μονάρχης είχε μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του, όταν η γερουσιαστής Thorpe, η οποία φορούσε γούνινο μανδύα και στεκόταν ήσυχη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, βγήκε στο διάδρομο και άρχισε να φωνάζει.

«Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας. Δώστε μας πίσω τη γη μας. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε – τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας», φώναξε προς τη σκηνή, όπου ο βασιλιάς και η βασίλισσα κάθονταν δίπλα στον πρωθυπουργό Anthony Albanese, προτού τη συνοδεύσουν έξω από την αίθουσα.

«Δώστε μας μια συνθήκη, θέλουμε συνθήκη», είπε ο γερουσιαστής Thorpe, η οποία ανήκει στους λαούς των Gunnai, Gunditjmara και Djab Wurrung.

«Γ…α την αποικία».

Ο Κάρολος και η Καμίλα δεν αντέδρασαν αμέσως στη διαμαρτυρία και αναμείχθηκαν με το κοινό της δεξίωσης καθώς έβγαιναν από την αίθουσα.

Νωρίτερα, η γερουσιαστής Thorpe είχε γυρίσει την πλάτη της ενώ μια χορωδία ερμήνευε τον αυστραλιανό ύμνο για το βασιλικό ζεύγος.

Σε δήλωσή της μετά τη διαμαρτυρία, είπε ότι προσπαθούσε να παραδώσει στον βασιλιά μια «ειδοποίηση για συνενοχή (notice of complicity) στη γενοκτονία των Αβοριγίνων» σύμφωνα με το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του 1998.

Οι βασιλείς, μαζί με τον κ. Albanese, την αρραβωνιαστικιά του Jodie Haydon, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Peter Dutton και τη σύζυγό του Kirilly, εισήλθαν στην αίθουσα υπό τον ήχο του didgeridoo, ενώ ο αυστραλιανός ύμνος ακούστηκε τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ngunnawal.

«Στις πολλές επισκέψεις μου στην Αυστραλία, έχω γίνει μάρτυρας του θάρρους και της ελπίδας που έχουν καθοδηγήσει το μακρύ και μερικές φορές δύσκολο ταξίδι του Έθνους προς τη συμφιλίωση», ανέφερε ο βασιλιάς κατά την ομιλία του.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου, οι λαοί των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να μοιραστούν τόσο γενναιόδωρα τις ιστορίες και τους πολιτισμούς τους.

«Μπορώ μόνο να πω πόσο πολύ η δική μου εμπειρία έχει διαμορφωθεί και ενισχυθεί από αυτή την παραδοσιακή σοφία».

Μιλώντας πριν από τον Κάρολο, ο κ. Albanese είπε ότι ο σεβασμός που αισθάνονται οι Αυστραλοί προς τον μονάρχη «έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες».

«Είναι μια ιστορία που έχει δει τόσες πολλές αλλαγές. Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ είναι η αλήθεια που είναι σφραγισμένη σε κάθε σελίδα αυτής της ιστορίας, η οποία είναι ότι οι μεγαλειότητές σας είναι πολύ ευπρόσδεκτες εδώ», είπε.

Ο κ. Dutton αναγνώρισε επίσης τη μακρά σχέση του Καρόλου με την Αυστραλία, σημειώνοντας ότι έχουν περάσει 58 χρόνια από τότε που «ένα κάπως ντροπαλό αγόρι» έφτασε στο πρώτο του ταξίδι στην Αυστραλία.

«Η παρουσία σας εδώ θυμίζει ευτυχώς στους Αυστραλούς όλα τα πράγματα που αγαπάμε στη Βρετανία: Austin και Shakespeare, Churchill και Darwin, Queen και Dr Who, κρίκετ και ράγκμπι, και φυσικά, τσάι και pintsς».

«Αλλά πολύ πιο σημαντικό, η παρουσία σας εδώ μας υπενθυμίζει ως Αυστραλούς τη μεγάλη βρετανική κληρονομιά μας, τα χαρακτηριστικά εκείνα που βοήθησαν στη σφυρηλάτηση ενός νέου Έθνους».

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο τη Δευτέρα για μια ευκαιρία να συναντήσουν τους βασιλείς, παρατάσσοντας τον προαύλιο χώρο του κτηρίου με αυστραλιανές σημαίες στα χέρια τους.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα οι βασιλείς συνάντησαν πολίτες στο  Australian War Memorial, όπου είχε επίσης συγκεντρωθεί μια μικρή ομάδα διαδηλωτών.

Η γερουσιαστής Thorpe ήταν μεταξύ των διαδηλωτών και συνεπλάκη για λίγο με την Αστυνομία, ανέφερε η Daily Telegraph.

Ο πρόεδρος της Australian Monarchist League, Philip Benwell, ζήτησε από τη γερουσιαστή να «παραιτηθεί με άμεση ισχύ» ως αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας της στη δεξίωση.

«Η παιδαριώδης διαμαρτυρία της δεν έκανε τίποτα για να μειώσει την ευγνωμοσύνη και την υπερηφάνεια που εκατομμύρια Αυστραλοί έχουν για τη χώρα μας, την ιστορία της, τους λαούς της και το υγιές σύστημα διακυβέρνησής της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

The post «Δεν είσαι ο βασιλιάς μας» και «αυτή δεν είναι η γη σου» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.